Autor Téma: problem s aktivnim rozbocovacem  (Přečteno 15409 krát)

Xmux

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 402
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #60 kdy: 05. 04. 2020, 16:04:33 »
Ještě jsi mu zapomněl popřát, aby mu to fungovalo i až se Morava komplet překlopí do T2

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


lance

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 300
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #61 kdy: 05. 04. 2020, 16:31:15 »
Ještě jsi mu zapomněl popřát, aby mu to fungovalo i až se Morava komplet překlopí do T2
Tak jestli mu to teď funguje, tak tam už moc změn nebude - v zásadě už má final mux21-K26, mux22-K28, přibude jen MUX23-K31 při stejné konfiguraci vysílačů s 21 a 22, a mux4/24-K42 beze změny  :)


karelos

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #62 kdy: 05. 04. 2020, 19:04:15 »
Pánové, nerad se vkládám do této debaty, ale nedá mi to. Nějak totiž nechápu ironické a místy i arogantní reakce zdejších odborníků na jakýkoliv příspěvek, přitom jediné jejich odborně-technické sdělení je vždy jak přes kopírák, a to, sjednejte si profesionála s měřícím přistrojem. Jenomže z 90-ti pc stačí trochu zručnosti, něco si naštudovat, zakoupit slušné komponenty. Všude totiž nebývá problém s úrovní signálu, SFN, rušením apod. A pokud ten problém nastane, tak si dovolím tvrdit, že převážná část těch zdejších odborníků (až na pár vyjímek, jako ivovi a.j.) není schopná to zdárně vyřešit.


Xmux

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 402
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #63 kdy: 06. 04. 2020, 00:52:06 »
To říkáš celkem blbě, jelikož ne 90, ale 95 % lidí nemusí ani nic "studovat" nebo někde dohledávat, jelikož do přijímače strčí jakýkoli "kus drátu" a jede jim to, pouze si přečtou návod k obsluze, na tom je celej ten digitál potavenej. Pak jsou 4 %, kteří někde nějaký ty všelijaký moudra pochytali různě na netu a nějak jim to taky funguje, a ti teď "poskytujou" zaručený rady tomu 1 %, který vznáší dotazy (a žádný "samostudium" jim nepomůže ani je nechcou absolvovat, jinak by se na podobných fórech neptali).

Mě je to celkem putna, mě antény neživí, ale mám teď spoustu bokovek dávat do kupy všelijaký bastly nejen po takových poradcích, ale i po profíkách, který se tím i desítky let živí. A to bys čučel, co jsou schopní lidem "prodat"! :-)
Takže pro mě dobře, ale jen mě je těch lidí líto. Co je na tom nejdivnější, že všem říkám nechte si ty peníze vrátit,
protože vás prostě okradli, vidíte že to jde a funguje, ale zatím nevím o nikom, kdo by to skutečně udělal,
prostě to zaplatí podruhý a jsou rádi, že to konečně jede. Pro mě je největší p..el, že technik z nejznámější
brněnské anténářské firmy se na facebooku ptá, jestli někdo neví, pro mu to tam a tam nejede. Pro mě
p..el, ale pro toho zákazníka asi dost smutný, nemyslíš? Jak psal David, už su asi poslední mohykán :-) ale už mě to
poslední dobou taky nebaví a každý má právo volby, co si vybere a čím se bude řídit, akorát po zkušenostech
z praxe není z čeho vlastně vybírat.


Xmux

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 402
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #64 kdy: 06. 04. 2020, 01:00:22 »
Ještě jsi mu zapomněl popřát, aby mu to fungovalo i až se Morava komplet překlopí do T2
Tak jestli mu to teď funguje, tak tam už moc změn nebude - v zásadě už má final mux21-K26, mux22-K28, přibude jen MUX23-K31 při stejné konfiguraci vysílačů s 21 a 22, a mux4/24-K42 beze změny  :)

Jak sem psal, je mě to putna, ale tazatel psal: anténa zakoupená před lety a zapojená do stb/dvbt. Takže jestli jede i přechodovky v t2 nevíme. Ale "záhady", že t i přechodovkama jely v poho a najednou po komplet překlopení to nejede řeší
i profíci ze prahy :-) SFN, rušení, ani různý úrovně signálů nejsou v t2 ta "nejzáhadnější" potíž. To je asi tak vše, co jsem tím chtěl říct.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 303
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #65 kdy: 06. 04. 2020, 11:23:44 »
K těm odborníkům. O víkendu jsem potřeboval na chatě protáhnout koaxiál jinudy. Žádný problém, odpojil jsem konektory protáhl jinudy, zapojil a prásk. Odešel napaječ a zřejmě i napájecí výhybka. Konektory jsem dělal na půdě v šeru v kleče a nevšiml jsem si, že nějaký drátek stínění se připletl ke střednímu vodiči. Nový napaječ jsem neměl, tak jsme zbytek víkendu poslouchali rádio. A myslíte, že si příště někoho po této zkušenosti pozvu? Zas to budu mastit sám. 
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345
IPTV: 4net, SML


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 513
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #66 kdy: 06. 04. 2020, 11:40:46 »
No, skutečnému odborníkovi by se to asi nestalo, ale více mne překvapila informace, že se nenašlo řešení náhrady odešlého napáječe. Pravděpodobně se jednalo o zdroj 5V a těch je dnes v každé domácnosti už celkem dost, protože s každým mobilem a moderním přístrojem bývá dodáván nějaký externí zdroj 5 až 12V. I kdyby anténa potřebovala 12V, tak by pravděpodobně tranzistor zesilovače nějak fungoval i na pouhých 5V. O zničení napájecí výhybky zkratem na koaxu jsem snad ještě neslyšel.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 303
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #67 kdy: 06. 04. 2020, 12:19:34 »
Doma by opravdu s napaječem 12V nebyl problém, ale na chatě nemám nic. Mnoho let jsem tam nic nepotřeboval. Výhybka byla tak horká, že na ni nešlo udržet ruku. Co skutečně odešlo zjistím až příští víkend. Budu si muset vzít měřící techniku jak na VF, tak silovou část a vše, co mohlo odejít.
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345
IPTV: 4net, SML


Xmux

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 402
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #68 kdy: 10. 04. 2020, 16:51:18 »
Pokr se má, sedí na lontě na home office a prachy mu jdou :-)

Jinak přes dxPetra už p. Vališ vyrábí dle návodu pár prototypů dipolu s krabicema na novou DAB-ku.
Tak začněte šetřit, ať můžete podpořit českou ekonomiku :-)

To je tvá anténa? Ten dipol na ní už je ten Omarův? Kdo by mi takovou postavil? Ty nebo dxpetr? Jak je na tom v porovnání s touto stacked Yagis (až druhý náčrt)?

http://ham-radio.com/k6sti/dab.htm

Dva vzorky na měření už máme vyrobený :-)


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 303
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #69 kdy: 14. 04. 2020, 10:07:00 »
No, skutečnému odborníkovi by se to asi nestalo, ale více mne překvapila informace, že se nenašlo řešení náhrady odešlého napáječe. Pravděpodobně se jednalo o zdroj 5V a těch je dnes v každé domácnosti už celkem dost, protože s každým mobilem a moderním přístrojem bývá dodáván nějaký externí zdroj 5 až 12V. I kdyby anténa potřebovala 12V, tak by pravděpodobně tranzistor zesilovače nějak fungoval i na pouhých 5V. O zničení napájecí výhybky zkratem na koaxu jsem snad ještě neslyšel.
Tak to mám opraveno, odešel nejen zdroj, ale i napájecí výhybka. Já jsem tam měl dost silný zdroj, tak než odešel, tak rozžhavil tlumivku ve výhybce.
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345
IPTV: 4net, SML


lkjhgfdsa

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 123
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #70 kdy: 17. 04. 2020, 20:56:20 »
Pokr se má, sedí na lontě na home office a prachy mu jdou :-)

Jinak přes dxPetra už p. Vališ vyrábí dle návodu pár prototypů dipolu s krabicema na novou DAB-ku.
Tak začněte šetřit, ať můžete podpořit českou ekonomiku :-)

To je tvá anténa? Ten dipol na ní už je ten Omarův? Kdo by mi takovou postavil? Ty nebo dxpetr? Jak je na tom v porovnání s touto stacked Yagis (až druhý náčrt)?

http://ham-radio.com/k6sti/dab.htm

Dva vzorky na měření už máme vyrobený :-)
No ptal jsem se proto,  že vím, že komerční antény, jak říkáš, "jsou pro Vás furt málo". Pro mě taky, protože mám mizerný příjem. Divím se ale, že stále něco zkoušíte a vyvíjíte a stále jste nedošli k závěru. Přitom ve vláknu "DAB/DAB+ anténa VHF" cca před rokem a čtvrt jsi chrlil různá děla, typu XmuX21YDABXtreme, pak to byla XMux22YDABXtremeGain a nakonec 23YSupraDAB+. To se žádná z nich neosvědčila?
FM: Onkyo Integra t-4711(IF filtry: 5x110, 1x80 kHz), ant. Körner 9.2 H pol. s rot. Yaesu g-450C;  2x 9-el K6STI V pol. s rot. Yaesu g-450C
DAB+: Techn. digitr. 100, ant. VHF 1411 V pol., DAB předzes. by DX PETR (Krížava); ant. Kovoplast TA 1411 H pol., kan. předzes. K11 >27dB (Katowice, Hošťálkov.)


lance

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 300
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #71 kdy: 18. 04. 2020, 01:55:26 »
Nechci odpovídat za Xmuxe, ale tomu se přece říká vývoj a je za tím jistě neodbytné nutkání vývojáře věci stále vylepšovat... (zvláště v případě, že se jedná o nadšence)  ;)


Xmux

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 402
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #72 kdy: 18. 04. 2020, 22:23:15 »
Tak nějak v jádru na to odpověděl lance :-) Z mýho pohledu sem toho "zjistil" spoustu :-) Z pohledu anténních superodborníků a superrádců, kterých je plný interneta anténní problematiku mají v malíku :-))) asi nic moc :-)  , jelikož za těch víc jak 35 let, co se tomu v rámci časových a finančních možností  aktivně věnuju, mám na rozdíl od nich stále pocit, že o tom vím pořád málo. A to si troufnu tvrdit, že za ty leta sem fyzicky postavil nejvíc antén v republice, na počet kusů a typů možná i víc než Jindra Macoun, jelikož sem stavěl prakticky všechno, co se kdy kde objevilo. Za další, jedna věc je návrh, druhá věc je praktická realizace, třetí věc je třeba nějaká celková konstrukce a mechanická tuhost dlouhých antén a ve ver. pol. obzvlášť. To vše je moře času a taky peněz, který bohužel ne.eru :-)  (Jen za uplynulý rok sem postavil cca 25 antén) Pak přijde nějaká zkouška v terénu, jestli na to fakt vůbec něco chytnu :-) , jestli to aspoň nějak funguje. Na nějaký konkrétní srovnávání a porovnávání s jinými typy antén zatím nebyl čas ani podmínky. protože to taky není pr.el. Protože nejdřív ty antény musíš navrhnout, pak je musíš postavit, pak musíš mít k dispozici ty ostatní antény, pak musíš mít nějaký vybavení, kterým to můžeš trochu solidně poměřit, místo kde to můžeš provést a čas to provést a třeba potkat nějakýho podobnýho "magora" jako jsi sám, třeba jako dxpetr, kterej je ochotnej tomu ten svůj čas taky věnovat. Jako základní parametr si samozřejmě zvolíš zisk, jenže jsou i další důležitý vlastnosti antény a s příchodem digitálu (a plností spektra) jsou čím dál víc, vzhledem ke složitější modulaci, důležitější,  jako SWR, F/B, F/R, tvar VD, úrovně postranních laloků. A když "uděláš" jednu anténu, při řazení do soustav (protože jen jedna je pro nás furt málo), většina parametrů se nějak rozhodí. Takže furt je nad čím bádat a čím se "bavit". Mě tahle volnočasová činnost přináší uspokojení jako třeba rybáři celodenní sezení u rybníka aniž chytí ani mřenku a kdo chce zaručené a rychlé superrady a superřešení, ať se klidně obrátí na ty, kteří je po netu poskytují jako na drátku, je jich všude plno :-)


Adolf Shitler

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 493
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #73 kdy: 19. 04. 2020, 10:12:42 »
Opravdu humorné vlákno, jak se laici snaží sami sobě namluvit, že všechno zvládnou i bez zkušeností, max. s nějakými vygooglovanými "radami" a samozřejmě bez měřící techniky nebo nanejvýš s ukazovátky za pár tisícovek. A pak všude skuhrají, jak jim to či ono nefunguje, ale hlavně, že ušetřili :D :D :D


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 663
    • Zobrazit profil
Re:problem s aktivnim rozbocovacem
« Odpověď #74 kdy: 19. 04. 2020, 11:21:10 »
Opravdu humorné vlákno, jak se laici snaží sami sobě namluvit, že všechno zvládnou i bez zkušeností, max. s nějakými vygooglovanými "radami" a samozřejmě bez měřící techniky nebo nanejvýš s ukazovátky za pár tisícovek. A pak všude skuhrají, jak jim to či ono nefunguje, ale hlavně, že ušetřili :D :D :D
;D ;D ;D