reklama

reklama

Autor Téma: problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice  (Přečteno 32209 krát)

ondratr

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« kdy: 06. 08. 2018, 14:48:52 »
Prosím znalé o pomoc s problémem příjmu.


Bydlím v bytovém domě, společná anténa. Televize Samsung UE48J6272 s DVB-T a DVB-T2. Dokud jsme měli v rozvodu jen DVB-T první generace tak my všechny programy hráli perfektně, ale jelikož bylo spuštěno digitální vysílání druhé generace DVB-T2 tak jsme si nechali pustit do rozvodu DVB-T2 kanály 26 a 28 z Javořice výkon 100KW přímá vzdálenost 40km a kanál 56 Vanternerk vzdálenost 9 Km výkon 5KW. DVB-T stále super, DVB-T2 kanál 56 super, ale kanály 26 a 28 z Javořice kolísá kvalita a vypadávají. Síla signálu je dle TV 94% kvalita některé dny 100% a je to OK, jindy kolísá mezi 30-90% a TV vypadává signál jak klesne kvalita dolů zvyšuje se počet chyb až je počet chyb 2000 vypadne i síla a vypadne signál. Byla u mne odborná anténní firma provedla kontrolu a nové nastavení a po té vše při stejném problému. Přišli znovu, vše měřili, jim vše fungovalo na měřáku byli funkční, mě televize vypadává. Svedli to na kvalitu tuneru v TV a že problém je u mne. Vyzkoušel jsem setobox a tam vše hrálo bezproblémově. Následně byla TV odeslána do servisu Samsung v Brně, kde byla provedena diagnostika. Na žádný problém nepřišli, jim kanály 26 a 28 hráli bez jakého koliv výpadku (oni neměli naladěnu Javořici, ale Kojál nebo něco jiného u Brna), TV je prý bez závad, problém prý je v anténím rozvodu nebo zesilovači, proč fungoval setobox vysvětlili tím, že setoboxy mají prý mnohem cilivější a méně náchylné tunery než Televize a odkázali mne na anténní firmu ať doladí antény. Vyzkoušet doma jinou TV s DVB-T2 nemohu, zatím nikdo známý Tv s DVBT2 nemá. Prosím o radu co dělat, jak to řešit. Chtěl jsem se vyhnou kupování setoboxu a tím dalšího ovladače. Díky za rady.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 401
    • Zobrazit profil
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #1 kdy: 06. 08. 2018, 14:56:49 »
Čím to měřili? Nějaký protokol který parametr má jaké hodnoty na zásuvce?
Ta TV může být klidně náchylná na některý parametr, který není úplně bezchybný, ale je dle měření v normě. Takže z hlediska Samsungu OK, z hlediska STA a dodávaného signálu také OK. Ale dokopy to nejede, to se občas stane...


Augusto_Pinochet

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #2 kdy: 06. 08. 2018, 15:35:47 »
Prosím znalé o pomoc s problémem příjmu.


Bydlím v bytovém domě, společná anténa. Televize Samsung UE48J6272 s DVB-T a DVB-T2. Dokud jsme měli v rozvodu jen DVB-T první generace tak my všechny programy hráli perfektně, ale jelikož bylo spuštěno digitální vysílání druhé generace DVB-T2 tak jsme si nechali pustit do rozvodu DVB-T2 kanály 26 a 28 z Javořice výkon 100KW přímá vzdálenost 40km a kanál 56 Vanternerk vzdálenost 9 Km výkon 5KW. DVB-T stále super, DVB-T2 kanál 56 super, ale kanály 26 a 28 z Javořice kolísá kvalita a vypadávají. Síla signálu je dle TV 94% kvalita některé dny 100% a je to OK, jindy kolísá mezi 30-90% a TV vypadává signál jak klesne kvalita dolů zvyšuje se počet chyb až je počet chyb 2000 vypadne i síla a vypadne signál. Byla u mne odborná anténní firma provedla kontrolu a nové nastavení a po té vše při stejném problému. Přišli znovu, vše měřili, jim vše fungovalo na měřáku byli funkční, mě televize vypadává. Svedli to na kvalitu tuneru v TV a že problém je u mne. Vyzkoušel jsem setobox a tam vše hrálo bezproblémově. Následně byla TV odeslána do servisu Samsung v Brně, kde byla provedena diagnostika. Na žádný problém nepřišli, jim kanály 26 a 28 hráli bez jakého koliv výpadku (oni neměli naladěnu Javořici, ale Kojál nebo něco jiného u Brna), TV je prý bez závad, problém prý je v anténím rozvodu nebo zesilovači, proč fungoval setobox vysvětlili tím, že setoboxy mají prý mnohem cilivější a méně náchylné tunery než Televize a odkázali mne na anténní firmu ať doladí antény. Vyzkoušet doma jinou TV s DVB-T2 nemohu, zatím nikdo známý Tv s DVBT2 nemá. Prosím o radu co dělat, jak to řešit. Chtěl jsem se vyhnou kupování setoboxu a tím dalšího ovladače. Díky za rady.

Samšunty mají problémy v SFN DVB-T2. Takže vyhodit a koupit novou Tv. Jinak DVB-T2 box.


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #3 kdy: 06. 08. 2018, 17:06:19 »
David to shrnul, občas si na sebe některé věci nesednou i když je každá samostatně v pořádku.
Ještě než to vyhodíš, tak zkus snížit a zvýšit vstupní úroveň do přijímače. Vím o přijímačích, které jedou až od 60dB nahoru. Na druhou stranu vím o Samsungu, který od 58dB nahoru naopak nejede. 
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345
IPTV: 4net, SML


ondratr

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #4 kdy: 06. 08. 2018, 20:16:23 »
Čím to měřili nevím, byli tady s nějakým měřakem ukazoval různá data a i obraz nejsem expert tak nevím co to bylo . Pichli do zásuvky, na kabel a prý vše ok. Po naladění dvb-t2 do rozvodu když byli problémy ještě přišli jednou a snížili zesílení prý jestli není prebuzeno. Já pak skusil jak utlumit rozdvojkami tak i zesílit zesilovačem alcad al-221. Bez výsledku

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 040
    • Zobrazit profil
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #5 kdy: 07. 08. 2018, 09:16:36 »
Zkontroloval bych signály (všechny) a úrovně v obou případech: když TV ukazuje 100 % i 30-90 %. K vyloučení rušení uvnitř domu/rozvodu. A nebo už úrovně nebo přítomnost signálů dají odpověď. Jestli je potřeba tlumit, odlaďovat, filtrovat. Pokud máš víc než jen slovní ujištění o bezchybnosti ověřovaného prvku, v papírovém výstupu snad některé odpovědi najdeš.
Taky bych zkontroloval SW v televizoru, pokud by tam byla nějaká moucha, určitě nejsi první.
A kdybych měl dát Radu-po-telefonu, bude to: 1. vyměň anténní kabel za nový - postaru účastnická šňůra (to je termín, co!?), 2. vraž tam útlum (např. https://www.eltasat.cz/prislusenstvi-sat-a-dvbt/utlumovy-clanek-toner-fam-20-20db) a pozoruj delší dobu chování  TV. Výsledek nahlaš.
Samozřejmě předpokládám, že jsi sám udělal krok 0. pozeptání se sousedů, jak jim to chodí, i kdybys měl svou TV přenést k nim na zásuvku.

Celý „problém“ se mi zdá typický. Posuzování funkce SOUSTAVY jen podle funkčnosti PRVKŮ. Tedy představa, že soustava je celá „v pořádku“, jen je tam někde schovaný špatný prvek, stačí ho najít, opravit, odstranit, vyměnit, a soustava (=příjem) bude fungovat k naprosté spokojenosti. Ale zde asi bude chyba v meziprvkové vazbě.
Ty sis teď ověřil, že prvky (alespoň ty zkontrolované), jsou v pořádku. Snad nejsi vyznavačem konspiračních teorií, že všichni lžou a všetci kradnú. Tak pokud tam není ještě nějaký „utajený“ a doposud neověřený prvek, potřebuješ hledat v těch vazbách. Lakonicky to vyjádřil David, výše.
« Poslední změna: 07. 08. 2018, 09:55:44 od Petr Svoboda »


M.K

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 253
    • Zobrazit profil
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #6 kdy: 07. 08. 2018, 11:28:35 »
Taky jsem se setkal s podobným problémem na k.31 po spuštění vysílače Hlubočec - Húrka. STB Edision Proton nedokáže si poradit se signálem SFN po výměně za jiný STB Strong problém odezněl.


ondratr

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #7 kdy: 07. 08. 2018, 13:38:49 »
Zkontroloval bych signály (všechny) a úrovně v obou případech: když TV ukazuje 100 % i 30-90 %. K vyloučení rušení uvnitř domu/rozvodu. A nebo už úrovně nebo přítomnost signálů dají odpověď. Jestli je potřeba tlumit, odlaďovat, filtrovat. Pokud máš víc než jen slovní ujištění o bezchybnosti ověřovaného prvku, v papírovém výstupu snad některé odpovědi najdeš.
Taky bych zkontroloval SW v televizoru, pokud by tam byla nějaká moucha, určitě nejsi první.
A kdybych měl dát Radu-po-telefonu, bude to: 1. vyměň anténní kabel za nový - postaru účastnická šňůra (to je termín, co!?), 2. vraž tam útlum (např. https://www.eltasat.cz/prislusenstvi-sat-a-dvbt/utlumovy-clanek-toner-fam-20-20db) a pozoruj delší dobu chování  TV. Výsledek nahlaš.
Samozřejmě předpokládám, že jsi sám udělal krok 0. pozeptání se sousedů, jak jim to chodí, i kdybys měl svou TV přenést k nim na zásuvku.

Celý „problém“ se mi zdá typický. Posuzování funkce SOUSTAVY jen podle funkčnosti PRVKŮ. Tedy představa, že soustava je celá „v pořádku“, jen je tam někde schovaný špatný prvek, stačí ho najít, opravit, odstranit, vyměnit, a soustava (=příjem) bude fungovat k naprosté spokojenosti. Ale zde asi bude chyba v meziprvkové vazbě.
Ty sis teď ověřil, že prvky (alespoň ty zkontrolované), jsou v pořádku. Snad nejsi vyznavačem konspiračních teorií, že všichni lžou a všetci kradnú. Tak pokud tam není ještě nějaký „utajený“ a doposud neověřený prvek, potřebuješ hledat v těch vazbách. Lakonicky to vyjádřil David, výše.

účastnickou šňůru jsem zkoušel, utlumit také, zesílit také. Nic nepomohlo, vše stejné.
Sousedé, zatím koho jsem se ptal tak nemá TV s DVB-T2, ale jsou dovolené všechny jsem nezastihl. Svou TV plánuji k někomu šoupnout, ale chci se domluvit s nějakým rozumným sousedem, takže po dovolených.
V současnosti asi uvažuji takto: dám TV k sousedovi, bude li tam také problém tak je to TV, anténou se zesilovačem, příjmem. - Zkusit jinou TV u mne, nebude li také fungovat tak by to nemělo být TV - pozvu anténáře
, bude li jiná TV fungovat tak to ukazuje na TV - budu řešit setobox nebo novou TV.
Nebude li u souseda problém tak je závada od zesilovače někde cestou k mým zásuvkám.- pozvu anténáře


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 884
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #8 kdy: 07. 08. 2018, 14:24:16 »
Pokud budeš znovu zvát anténaře, tak trvej na papírovém výstupu nebo alespoň printscreenu použitých multiplexů. Je to dobré i pro sledování v čase, jak se příjem vyvíjí. Jestli se horší nebo lepší.
Já mám měření celého spektra od 1 do 69 kanálu s úrovní a chybovostí za posledních asi 9let. Měřím to tak jednou za čtvrt roku nebo když se pouští nějaký nový vysilač. Tabulka v excelu a přidám další sloupec s novým datem, nic složitého, max.půl hoďky práce. Chce to ale mít měřák. 
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345
IPTV: 4net, SML


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 040
    • Zobrazit profil
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #9 kdy: 07. 08. 2018, 16:22:19 »
No právě. Bez jakýchkoli absolutních čísel, jen se slovním výstupem a případně s omáčkou pro laiky (à la špatná kvalita tuneru v TV) je návštěva anténáře bezcenná (a vsadím se, že nikoli bezplatná). Každý výstup anténáře se musí alespoň hemžit decibely, mikrovolty, megahertzy,…
A také ber hodně s rezervou výstupy, které mluví o potřebě vyšší citlivosti a dodatečném zesílení. To již patří do minulosti. V současném příjmu je toho tolik ve vzduchu, že spíš platí: tlumit a filtrovat. Některé potíže jde řešit softwarově, a některé jen hardwarově.


ondratr

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #10 kdy: 08. 08. 2018, 19:23:26 »
Půjčil jsem si merak telemann 1500.
Zmeril jsem signály a vše podle mne ok.
Kanaly které jedou ok:
Dvb-t
Kanál      úroveň        c/n
30              46db          15db
33              47                 16
35               48                 13
42                51                27
Dvb-t2
56              42                 18
A ty které mají problém, hlavně 26 kanál zrovna vůbec nechtěl na TV fungovat
Dvb-t2
26             49                   18
28             50                   19

Samozřejmě nevidím zda tam není nějaké rušení, či jiný problém, budu dále pátrat a zkoušet spolupráci se sousedy a podle výsledků i anténní firmou


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 040
    • Zobrazit profil
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #11 kdy: 09. 08. 2018, 08:24:34 »
jen letmo. Naměřené hodnoty jsou nízké. Jediný slušný je 42. kanál. Ostatní jsou určené pro dobrý STB (ale který to je se na trhu nedozvíš), a pro TV se pohybují na dolním okraji jejich použitelnosti. Což odpovídá projevu: někdy hraje dobře, jindy mizerně. Takže bych šel od konce: účastnická zásuvka, kabel, odbočovací pole (změření a porovnání stejných údajů u souseda, který prohlásí, že mu to jede O.K.), zesilovače+filtry, anténa a její směrování (pokud to je stejné po celém baráku). C/N určitě potřebuješ vyhnat kus nad 20 dB, abys měl celoročně klid.
Pro srovnání, já mám v zásuvce, od „nejhoršího“: PS13 (Level a C/N) 58 dBµV/27 dB, pro PS12 70 dBµV/29 dB a pro PS11 72 dBµV/36 dB.


Augusto_Pinochet

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 94
    • Zobrazit profil
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #12 kdy: 09. 08. 2018, 09:19:08 »
Pokud se dá těm hodnotám z toho "MP" věřit pak jsou přímo tragické! Závada může být v tom, že pokud se jedná o klasickou UPS (nikoliv "hvězdu) tak některý ze sousedů na větvi před dotyčným při rekonstrukci bytu svou ÚZ měnil (což samozřejmě není povoleno, ale kdo na to bude volat oprávněnou firmu a platit, že) nebo ji (jak je taky běžné) měnil elektrikář nebo nedej bože instalatér a buď použil nevhodnou ÚZ nebo (a to je častější příčina) prohodil IN/OUT a problém je hned na světě. Kdýž se k tomu přičte tragická kvalita vstupních dílů u Samšuntů je vymalováno! Jeden z nejlepších STB co se příjmových vlastností týká je STRONG SRT 8211, ale na druhou stranu má drobné SW nedostatky, které naštěstí neovlivňují příjmové vlastnosti.


Jeff_Si

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 108
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #13 kdy: 09. 08. 2018, 21:51:38 »
Ale pokud by tyhle hodnoty naměřili ti měřiči, tak by snad netvrdili, že je to o.k.


ondratr

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:problém s DVB-T2 kanál 26 a 28 Javořice
« Odpověď #14 kdy: 10. 08. 2018, 09:47:20 »
Hodnoty jsem měřil já půjčeným měřákem, že to je OK jsem si myslel jen že u funkčních i nefunkčních kanálů byli podobné. Ale jinak závada je asi jinde:

Tak jsem dále pátral, oslovil i české radiokomunikace. vyzkoušel další setobox- také má problémy. Takže 1xTv (samsung) a 1xsetobox (alma) vypadávají, 1x setobox (emos) bez výpadků. Objevil jsem v domě člověka, který má tv S DVB-T2, ale ještě ji nemá naladěnou, teď odjíždí na dovolenou, tak pak otestujeme u něj.


Ale celkově co píší lidi na můj problém na diskuzích a co my odpověděli české radiokomunikace: " Potíže se vzájemným rušením v jednofrekvenčních sítích SFN je možné tehdy, pokud se používá komplikovaný anténní systém, který je směrován do více směrů - tehdy se do příjmové soustavy dostanou signály na stejném kanále podobné intenzity, ale s časovým posunem, který je mimo rozlišovací schopnost přijímače. Nastavení jednofrekvenčních sítí je takové, aby došlo k eliminaci vzájemého rušení (jev se nazývá preecho), nedokážeme však ovlivnit na straně diváků takové nastavení antén, které umožní průchod signálu z dalších směrů.Ve Vámi uvedeném případě se jedná o velmi specifickou situaci, jejíž řešení je přesně na hranici mezi přijímačem a příjmovou soustavou. "


Problém tedy bude nejspíše dělat preecho z Kojálu nebo Děvína. Máme na domě antény natočeny na cca západ - javořice, cca severosevero západ - Vantenberk, jih - bývalé rakousko. tyto jsou zapojeny, pak anténa na kojál údajně odpojená a ještě jedna anténa na výchd, ta nevím zda je zapojená nebo odpojená.


Odborná firma se nyní zaměří na problémy s preechem, když jsem s nimi mluvil, tak v podstatě přiznali, že ho vůbec neřešili. Dali nové antény, zkusili sílu na měřákách a jelikož jim vše fungovalo tak to ukončili. nyní začnou znovu řešit problém ve spolupríci se mnou a snad dořešíme. Díky za rady, napíši jak vše dopadlo a snad tato diskuze pomůže i dalším při podobném problému.


 

reklama