Tak se nám ČT zase "pochlapila" a uvede další dva staré české filmy v HD.
Jinak u Barona Prášila
není uveden piktogram ČB. A musím říct, že mám dilema, zda by měl být veden jako černobílý nebo ne. Nicméně asi ano. Pojmem černobílý spíše myslíme to, že je monochromatický, tj. s odstíny jedné barvy. A tento virážovaný snímek monochromatický určitě je, jelikož, i když se v něm setkáme s odstíny různých barev, tak v jednu chvíli je tam vždy pouze odstín jedné barvy.
Jinak by mne celkem zajímalo, podle jakého klíče může ČT (po právní stránce, samozřejmě) převádět filmové materiály do HD. Převádění svých seriálů - jasný. Převádění svých TV filmů (to je i případ Babičky, přestože se také rovněž promítala v kinech) - taky jasný. Pak přišla Smrt v sedle (či nyní Baron Prášil) - to jsou filmy, jenž spravuje NFA, který má v péči všechny čs. filmy do roku 1964, čili jsem si říkal, že je tam zřejmě nějaká dohoda s NFA.
No ale z tohoto se vymyká Poslední růže od Casanovy, jenž je až z z roku 1966. Tak jde mi o to, zda by byl pro ČT nějaký právní / administrativní problém skenovat do HD i další vynikající české filmy, na které se třeba nedostalo v tom projektu digitalizace 200 čs. filmů. Zrovna jsem tuhle na Nově viděl Vraždu v hotelu Excelsior a kvalita obrazu byla žalostná
. A to je možná další otázka - tyto starší české filmy ze 60. a zejména 70. až 80. let jsou celkem vděčným komerčním artiklem, který si komerční TV přehazují jak horký brambor. No a právě z tohoto faktu vyvozuji ty právní / administrativní problémy.
A možná by někoho mohlo zajímat to, že dne 27.10. je v NFA den otevřených dveří.http://www.nfa.cz/novinky/den-otevrenych-dveri-nfa-streda-27-10-2010.html