Autor Téma: Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?  (Přečteno 29620 krát)

THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #30 kdy: 18. 12. 2015, 22:36:54 »
Já jsem instaloval antény už v době, kdy ty sis v uhláku na baníka hrával, takže o tom něco vím!
Tak toto jsem potřeboval vědět...

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


erteple2

  • Host
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #31 kdy: 18. 12. 2015, 23:47:18 »
Ještě že ho nenabízí i mě, darebák jeden ostravak  :D

zesiluju tak silným zesilovačem už v anténě, pak to mám přes jednokanálovou propust na hybridní slučovač - To je taky dílo, a hlavně nějak obráceně. Čili to máš Turbo SWA v anténě a pak propust? No pane jo.  :D


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #32 kdy: 19. 12. 2015, 00:07:12 »
erteple2: Nikdo netvrdí, že je to dokonalý způsob. Taky vím o několika možných zapojeních, které by byly správné nebo minimálně správnější/lepší... Ale prostě jsem zkusil využít to, co jsem měl doma, tak jsem to zapojil a světe div se - funguje to...

Nemám tam žádné SWA, ale Teroz zesilovač 30 dB - nízkošumový.
« Poslední změna: 19. 12. 2015, 00:08:46 od THresil »


erteple2

  • Host
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #33 kdy: 19. 12. 2015, 00:45:52 »
Jo, to je opravdu zázrak pokud to dokáže tak nějak fungovat - logicky je to totiž nesmysl. To má k dokonalosti na 100 mil.

Víš vůbec co vše konkrétně zesiluješ z jakých hodnot na jaké výsledné? Obávám se že vůbec. Jinak bys takovou kravinu nezapojil.  :D


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #34 kdy: 19. 12. 2015, 00:48:05 »
erteple2: No jo, takového rádce tady potřebujeme! Ještě, že Ty víš, jak co máš, tak se toho drž a gratuluj si, jaký jsi kanón !!!

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


erteple2

  • Host
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #35 kdy: 19. 12. 2015, 00:55:48 »
Ano vím, a mám přehled. Komponenty zvoleny na dané kanály a sílu dle potřeb. Představ si.  ;D Ono tak se to dělá, víš.  ;)
« Poslední změna: 19. 12. 2015, 00:59:02 od erteple2 »


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #36 kdy: 19. 12. 2015, 01:02:01 »
erteple2: Představ si, že já taky vím, jak by to mělo být správně nebo minimálně znám jedno správné řešení, ale prostě jsem to zkusil z toho, co mám. Ty si snad myslíš, že když to udělám 100 % selektivně, tak jak to má být podle brožurky, tak budu mít ten HD signál víc HDéčkovější nebo co? To snad nemyslíš vážně!
Jestliže nejsou žádné poruchy a vady (kostičky) v přenášeném obrazu, tak to lépe přenášet signál nemůže. Jistě - může, bude třeba menší chybovost, ale pokud mně to nedělá kostičky a jiné paskudy, tak je mně úplně jedno, jestli mám BER na -6 nebo na -8, tak se uklidni a běž prudit jinam, díky !!!


erteple2

  • Host
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #37 kdy: 19. 12. 2015, 01:22:28 »
já taky vím, jak by to mělo být správně


Tak tomu moc nevěřím, jinak bys to takhle nesmyslně nesešrouboval, ba ani jako test. O těch poruchách píšeš mimochodem ve vedlejším vláknu, já to tam teda vidím.  ;)
« Poslední změna: 19. 12. 2015, 01:24:37 od erteple2 »


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #38 kdy: 19. 12. 2015, 01:28:14 »
erteple2: Tak to Ti gratuluju, že sis toho všiml ! O poruchách píšu a ano, ptám se tam i polopatě na různé technické věci, abych vyloučil vše možné a jelikož nemám měřák, jak jsi správně podotkl, tak prostě chci mít u určitých věcí jistotu i z praktické stránky, kde to někdo má vyzkoušeno a né se opírat jen o teorii a rovnice. Úvaha je sice pěkná věc, ale vždy na 100 % nefunguje.

A popravdě, co si Ty myslíš je mně úplně jedno, takže děkuju, že nebudeš zasírat vlákno svými výlevy.


amatér Tondach

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 356
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #39 kdy: 19. 12. 2015, 07:18:39 »
Jen pro zajímavost!

Kdysi v dobách velmi dávných při "nahánění" signálů z NSR jsem u jednoho známého viděl napájení zesilovače v krabičce síta prostřednictvím tří malých akumulátorků! K tomu vedl zvonkovým drátem napájení.... když se nedíval dobíjel, když se díval jel na ty akumulátorky bez jakéhokoliv případného nežádoucího ovlivnění signálu napájením .....  ;) jo, to bylo v dobách, kdy jsme si prostřihávali mezi dráty dvoulinky. abychom snížili jejich útlum! :) :) :)


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 516
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #40 kdy: 19. 12. 2015, 07:56:23 »
Jo, jo, pamětníci o tom ví své. A kolik to bylo radosti, když se dílo podařilo.  ;D
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


lance

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 305
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #41 kdy: 19. 12. 2015, 10:11:08 »
THresil - nezlob se, že tu budíš úsměv a pochybnosti jestli nejsi provokatér, ale z toho co píšeš je jasné, že kaskádu zesilovačů atd. máš koncepčně špatně a z toho všeho pramení tvé problémy. Furt sice sveřepě hlásíš že ti to funguje, ale zjevně máš problémy, jejichž příčinu hledáš všude možně jinde, než tam kde je. Řešíš tady kraviny kde zapojit výhybku ss napájení což nemá na nic vliv a bylo ti to zde jasně vysvětleno. Pokud tě to baví, nic proti, o zábavu až do smrti máš postaráno... sice to se zdravým rozumem nemá nic společného, ale neškodí to. Hodně štěstí, páč vo tom to v tvém případě je  ;)


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #42 kdy: 19. 12. 2015, 10:58:07 »
amatér Tondach: Zajímavý případ, díky za něj...  ;)


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 150
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #43 kdy: 19. 12. 2015, 11:18:31 »
lance: Nezlobím se, Tvůj názor beru. Sice je to trošku jinak, než jsi to popsal, ale budiž. Nevím, jak ještě víc zdůraznit, že jsem tyto "krabičky" měl doma, tak jsem to s nimi zkusil, prostě zkouška. Je to vše zapojené bez měřáku, takže už to je špatně, to ví přece každý. Typy antén, které mám, tak taky mohou být špatně zvolené. Toto vše nikdo nepopírá. U nás doma (ještě, než jsem se do toho začal montovat já) byla televize vždy zapojena amatérsky, nikdy u nás žádný technik nebyl.
Ale když si vezmu, jaké tady v okolí máme "techniky" (aspoň tedy ty o kterých vím já), tak si myslím, že mé zapojení je ještě ucházejí, protože podle mých informací tito "technici" slučují antény klasickým T-éčkovým rozbočovačem apod.., kde vidíte tu selekci??

A když se vrátím k tématu, tak toto téma bylo založeno právě proto, aby se vyjádřili Ti, co mají k dispozici výsledky měření a porovnávali různé způsoby napájení. To, že to tady pár jedinců "zaprasilo" naprosto nesmyslnýma a zcestnýma připomínkama je věc druhá.
Já jsem zde nikoho neprosil, aby mně kritizoval zvolené řešení, ale prosil jsem o vyjádření, co na co může mít vliv, aspoň tedy na takové rovině, kde platí jakási obecná pravidla (tak jako třeba, že se mají slučovat signály stejných nebo velmi podobných intenzit apod.), proto jsem zmínil hned na začátku informaci o napájení hned v anténě, uprostřed vedení nebo na samotném konci u přijímače.
Bohužel je vidět, že většina, co sem napsala nemá ani ponětí o této problematice, tak sem tlápou akorát nesmysly typu, máš to naprd a kdesi cosi. Stačí, když zde jsou názory, že je úplně jedno, jak se napájí. Jedno to určitě není, ale fungovat to bude, takže to je asi podobný názor a přístup, tak jako když já to pajtoším na koleně bez měření.

Prostě klasický případ fór, lidí, kteří tomu doopravdy rozumí je minimum a zbytek sem chodí akorát papouškovat a prudit.
Asi i v dnešní době je nejlepší si koupit knížku, která se detailně touto problematikou zabývá (pokud tedy taková je) a čerpat "rozumy" z tama, než se tady otravovat s pitomci (nechci nikomu křivdit, takže nemám na mysli nikoho konkrétního).

Tímto uzavírám pro ty, co nepíší k tématu a prosím Vás, pokud nemáte žádné přínosné informace k tématu vlákna, tak ho nečtěte a už vůbec sem nepřispívejte, děkuji !


lance

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 305
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Jak správně napájet předzesilovače a aktivní prvky?
« Odpověď #44 kdy: 19. 12. 2015, 12:51:41 »
... Stačí, když zde jsou názory, že je úplně jedno, jak se napájí. Jedno to určitě není, ale fungovat to bude, takže to je asi podobný názor a přístup, tak jako když já to pajtoším na koleně bez měření.
Čéče, ty jsi furt naprosto umanutý s tím, že umístění výhybky má nějaký zásadní vliv - JEDNO TO URČITĚ JE, POKUD MÁŠ 1000X VĚTŠÍ CHYBY v rozvodu NĚKDE JINDE!!! K tomu abys věděl, jaký vliv SS bude mít výhybka umístěna u TV nebo někde na střeše u zesilovače nemusíš níc měřit, stačí tomu jen rozumět!!! A kdo tomu rozumí, tak ti ani žádné poznatky z měření sem nedá, páč  se tím nezabývá!! Zabýváš se tím akorát ty (zcela zbytečně), protože nechápeš základní věci. Vliv na výsledek celé realizace rozvodu bude mít (pokud jde o řešení napájení zesilovačů) především KVALITA SAMOTNÉ VÝHYBKY, kvalita samotného zdroje a provedení propojení (konektory atd...) Teoretický vliv má i velikost stejnosměrného odporu cesty od výhybky k zesilovači po které dochází k úbytku napětí v závislosti na proudovém odběru (ohmův zákon), takže z tohoto pohledu bys v umístění výhybky rozdíl zjistit mohl, ale vzhledem k tomu, že dnešním zesilovačům (tranzistorům v nich) je celkem šumafuk jesli budou napájeny přesně 12V, nebo jen 11, příp. 10V, nemá to žádný podstatný vliv na výsledek - pokud teda nemáš zprasený rozvod tak, že by docházelo k podstatně většímu úbytku napětí - což ale opět není problém nějakého měření kohosi jiného kdesi jinde, ale Tvůj problém v kabelech, rozvodu atd... prostě opět jinde než co tu furt řešíš!!! Vezmi si ohmmetr, který koupíš dnes za stovku, a změř si ss odpor vedení od výhybka k zesilovači a spočítáš si jaké napětí se ti dostane na zesilovač... ani to nemusíš zapojovat a měřit přímo npětí. Samozřejmě platí zásada, že jakýkoli pasivní prvek (výhybka, spoj, rozbočení) který lze umístit při návrhu rozvodu ve variantách, je dobré vložit do rozvodu až v místě, kde je již užitečný signál více zesílen a nezhoršovaly se zbytečně šumové poměry signálu. Ale v případě nap.výhybky (která je umístěna vždy min. až za prvním zesilovačem) to zase vzhledem k celkovému vlivu na celkový výsledek JE V PODSTATĚ JEDNO !!!
Proto zopakuji už jen to co jsem jednou napsal - klidně si diskutuj o umístění výhybek až do důchodu, když tě to baví, ale  rozumný člověk si radši něco nastuduje, snaží se pochopit atd... a nemele si furt nějaké svoje umanuté dogma pramenící pouze z nedostatečných znalostí. Už se opakuju, ale k tomu abys to pochopil, žádné měření vlivu umístění výhybky v reálu nepotřebuješ!! Připomínáš mi majitele auta, který se tady ptá, jak u zcela zdemolovaného auta po havárce opravit škrábaneček v laku na klice u dveří - přesně takový je vliv umístěnáí výhybky na celou realizaci rozvodu DVBT.