Pozrite si riadne ten odkaz. Antena sa dá veľmi ľahko zložiť. Uhol, ktorý zviera reflektor je v zloženom stave 0 stupňov. Trvá to pár sekúnd. Po mechanickej stránke je na tom tiež lepšie.
Jistě, já se nedohaduji o tom, že anténu lze nebo nelze rychle složit a tím pádem je její přeprava lehká. Do batohu se sice stejně jako colorka nevejde, skladnější ale možná bude. Potud souhlas.
Ovšem mechanická stránka? Vy si vážně myslíte, že anténa, kde má zásadní roli nosného prvku celé kostrukce plast, je mechanicky kvalitní a vhodná k použití jinému, než jako anténa na lovení na kopci? Ano, pokud ji mám v teple a použiji ji jednou za čas, s těmi plasty být problém nemusí. Pokud ale mám anténu (a k tomu je ostatně taková anténa určena) na střeše nainstalovánu pro příjem TV, je třeba, aby také něco vydržela. A v našich podmínkách prostě tyto plasty nemají šanci dlouho vydržet. Kdyby tam byly jen jako doplněk, dobře, popraská to a opadá. Jenže ony slouží k držení celé té konstrukce! A jistě uznáte, že anténa za 1000 Kč by měla mít slušnou životnost, a ne aby se rozpadla po několika zimách.
To, že na začiatku IV. pásma je to skôr podpriemerná anténa platí rovnako aj pre dlhú colorku, ako aj iné antény konštrukčne vychádzajúce z Yagi určené pre celé IV. a V. pásmo.
Ano, ale podívejte se, kolik ta anténa stojí a jaké udává parametry její výrobce (a prodejci)! Tento typ antén má zisk v pásmu UHF maximálně 8-14 dB, spíše však 7-13 dB. Je tedy mnohem více "rozladěný" než klasické colorky. Předozadní poměr dokonce i výrobce uvádí 20 dB, ve skutečnosti bude možná ještě menší. Colorky mají více. Mechanická kvalita je, jak jsem již psal, naprosto nevyhovující, proti kvalitním colorkám (a jiným anténám), které na střechách vydrží desítky let.
A tyto antény se dnes za neuvěřitelné částky prodávají a montují a jsou dokonce označeny jako "ideální pro DVB-T". Je mi z toho zle.
Když se vrátím na začátek diskuze, tak možná máte pravdu. Tato anténa se hodí pro lovení na kopcích (přičemž parametry má ale stejné či horší jako colorka). Ale pro nic jiného.
A za 1000 Kč (a více) je to poměrně drahý špás pro lovení na kopcích.