Mám LCD Loewe 46 Individual a obraz z SD-DVD jak břit. Každá technologie má své výhody a nevýhody. Kvalita SD obrazu u LCD/Plasma TV je primárně dána kvalitou dopočtu = výkonností a algoritmem procesoru. Plazem, na které se nedalo koukat jsem už také viděl hodně - máznuté hrany při pohybu objektů do zelena, šedý sníh namísto bílého, paměťový efekt a už po mírném zvýšení jasu šednoucí černá. Životnost plazem je taky podstatně kratší než LCD panelů. Problém je, že kvalitní LCD prostě něco stojí, je pravda, že na ty levné se koukat nedá. Levné plasmy většinou nejsou Full-HD, ale HD-ready se 720 řádky, takže dopočítávají míň, procesor to stihá, proto se na nich SD obraz jeví lépe než na stejně levných LCD, které jsou dnes většinou Full-HD 1080 a mají komplikovanější dopočet, což levné procesory nestihají. Když ale jednou uvidíte skutečně kvalitní LCD TV, rychle na plazmu zapomenete. Pioneer to už taky vzdal.
Ale abych se vrátil ke kvalitě DVB-T. Jelikož mám u své TV výborný upscaling a obraz z SD-DVD se u kvalitních nahrávek subjektivně blíží cca 80% obrazu Blu-ray (některé DVD disky mi dávají lepší obraz než dopočítavané BD disky - myslím tím dopočet starších záznamů udělaný přímo v nahrávacím studiu a vydaný na BD ve "Full-HD rozlišení") , mohu porovnávat s kvalitou DVB-T. Pokud udělám přímé srovnání přepínáním toho samého TV programu, pak je DVB-T ostřejší a klidnější než analogové vysílání (chytám Praděd, zcela čistě a bez odrazů), ale nedosahuje kvality SD-DVD disku ani z poloviny. Artefakty komprese u DVB-T jsou patrné hlavně na kontrastních obrysech při rychlejším pohybu - například běžící černobílé titulky na ČT 24. Okolo obrysů je patrné "mravenčení" a ztrácí ostrost. Takže chcete-li sledovat kvalitně TV vysílání, pak jedině MUX 4, nebo počkat na DVB-T2, nebo nečekat a přejít na DVB-S2.
Přitom německé programy v SD rozlišení jdou znatelně lépe než české, obraz je brilantnější a čistší, takže rezervy v DVB-T ještě jsou, ale to by se muselo chtít... Z MUXu 1 vyhodit rádia a zvýšit datový tok pro TV kanály. Z MUXu 2 vyhodit Barandov a přesunout ho do MUXu 3
Obraz by se po navýšení datového toku určitě zlepšil, diváci by byli spokojenější a sledovanost obrazově kvalitních programů by stoupla. Nechápu proč si toto neuvědomují majitelé TV stanic. Kvalitní obraz je návykový a zvýšení datového toku v DVB-T nejlevnější a nejrychlejší cesta, jak toho dosáhnout.