... sypu si popel na hlavu....
sypat si popel na hlavu - alespoň z mého pohledu - je zcela zbytečné, protože jste to posunul dál a poznámkami mně motivoval k dalšímu luštění principu DAB (obecně digitálního vysílání).
Sice to potrvá, ale zapřísahal jsem se, že to "důsledně vyšetřím"
Možná narazím, protože některé koncepty vyžadují slušnou abstrakci a i když jsem pochopil princip - roztrhat datový tok na podtoky, kvadraturně s nimi modulovat subnosné, zpětným Fourierem to zplácnout do časového balíku, posadit na nosnou a hijéé na mou anténu a tam to zopakovat v obráceném pořadí (jak jednoduché a zároveň geniální) - tak jsou tam další koncepty jako kódování vstupů kvůli vhodnému energetickému rozptylu (zamíchat - scramble), pak kódování přidáním modulo-2 s pseudo-náhodní binární posloupností a nakonec konvoluční kódování
no tě bůh, to si asi natluču držku.
Sice se odkláním od tématu, ale zakládat nové vlákno nemůžu protože jsem v tom hochštapler a nemám k tomu fundovaně co říct. Nicméně principy platí pro všechny přístroje.
Tedy když se vrátím k identifikaci vysílače, nechápal jsem význam slova "Null" Symbol když tam nula není a je tam (nebo může být) kód vysílače. Null zmnamená i "bez významu" takto to může být obojí - symbol bez významu pro hlavní a doplňková data anebo nulový signál protože pokud sub nosná není modulována, ale je jenom přítomna, po kvadraturní demodulaci to bude nula (signálová, ne logická), pro kód vysílače stačí po Fourierovy jenom detekovat přítomnost sub nosných a jejich pozici; a pokud jsou sub nosné modulovány, tak je to taky skoro jedno protože Null Symbol se používá k hrubé synchronizaci (při dobrém poměru signál/šum) tak, že se porovnává polovina průměrné hodnoty výkonu signálu s tím, který se načte v omezené sekvenci a pokud je hodnota menší, byl detekován Null Symbol. Alespoň to prozatím takhle chápu (nebo nechápu
).
Ta impulsní odezva se používá při jemné synchronizace a vypočítá se aplikací zpětného Fouriera na součin fázového referenčního symbolu s jeho komplexním konjugátem
emotikon vyjadřuje mé znalosti.
Pořád mi nebere rozum jak lze v SFN rozlišit dominantní vysílač, čeká mně ještě pár
chvilek.