Ano, i já budu v nejbližší době sundávat tříprvkovou VKV yagi anténu i s rotátorem. A co místo ní ? Dlouho jsem váhal, ale už jsem se rozhodl - NIC.
Asi tak.
Bohužel, nebýt toho, že anténu používám na více účelů a zejména DXing, také bych ji asi sundal, protože na české kolovrátky, které mají neposlouchatelný zvuk, to nemá vůbec cenu. V poslední době také poslouchám většinu času DVB-S, mám to z receiveru Kathrein optikou přes kvalitní D/A převodník, a zvuk u německých stanic s bitrate 320 kbps je vynikající, a i stanice s bitrate 192 kbps se dají kvalitně poslouchat, 160 kbps (např. OE 2 Wien) už je ale slyšet... Na pozicích 13E+19,2E+23,5E+28,2E už si člověk prostě vybere, a není odkázán na děsivou realitu českého éteru.
A i ty kvalitní české stanice tam jsou, kdo má tedy rád rock či country a chce češtinu, může se k DVB-S taky uchýlit a FM rádio hodit z okna.
Nejhorší je, že v mé lokalitě by bylo na FM zachytitelných spousta stanic (Německo, Rakousko, Polsko - ve slušném stereu i s RDS), ale přes ty české rušičky už se pořádně nic poslouchat nedá, a to ani na vynikající upravený tuner a devítiprvkovou směrovku. Vzhledem k tomu, že jsou české stanice přeřvané, i přes slušnou selektivitu tuneru do těch českých prskají. Poslední dvě poslouchatelné stanice jsou Radio Lausitz na 107,6 FM a R.SA na 107,7 FM, až mi díky ČTÚ zaruší nějaký český hnus i tyto stanice, tak s FM asi skončím.