Koncese se proto platí za vlastnictví TV a ne za sledování některé z konkrétních TV stanic.
Asi jste mne nepochopil, tady se jedná o to (a na to jsem poukazoval), že poplatek se platí České televizi! To je onen "Provozovatel televizního vysílání ze zákona". Nebo kdo to tedy je?
Právničina je pro mne cizí jazyk, zatím umím německy a anglicky, ale právnicky jsem se ještě naučit nestihl. Výsledek toho zákona je ale v reálu placení poplatku České televizi, tedy se poplatek nevztahuje na televizní přijímač (respektive povolení ho mít), ale na povinné placení veřejnoprávní instituci. Každopádně přestože neumím právnicky, v základní legislativě kolem médií se jako student žurnalistiky (řekl bych) docela vyznám.
Prostě ta Vaše přechozí formulace, že
Těch zmiňovaných 135.-Kč je ale stejných za příjem 4 stanic ČT, i tisíců ze satelitů. Proto je na každém, aby si svými příjmovými možnostmi vydělil těch 135 korun a případně se radoval, jak to má levné.
je tak dle mého nesmysl, a za tím si stojím.
Logická by byla jen ve chvíli, kdy by tu byl nějaký "koncesní úřad", který by peníze vybíral a pak je nějak dále přerozděloval. Ve chvíli, kdy se platí jen ČT, to prostě nesedí.
Je třeba si uvědomit, že koncesionářský poplatek je vlastně jistá daň, která vzniká v moment vlastnictví daného přijímače. A ta daň jde jednostranně ve prospěch veřejnoprávních médií. To si právě lidé často neuvědomují, a žijí v představě, že je to daň za vlastnictví přijímače (což prostě není), a tím pádem se nezajímají, na co jsou jejich peníze využity. Je to skvěle vidět i na rozhlase - ve chvíli, kdy by tu byla silná mediální kampaň upozorňující lidi (koncesionáře), že si platí něco nekvalitního s pro ně nulovou nabídkou, tak se samozřejmě začnou zajímat jak je to možné a budou chtít nápravu. Dnes ale po situaci v ČRo takřka neštěkne pes, řeší to tu pár nadšenců a zájemců na webu a ostatním je to fuk.