reklama

Autor Téma: anténa skrz stromy :-)  (Přečteno 12377 krát)

tom radon

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
anténa skrz stromy :-)
« kdy: 28. 06. 2010, 10:09:24 »
zdravím, zkusím jestli neporadíte. Bydlím v Ostravě Porubě mezi paneláky a protože do 1-2 let budeme rekonstruovat STA vč. rozvodu, mám anténu provizorně na balkóně v 1. patře. Všechny tři hlavní muxy běží v pohodě, ale problém mám s mux4 (cca 8km). Zimní HD olympiáda byla bez problémů, ale jakmile se teď na jaře zazelenaly stromy, začaly výpadky, obraz se trhá. Fakt je, že anténa míří do stromů a s tím nic nenadělám. Anténa je tahle: http://shop.atoselektro.cz/?cls=stoitem&stiid=423
Myslíte si, že lepší (jaká?) anténa by pomohla? Nebo to mám rovnou vzdát a počkat na rekonstrukci rozvodů?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 456
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #1 kdy: 28. 06. 2010, 10:27:17 »
Kromě pily a sekery to žádná zázračná anténa nezachrání. Nebo jí umístit ještě výše, nebo dále stranou.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Čestmír Polák

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 145
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #2 kdy: 28. 06. 2010, 10:28:24 »
Toto "poloviční síto" je vhodné na silnější signál.  Tato širokopásmová anténa je také velice málo směrová a zabírá větší úhel příjmu. Zkusteho ji vyměnit za velké síto, ale české, ne polské. To by mělo stačit. Mux 4 vyžaduje silnější signál (MPEG4), takže listy stromů jsou pro něj docela velkou překážkou a když zaprší, tak ještě větší. Zvětšený zisk antény by měl na kompenzaci listí stačit. Nebo dejte to své malé síto k sousedům ve vyšším patře na jejich balkon. Někomu by to nemuselo vadit.
VanTage 7100TS Kombo, Kaon KVR-1000TS PLUS, Strong DVB-T2, GigaBlue HD Quad Plus, Technisat DigitRadio 210,  SkyLink, freeSat, T-REX, Irdeto Cryptoworks, IRDETO, SKY IT, Polsat.


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 456
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #3 kdy: 28. 06. 2010, 10:40:36 »
Ač to může znít absurdně, někdy se dosáhne lepšího výsledku ne posilováním zisku antény, ale "šikovným" nasměrováním na příhodný odraz od fasády blízkého betonového paneláku.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Čestmír Polák

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 145
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #4 kdy: 28. 06. 2010, 12:16:37 »
To je správná připomínka, ale to snad zkoušel to je vždy první, co se má udělat.
VanTage 7100TS Kombo, Kaon KVR-1000TS PLUS, Strong DVB-T2, GigaBlue HD Quad Plus, Technisat DigitRadio 210,  SkyLink, freeSat, T-REX, Irdeto Cryptoworks, IRDETO, SKY IT, Polsat.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



tom radon

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #5 kdy: 28. 06. 2010, 13:28:22 »
ano, z celého 180 stupńového výseku je nejsilnější signál v přímém směru na vysílač, takže odrazy nepomohly. Tím že to je tak na hraně (někdy i 15 min bez cuknutí, jindy výpadky skoro ihned) jsem právě uvažoval o tuningu. Kromě lepší antény jsem uvažoval o kabelu, mám cca 8m dlouhý svod standardním bílým kabelem (pomohl by lepší s menším útlumem?), signál zeslabuje rozbočovač pro TV + rekordér (myslím že mám celkem slušný model, ale možná existuje s ještě menším útlumem), možná bych mohl ztráty v kabelu malinko zesílit ant. zesilovačem (selektivně pro daný kanál?) ... ale na to, že HD programů v tom muxu zatím moc není, do toho nechci investovat moc času a peněz. Jen že je škoda to nevyužít ..
P.S. než to někdo napíše, satelit mám také přes stromy :-)   


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 456
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #6 kdy: 28. 06. 2010, 14:07:39 »
On je každý decibel dobrý. Ale tak krátký koax se nemusí negativně projevit. Mohl by pomoci i selektivní zesilovač, nebo aktivní rozbočovač. Ten pasivní toho má na svědomí asi nejvíce. Ono by možná stálo za to, zkusit ho dočasně vyřadit a pouštět všechen signál z antény přímo do TV.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


pevy

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 462
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #7 kdy: 28. 06. 2010, 14:14:37 »
Jednoduše zkuste (třeba až budou výpadky, ale klidně hned) vyřadit rozbočovač a porovnat kvalitu signálu na indikaci přijímače - pro porovnání to bude bohatě stačit. Pokud jde o klasický rozbočovač, tak zesilovač by s největší pravděpodobností pomohl (je otázka, zda to bude stačit). Jde o to, zda se vám vyplatí (= jestli budete chtít) do toho na tak krátkou dobu něco investovat.
DVB-T/T2: Černá hora, Krásné, Ještěd (mimo K60), Kojál (mimo K40), Praděd, Klodsko (jen K25), Andrlův chlum, Černá studnice (jen K25) Sněžné jámy (K30,35,49), Náchod/Dobrošov (jen K44)
DAB+: (jen Tesco DR1403G-CE) - doma bohužel pouze Teleko 5D z Černé hory


Daniel Neumann

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 89
    • ICQ komunikátor - 336558387
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #8 kdy: 28. 06. 2010, 17:48:08 »
Když už jste nakousl ten satelit přes stromy, tak spousta lidí to nezná, ale družice jsou poměrně vysoko. Už jsem viděl několik satelitních instalací a divil jsem se že to funguje.
DVB-T - Votice - Mezivrata, Sušice - Svatobor, Domažlice - Vraní vrch, Plzeň - Krašov, Příbram - vrch Praha, Hoher Bogen, Hohe Linie, ...
DVB-S - Skylink


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 456
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: anténa skrz stromy :-)
« Odpověď #9 kdy: 28. 06. 2010, 19:08:34 »
No vysoko jsou hodně, kolem 36 tisíc km, ale elevační úhel 30° je pro byt v přízemí a blízké stromy příliš nízký. :-\
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


 

reklama