Je pravda, že DVB-S je po finanční stránce oproti DVB-T pro TV stanice mnohem lacinější, navíc se 100% pokrytím daného území...nechci rozpitvávat kolik z těch desítek milionů co stanice za DVB-T ročně platí si rozdělí managment v ČRa, kolik z toho zůstane v "překupnické" firmě CDG, kolik dostane O2 za distribuci ČT a ČRo po jejich optice na vysílače, nebo kolik z toho se platí státu za frekvence a kolik jsou skutečné náklady na provoz vysílačů, ale dle mého názoru je po technické stránce DVB-T naprosto plnohodnotný způsob vysílání a hlasy volající po zrušení DVB-T, nebo názory typu, že DVB-T je "pouze doplňkové" jsou dle mého názoru demagogie...samozřejmě jak systém DVB-S, tak DVB-T má každý svoje výhody a nevýhody. Navíc existuje spousta fandů a nadšenců do rádiových vln, klasických TV antén, pozemních vysílačů, pro které má tato technika svoje kouzlo a nelze se pak divit jejich reakci na někdy vyloženě pichlavé narážky a agitace skalních příznivců DVB-S... já se mezi tyto nadšence do vysílačů, klasických Yagi antén a pozemního vysílání taky počítám, navíc což je asi vzhledem k mému věku (jsem ročník 86) neobvyklé mi velmi učarovala elektronková technika, stará lampová rádia a TV a DV,SV a KV vysílání...prostě lovení vzdálených stanic z exotických zemí celého světa na AM pásmech má pro mě mnohem větší kouzlo, než že si tu cizí stanici pustím na satelitu, nebo internetu. Jedním z velkých nadšenců do klasických TV vysílačů je očividně i David Kříž, což musí být na první pohled jasné každému, kdo někdy četl jeho překrásné články o vysílací technice, o výměnách anténních nástavců atd...atd... většinou to byl vždycky první a mnohdy i jediný, kdo sem např. při výměnách antén umístil nějaké fotky, nebo k tomu napsal článek....proto nechápu, že se někdo diví jeho reakcím na neustálé (mnohdy opravdu až fanatické) výpady a propagování DVB-S a odsuzování DVB-T, které zde někteří jedinci soustavně předvádí.
Ještě si dovolím takový malý postřeh: je zajímavé že když se mě někdo z mého okolí, nebo známých ptá na tu "digitalizaci" tak jsem zjistil že mínění laické veřejnosti je velmi často pomýleno názorem, že "ten digitál se chytá jen na ten talíř" a že vždy aby měli "digitál" potřebují satelitní parabolu....nevím jestli je to výsledek reklam a kampaní DVB-S providerů, ale je to tak.....velká většina těchto lidí, je pak velmi překvapená, když jim u nich doma s krátkou Yaginou a notebookem s TV kartou ukážu, jak to všechno krásně chodí i na "obyčejnou anténu" v naprosté většině případů na mě koukají s otevřenou pusou a když jim vysvětlím rozdíl mezi DVB-T a DVB-S tak se v drtivé většině pak rozhodují pro "tu obyčejnou anténu" tedy DVB-T.....