Autor Téma: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?  (Přečteno 5965 krát)

Tomáš Mosler

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« kdy: 01. 08. 2010, 20:40:42 »
Všimnu si toho čas od času, naposledy včera: Bourneův mýtus, Prima. Ve scénách s tmavým pozadím nebo "okolím" byly v těchto tmavých (šedých) částech jasně patrné spojené pixely ("kostičky") - ne (příklad) jemně odstínovaná šedá plynule přecházející z tmavé do světlé, jak by to vypadalo v kině nebo v analogu, ale dva či tři (světlejší a tmavší) vzájemně se prolínající fleky třeba přes desetinu obrazovky. Asi jako kdybych nahrával normální vysílání na druhou nejhorší kvalitu záznamu. Pak je ale řada filmů a pořadů, který jsou v pořádku.

Co a proč to je? :) Díky. Připadá mi to spíš jako digiodpad než digikvalita. Máme televizi malou a nedovedu si představit, jak sleduju gigantický fleky na úhlopříčce 100 cm.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Pavel-original

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 242
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #1 kdy: 01. 08. 2010, 21:16:17 »
Vaše TV nebo STB pravděpodobně používá pouze osmibitový převod do RGB.


Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #2 kdy: 02. 08. 2010, 08:29:07 »
Ano, je to asi tím. Já jsem tento film sledoval na 107cm plasmě, a žádných stejnobarevných bloků jsem si nevšiml. Ale vím co myslíte, mně to samé dělal můj první DVD přehrávač.
Loudness War zabijí hudbu!


Tomáš Mosler

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #3 kdy: 02. 08. 2010, 08:56:26 »
Aha, děkuji, no tak moje TV je nějaká Sony z r. 1996 (že by byl problém tam? jen bere signál přes scart z STB/rekordéru), a STB je integrovaný v rekordéru LG RHT497H. Koukal jsem do manuálu k tomu LG a v tech. spec. nic o 8 ani jinejch bitech nevidím, jak tedy poznám "správnej" STB (zejména pokud se nejedná o samostatný kus, ale součást rekordéru nebo TV)? Díky...


David Rácz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 34
    • ICQ komunikátor - 386244949
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #4 kdy: 02. 08. 2010, 14:34:45 »
Patnáct let stará televize - byť Sony, už je v důchodu. Je třeba si toto uvědomit. Věřte, že pořízením si nové televize získáte mnoho. Širokoúhlost, čerstvější barvy a jasnější zvuk. Pak budete mít i možnost konečně přejít na HD (satelitní samozřejmě) Vaše televize má hodnotu cca 500Kč - s prominutím, ale je třeba si to uvědomit.
satelit 19,2 + 23,5 - Skylink, Comag SL100HD/PVR
terestrial - DVB-T Krašov
LCD TV Panasonic Viera 32"HD Ready 100Hz
favorit.channels - Histrory HD, HBO HD, Discovery, Nat.Geographic, Viasaty, ČT24, ČT2, Leo TV

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Tomáš Mosler

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2010, 14:45:09 »
Nejsem televizní ani videomaniak a stávající televize bude stačit asi do té doby, než ztratí barvu či zvuk, nebo než k ní nebude přes SCART co připojit. :)
O TV mi nešlo, pouze mě zaráží, že v digitálu vidím jevy, které jsem v analogu věru nevídal :) a zajímalo mě, jak poznat, který STB nebo rekordér či TV s integrovaným STB je/není vybaven více než 8bitovým převodem do RGB.


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #6 kdy: 02. 08. 2010, 16:54:08 »
Ono je to trochu složitější. 8bit RGB je naprosto normální. Každá barva má 8bit rozlišení, což je v naprostém pořádku. Horší je ale to, že mnohé televizory které mají 100Hz "obraz" mají pouze 3x6bit paměť. Proto je obraz mnohem více "zrnitý" než u 50Hz rozkladu. Tato technologie se používala především u CRT televizorů, což je asi Váš případ.


Pavel-original

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 242
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #7 kdy: 02. 08. 2010, 17:19:48 »
Tomáš: No teoreticky by neměl žádný používat jen 8 bitů... Podle stránek LG ten rekordér používá 10bitDAC, připadá mi tedy dost nepravděpodobné že by převod byl jen osmibitový.
Pokud je to se starými 100TV jak píše Enik, je možné že za to může TV - v analogu je pravděpodobně dost šumu (zrnění) na to, aby to nedostatečnou barevnou hloubku zamaskovalo.

Ono je to trochu složitější. 8bit RGB je naprosto normální. Každá barva má 8bit rozlišení, což je v naprostém pořádku.
Nesmysl. Vysílání probíhá v 8bit YCbCr a na to je 8bit RGB málo.


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #8 kdy: 02. 08. 2010, 22:00:08 »
Ono je to trochu složitější. 8bit RGB je naprosto normální. Každá barva má 8bit rozlišení, což je v naprostém pořádku.
Nesmysl. Vysílání probíhá v 8bit YCbCr a na to je 8bit RGB málo.
[/quote]

 Možná se mýlím, ale 8bit RGB poskytuje 16milionů barev. Troufám si tvrdit, že RGB se opravdu běžně přenáší 3x8bit.
 YPbPr bývá 10/8/8. Hádat se ale nechci. Už jsem to nějakou tu dobu k ničemu nepotřeboval. Určitě ale vím, že u 100Hz TV se do paměti ukládalo 3x6bitů. 3x8bitů měly jen ty drahé televizory, a těch nebylo právě mnoho. 100Hz byl dostatečný reklamní tahák na to, aby to lidi kupovali, aniž by tušili, že to má ošizený obraz. Na některých bylo možné přepínat 50 nebo 100Hz, a těch 50 bývalo lepší než těch 100.


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #9 kdy: 02. 08. 2010, 22:09:29 »
Tak jsem se nemýlil. Studiová zařízení vzorkují RGB na 3x10bit. Komerční zařízení běžně používají 3x8bit RGB. Pro YPbPr se nejčastěji používá 10/8/8. Ono je to i docela logické. Potřebný S/N pro kvalitní obraz je 43dB, a na to 8bit vzorkování bohatě stačí.


Pavel-original

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 242
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #10 kdy: 03. 08. 2010, 00:48:37 »
Plácáte nesmysly. YCbCr se používá 8bitové, ale protože je rozložení barev odlišné než u RGB, 8bitové RGB nestačí, je zapotřebí minimálně těch 10bitů.
Pro analogový výstup je 10bitový DAC běžná věc, HDMI umí přenášet rovnou YCbCR.


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #11 kdy: 03. 08. 2010, 08:07:14 »
Hádat se rozhodně nehodlám. Literatura ovšem hovoří naprosto jasně!


Martin Hájek

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
  • Až umřu, dejte mi na penál samolepku Beatu.
    • Zobrazit profil
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #12 kdy: 03. 08. 2010, 10:18:49 »
Můj DVD player má převodník 108MHz/12bit.
Takže má dvanáctibitové zpracování každé složky?
Loudness War zabijí hudbu!


Pavel-original

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 242
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #13 kdy: 03. 08. 2010, 15:12:59 »
Můj DVD player má převodník 108MHz/12bit.
Takže má dvanáctibitové zpracování každé složky?
Pravděpodobně ano.

Hádat se rozhodně nehodlám. Literatura ovšem hovoří naprosto jasně!
Jaká literatura? Česká wikipedie? :-D Teorie i praxe mluví jasně - 8bit RGB nestačí.


Alois Klepáč

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Proč jsou ve vysílání pixely spojené (rozpité)?
« Odpověď #14 kdy: 03. 08. 2010, 16:06:32 »
Plácáte nesmysly. YCbCr se používá 8bitové, ale protože je rozložení barev odlišné než u RGB, 8bitové RGB nestačí, je zapotřebí minimálně těch 10bitů.
Pro analogový výstup je 10bitový DAC běžná věc, HDMI umí přenášet rovnou YCbCR.
Jediný nesmysly plácáš ty a zase bezdůvodně urážíš ostatní, navíc ty, od kterých by ses mohl učit. K tomu už chybí jenom poplakání si redakci na rameno, aby někoho zabanovali, že?  :P