jakou byste mi doporučil na dálkový příjem do 1,5 metru ?
Anténa na dálkový příjem do délky 1,5 metru neexistuje - pokud tedy nepočítám soustavu sít, která zas zabere mnoho prostoru.
Ty antény odvozené od Yagi s délkou ráhna do 1,5 metru mají zisk maximálně 13 dB (a to na vrchu pásma), což není zrovna ideální. Většinou je průběh zisku od 9 dB do 13 dB nahoře. Někteří výrobci samozřejmě udávají naprosté nesmysly, zejména u těchto víceráhnových antén, ale zisky 17 dB pro tyto módní výstřelky jsou naprosto nereálný údaj. Ty mají dokonce horší parametry, protože tam je zisk těch 13-14 dB na konci pásma, ale jen 7-8 dB na začátku, tzn. pro příjem německého vysílání na nízkých kanálech jsou asi tak vhodné, jako logperi anténa za 300 Kč se ziskem 8-9 dB v celém pásmu.
Anténa do 1,5 metru tedy není pro dálkový příjem vhodné řešení, už vůbec ne pro vaši lokalitu, kde bude signál velmi slabý. (Ale bude tam, signál z Löbau/Dresdenu je i u mne, a to jsem nízko a mám to kryté. Jen je to natolik slabé, že je stabilní příjem nemožný. Újezd je na tom trochu lépe.)
Pro dálkový příjem, kdy se snažíme tahat signály takřka "z ničeho", je samozřejmě vhodná co nejvýkonnější anténa, ale záleží i na podmínkách v lokalitě. Otázka je, zda u vás bude příjem možný - ideálně by to tam někdo měl proměřit s profi technikou a říct vám, zda je šance nebo ne. Já třeba měřím s anténou Schwaiger CCK 43 (délka 125 cm, reálný zisk 9-13 dB) a mám zkušenost, že když je na tuto anténu signál na hranici a lokalita je vhodná i pro montáž výkonnější antény, může se zadařit, třeba s dlouhou colorkou popřípadě lépe s "dělem" jako např. Kathrein AOT 65 (délka 282 cm, reálný zisk 12-18 dB).