Nechápu, že tu někdo řeší DRM, neboť již před několika lety bylo striktně DRM odpískáno a v ČR se půjde výhradně cestou DABu.
off-topic k tomuto vláknu:buď zavádím dokonale a řeknu, že "jsem to někde četl v článku o Norsku" a nedávám odkaz na článek, a když odkaz dám tak si ten článek pořádně přečtu a nezavádím.
Jediné negativum v článku je JEDINÝ diskuzní příspěvek, že jsou údajně stížnosti na pokrytí celostátních okruhů; to je snad technická záležitost.
V jiném, mnohem podrobnějším článku jsou fakta rozvedena:
- digitál dal širokou škálu programů a posluchači to oceňují
- 2,1 milionu Norů poslouchá každý týden kanály, které by bez přechodu na digitál neexistovaly
- vysílací průmysl očekával pokles poslechovosti protože obyvatelstvo potřebuje nějaký čas k přechodu na digitál
- v prvním půlroce 2017 poklesl počet posluchačů, kteří poslouchají rádio denně o 2.7 procentních bodů v porovnání se stejným obdobím 2016
- tyto údaje jsou mírně příznivější než jsme očekávali, řekl šéf Digitalradio Norway; očekáváme návrat k číslům 2016 příští rok
https://radio.no/2017/07/norways-radio-transition-benefits-the-newcomers/?utm_source=Weekly+Industry+Newsletter&utm_campaign=41790f939b-WorldDAB+Weekly+Industry+News+06.07.2017&utm_medium=email&utm_term=0_763f8b15e5-41790f939b-177665093Již při přepnutí prvního regionu se psalo, že se srovná programová nabídka měst a venkova; když za nic jiného, tak za tuto inkluzi bych nesl prapor v prvních řadách
K DRM (ode mně bla bla protože na to nemám):
Je to zajímavé téma jak technicky tak organizačně; proto nechápu proč uživatel JT nechápe, že tu někdo řeší DRM; přece nejde o název vlákna DRM versus DAB a o naši kotlinu (někdy zaprděnou), ale o vhled do problematiky. Pro mně je těžké se toho "vnitřně zmocnit" a udělat si názor, proto jenom takové útržky.
Samotné konsorcium DRM na svých stránkách se nijak nevymezuje vůči DAB; možná nechtějí popuzovat politicko-obchodní prostor (nebo spíše ten politický). Přechod na DAB v pásmě VHF III jenom konstatují a zmiňují jiná pásma jako kandidáty pro DRM.
V jedné anglicky mluvící diskuzi jsem zachytil názor, že celé DAB je jenom tlačenka politiků a zaangažovaných soukromých firem; jako příklad uvádí Austrálii, kde by bylo DRM vzhledem na rozlohu území vhodnější, ale zavádí se DAB. (Mimochodem Austrálie mně napadla nezávisle na tom příspěvku; říkal jsem si, že na DAB šli protože populace je koncentrována v centrech od sebe vzdálených a okrajové oblasti jsou tak daleko, že tam příjem řeší třeba přes satelit; ale skutečně nemám páru jestli tam DAB versus DRM byla lobistická tlačenka)
DRM a pásmo VHF II (FM); potenciálně ideální kandidát na místní pokrytí; mám zde 2 otázníky; první již z dnešní reality v UK kde se rozšiřuje místní DAB (small-scale DAB); může to být jenom otázka velikosti trhu, pro menší státy/trhy možná nenaplnitelné. Druhý otázník je uvolnění FM pásma, kdy opět v menších státech/trzích nemusí být ekonomicky smysluplné a DRM ani tam nedostane šanci.
Otázku přijímače vybaveného čipem DAB/DRM považuji za podružnou, protože buď se to v nějakém teritoriu takhle duálně zlomí anebo ne; z toho vyplyne vývoj, výroba a osazení čipu.