No... Tak po pěti stránkách "většiny straček" trochu k tématu...
Částečně se dá říct, že se mně podařilo posunout kupředu.
Určitě to není finální řešení - bez měření, ale výsledky jsou.
Vykašlal jsem se na Kojál a jedu na síto s directory, které mám vytočené na Děvín a zdá se, že to nese ovoce.
Vysvětluju si to tak, že momentálně je hodně potlačen signál (3 muxy) z Kojálu a díky tomu se mně méně ruší muxy z Děvína (předtím se mně nejspíš překrývaly) + ještě beru Mux 24 z Kapánska.
Když porovnám ty dvě zapojení: kolorky vs. síto...
Tak je situace taková, že teď aktuálně na to síto to musím hnat přes zesilovač, jinak STB nechytně nic, ani mux ČT (vysvětluju si to tím, že z Děvína je slabší, než z Kojálu). Po aplikaci zesilovače mně zatím jede vše stabilně.
Rád bych se zeptal na praktické zkušenosti ohledně šumu zesilovače...
U DVB-T/T2 je to asi o trošku míň podstatné, ale co v praxi získám tím, jestliže mám zapojen např. zesilovač 20 dB, který má šum 6, 4, nebo jen 0,5 dB? Jak se to ve výsledku projeví v rámci zpracování na STB?
Vím, co je šum, ale jde mně o to, jestli je rozdíl v rámci šumu pro STB podstatný rozdíl 1 dB, nebo až 4 dB...
Dá se na to jednoduše odpovědět, nebo to má zase více specifik a někde je jedno, jestli má zesilovač šum 6 dB, nebo 0,5 dB?
Problém je, že vlastně nemáš změřeno, co je příčinou Tvých problémů, jestli jsou to echa signálů v SFN, nízká úroveň signálů, jiné rušení a pod. ale jen hádáš stylem hokus- pokus.
Pokud se ptáš na otázku vlivu šumu zesilovačů na výslednou kvalitu (což ovšem nemusí vůbec řešit Tvůj problém, ale OK), tak úplně jednoduše bez dalšího mudrování dosáhneš nejlepšího výsledku tak, že dáš přímo do antenní krabičky colorky/síta jednoduchý jednostupňový nízkošumový zesilovač -např. Teroz 434 (F=1dB), a další event. filtraci a zesílení budeš řešit dál na kabelu pod střechou. Nic lepšího asi z hlediska eliminace vlivu šumu zesilovačů na kvalitu signálu nevymyslíš. Podmínkou samozřejmě je, že nemáš blízko silné signály BTS LTE, CDMA, ČD a pod., tzn. že ten zesilovač v krabičce nebude ničím přebuzen. Proto bych zásadně nedoporučoval vícestupňové předzesilovače do krabičky. Šumové číslo zesilovačů zařazených na dalších pozicích v kaskádě už je méně důležité, než šum. číslo toho prvního (vč. jeho umístění co nejblíž anténě - proto ideálně do krabičky), ale stále platí, že čím nižší je šumové číslo kteréhokoli zesilovače, tím lépe.
Jinak výše uvedený článek D.Kříže je fajn, ale dopouští se za účelem zjednodušení několika nepřesností - hlavně bych zmínil 2 věci:
1) Nekalkuluje s prahovými hodnotami úrovně na vstupu přijímače pro úspěšný příjem a nepočítá se šumem vlastního vstupu tuneru přijímače, který bývá běžně 6 a více dB. Je třeba totiž kalkulovat cestu signálu od anteny až na
vstup demudolátoru uvnitř přijímače, nikoli jen na vst. konektor přijímače.
2) Šum.čísla zesilovačů zařazených za sebou v kaskádě nelze jen prostě lineárně sčítat, vlastní šum zesilovačů se projevuje na výsledku tím méně, čím dál v kaskádě je zesilovač zařazen. Proto např. platí, že rozhodně lepšího výsledku dosáhneš se dvěma zesilovači v kaskádě v pořadí 20dB/F=1 + 20dB/F=3, než s jedním zesilovačem 40dB/F=4 !!!
3) Když si dáš dohromady 1) a 2) tak nakonec zjistíš, že v určitých případech např. slabého signálu lze dosáhnout zlepšení MER na měřícím přístroji (resp. zvýšení "kvality" signálu na settopboxu) i v případech, o kterých se často tvrdí, že je to nesmysl - tj. např. i s antenou s krátkým svodem přímo do přijímače může nastat zlepšení s použitím zesilovače s šum. číslem třeba i 3dB, oproti přijmu bez zesilovače, což je realita, ale v podstatě v rozporu s tím co je psáno v článku. Hodně "borců" bude tvrdit, že nejlepší zesilovač je antena a jakýkoli předřazený zesilovač už všechno jen zhorší, že zesilovače slouží jen k vykrytí ztrát v rozvodu takže přímo na anteně s 1m svodem nemá smysl... jenže není to až tak pravda (a když tam dáš nízkošumák F=1dB, uvidíš ten fičák)
Ber to jako výklad principu. Pro konkrétní Tvůj výsledek je rozhodující, jaké signály na anteně zpracováváš a jaký máš dál rozvod...
Kdybys měl třeba na anteně silný signál s vynikající kvalitou a potřeboval bys zesilovat signál např. o 30dB pouze kvůli silnému útlumu v rozvodu (což ale většinou nebývá případ ITA), tak by šum zesilovače nebyl rozhodně tak důležitý, jako je v případě, kdy potřebuješ z antény tahat slabé signály ze záhrobí