reklama

reklama

Autor Téma: Anténa na půdě bez hromosvodu  (Přečteno 20435 krát)

Marek Kocan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Anténa na půdě bez hromosvodu
« kdy: 30. 08. 2010, 13:07:13 »
Ahoj, nemám na baráku hromosvod (v okolních domech mírně vyšší ano) a chtěl bych dát do půdy pod střechu síto, případně směrovou anténu (pro dvb-t). Našel jsem spousty rozdílných informací, zda to vadí či ne. Můžete mi, prosím, poradit, zda to takto jde? Rozvod by vedl vnitřkem husími krky již ve zdi. Nerad bych, aby blesk něco zapálil:) Díky.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Alois Klepáč

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #1 kdy: 30. 08. 2010, 14:24:08 »
Obrať se na odborníka přes tyto věci, Štěpána S. alias violista: http://www.digitalne.estranky.cz/ (je tam i odkaz na e-mail)  ;D


mart_b

  • Host
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #2 kdy: 30. 08. 2010, 15:55:24 »
Koukám, že Alois je pěkně škodolibý ;D
správně by měla být anténa uzemněná i pokud je na půdě, není to kvůli přímému úderu blesku, ale kvůli atmosférickému přepětí při blízkém úderu, nebo před bouřkou...kdy se může do antény naindukovat vysoké napětí, které by mohlo poškodit vstupní díl TV nebo STB.
Jistě to znají všichni, kdo někdy měli natáhnutou dlouhodrátovou anténu na AM pásma, před bouřkou to krásně jiskří ;D
Jedna věc je ale co by se mělo a druhá, jak se to pak dělá...popravdě ještě nikdy jsem se nesetkal s uzemněnou anténou na půdě ani s tím, že by pak kvůli tomu někdo měl problém.
Pokud používáte polské síto, kde "aktivní část antény" je od "síta" oddělena plastovým držákem, tak je to úplně jedno, navíc pokud máte v domě dvouvodičovou elektrovodnou síť (poznáte podle propojené zdířky N s ochranným kolíkem v zásuvce), tak jednoznačně doporučuji PEN s anténou nepospojovat!
« Poslední změna: 30. 08. 2010, 18:09:53 od Martin B. »


Jan Pavlis

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 474
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #3 kdy: 30. 08. 2010, 20:51:13 »
Jestli jste ve městě, plné antén  a hromosvodů, tak se nic nemůže stát.
DAB:Bavorsko/11D,12D/ -Sasko/5C,9A,10D/ -Sasko-Anhalt/11C/ -Berlin/10B/


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 424
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #4 kdy: 31. 08. 2010, 08:47:20 »
Podle počtu pravděpodobnosti lze snad předpokládat, že větší smůlu budou mít sousedé? ;)
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #5 kdy: 07. 09. 2010, 10:43:15 »
Ale Smůla se lepí na paty a Jako na potvoru to zavadí u mně nebo Někdo vám to naschvál přeje a zrovna to "uhodí"vám do té neuzeměné antény...
Jinak vědšinou se to Uzemní a Hotovo,kvalitním hromosvodem absolutně nic nezkazíte a klidně si ji Instalujte na Střechu,a pro jistotu bych pojistil dům i domácnost,pojišťovna to jistě pokryje když se jednoznačně prokáže že Instalace Hromosvodu je kvalitní,nejlépe od firmy,která vám provedla měření hromosvodu a podchytla i Anténní venkovní systémy,či systém a absolutně se nemáte čeho bát... ;D ;D ;D
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #6 kdy: 07. 09. 2010, 11:08:51 »
Ten Drát Jsem měl u Našich na to AM příjem,u okna jsem měl dvě zdířky,Jednou na Tu Anténu a Druhou na Hromosvod,takže se při bouřce stačilo pospojit.
Nyní používám takovou plastovou AM radio anténku k věži přibalenou a drát nepotřebuji vně budovy,viz fotka.  :D
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 306
    • Zobrazit profil
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #7 kdy: 07. 09. 2010, 19:21:59 »
Podle nových norem se předměty na střeše nepospojují na hromosvod, ale mají být v ochranném poli, takže pokud máte anténu na půdě a máte hromosvod na střeše měla by být automaticky v ochranném poli. Jiná věc je jak zde kolega výše upozornil na uzemění ohledně naindukovaného napětí. Jenže mnohdy kde vzít na půdě kvalitní zem? Neznám přesně terminologii dle příslušné normy, ale snad je to napsané pochopitelně.


Jan Pavlis

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 474
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #8 kdy: 07. 09. 2010, 23:21:26 »
Bouchnul někdy blesk na Václaváku?
DAB:Bavorsko/11D,12D/ -Sasko/5C,9A,10D/ -Sasko-Anhalt/11C/ -Berlin/10B/


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #9 kdy: 08. 09. 2010, 22:26:31 »
No bude to dražší o kabel ale já bych do toho jednoznačně šel,přivést na půdu kvalitní zemnící ochranu kvalitním zemnícím kabelem,pro jistotu... ;D
jinak na půdě jen v případě blízkého vysílače cca do 20km a přímá viditelnost,jinak nevidím důvod proč anténa nemohla být venku když je evidentně na půdě slabý příjem a jasně nestálý po celém roce,tak ven s ní na střechu,ostatně nejste jedinní kdo má anténu "venku" a připnutá na hromosvod drátem (odpovídajícímu na hromosvod)a hromosvodný bod je vyšší než vlasní anténa,tak není čeho se bát,i pojišťovny to berou... :D
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


mart_b

  • Host
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #10 kdy: 09. 09. 2010, 08:17:14 »
To je sice dobrý nápad, ale záleží v jakém stavu má tazatel uzemnění (pásek v základech, případně zemnící tyč), pokud nějaké uzemnění vůbec má a v jakém stavu má elektrorozvodnou síť ve svém domě, záleží jestli má PEN, nebo PE a N....protože (při španém, nebo vůbec žádném uzemnění) pokud konec toho zemnícího drátu od antény připojí na PEN, tak z toho vytvoří dílo ještě nebezpečnější, než je to takhle (navíc celkem běžně)...to navíc nemluvím o vyrovnávacích proudech, které by přes to tekly a o zarušení.... a navíc pokud používá to síto s tím plastem, tak "síto" může klidně pospojit a aktivní část bude stejně nechráněná...


Karel Cibulka

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 627
  • Fanda bezdrátové komunikace
    • ICQ komunikátor - 405782218
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #11 kdy: 09. 09. 2010, 10:25:39 »
Přes Elektrorozvodnou síť v domě bych radši NEšel(I kdyby N bylo sólo,ne kombinace PEN) i když je to na půdě,to radši bych připojil na hromosvodný drát,pro jistotu a pokud je rezavým stavu hromosvod,tak vyměnit za nový,jinak Hromosvodná tyč v zemi je dobrá věc :)
Jsem rád že věci fungují tak jak mají =)


Milda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #12 kdy: 09. 09. 2010, 10:40:01 »
Je zajímavé že jeden čas se propagovalo dávat zemnící pásy do základů a teď už jsou zase v kurzu spíše zemnící tyče.
Jinak zemnit anténu přes rozvod elektriky je dost prasárna.


mart_b

  • Host
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #13 kdy: 09. 09. 2010, 11:56:05 »
Tazatel píše, že hromosvod nemá, proto nemá ani hromosvodový drát...
to jestli je to prasárna nekomentuji, přečtěte si novou normu na hromosvody, je v ní přímo zakotveno, že anténa by se neměla pospojovat s hromosvodem, ale připojit tlustým CY vodičem na domovní svorkovnici potenciálového vyrovnání, tedy PEN...v případě, že pospojíte na hromosvod, dle nové normy se musí použít svodiče přepětí ve svodech od antén. Já jsem již několikrát ve svých příspěvcích napsal, že s touto normou, s oddáleným hromosvodem, jakožto i s pospojováním antény na PEN nesouhlasím...jelikož normy jsou od určité doby pouze doporučení, tak je to na svědomí každého kdo instalaci provádí.
Pokud jde o mě, tak bych anténu, která je na půdě, neuzemňoval a ani nepospojoval na žádný hromosvod ani na PEN. Anténu na střeše bych pospojil na hromosvod.
Jinak co se pásku v základech versus zemní tyče týká, tak jsem rozhodně pro pásek v základech....
Dále to rozpitvávat je myslím jen zbytečné tlachání.


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 730
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re: Anténa na půdě bez hromosvodu
« Odpověď #14 kdy: 09. 09. 2010, 12:09:24 »
Já těmto normám nějak hluboce nerozumím, ale nechápu naprosto jednu věc.

Jak může někdo dnes vůbec navrhovat spojovat anténu se zemí elektrorozvodu, když v dnešních elektrorozvodech (a tím pádem i v PEN vodiči) je naindukováno tolik rušení z různých spotřebičů (zejména PC a vše kolem, monitory, televize, nabíječky...), že to nutně musí degradovat příjem, pokud je takový vodič poblíž antény, nedejbože je s ní vodivě spojen!

Když například přiblížím rádio bezprostředně k elektrorozvodu, stoupne šumová hladina asi o 30 dB! Zkoušel jsem toto i s měřícím přístrojem, připojil jsem na konec trojitě stíněného kabelu obyčejný dipól z color antény, a při vzdálenosti 5 cm od kabelu elektriky i v UHF pásmu byla šumová hladina o 15-25 dB vyšší.

Elektrorozvod s anténou by za těchto podmínek spojoval jen šílenec.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


 

reklama