reklama

Autor Téma: Přechod na DVB-T2  (Přečteno 487580 krát)

Adolf Shitler

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 488
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #825 kdy: 28. 11. 2017, 16:11:47 »
Je úsměvné číst něco o tom, že nižší rozlišení, než 960x540, není u DVB-T2 podporováno - ono totiž nejde vůbec o to, aby se nevysílalo ještě v nižším rozlišení (což by možná ČRa v rámci "zkvalitnění služeb" uvítaly), ale aby se naopak vysílalo v rozlišení vyšším, tj. v HD 1920x1080, což je dnes jako běžný standard. Nikoliv SD paskvil 960x540, který se už nehodí ani na streamy na Youtube :)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Mik Kotanen

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 320
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #826 kdy: 28. 11. 2017, 16:28:05 »
Nižší než standard 960x540 p v kodeku H.265 podporován není.
naozaj ?
HEVC min 128×96@33.7
HEVC max 8,192×4,320@120.0
Naozaj? Bavíme se o DVB-T2  ;)


ruvy

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #827 kdy: 28. 11. 2017, 17:08:48 »
DVB-T2 je pouze norma přenosu signálu.Rozlišení a kodování se řeší podle- https://en.wikipedia.org/wiki/High_Efficiency_Video_CodingU HEVC je  720x756/max75p podporováno u level 3.1.
« Poslední změna: 28. 11. 2017, 17:18:19 od ruvy »


SB1

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 106
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #828 kdy: 28. 11. 2017, 17:21:53 »
Obrazova kvalita je horsi oproti mux2 kde je prima..nova..barrandov.


ruvy

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #829 kdy: 28. 11. 2017, 17:27:44 »
Kvalita záleží na zdroji.Pokud se mpeg2 720x576 překodovává do 960x540 tak se není čemu divit.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Mik Kotanen

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 320
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #830 kdy: 28. 11. 2017, 17:29:39 »
Pro normu přenosu signálu DVB-T2 podporuje vývojová laboratoř kodeku H.265 HEVC výše uvedené standardy rozlišení, na takovou informaci bohužel umět vyhledávat ve wikipedii nestačí.

Je úsměvné když se někdo zaklíná tím, že dnes je "běžným" standardem HD 1920x1080, když u společnosti Skylink je v nabídce Digital 54 programů z toho 29 v HD (neberu v potaz skutečné rozlišení a dvě stanice s hodinovým posunutím  ;D ), Nabídka Smart 88 programů, z toho 38 v HD, nejdražší nabídka Komplet za 1100Kč mesíčně nabízí 139 programů, z toho 64 v HD - což není ani polovina všech programů. Ještě vyprávějte pohádku o "běžném" standardu HD 1920x1080 ať se tu společně zasmějeme.


Adolf Shitler

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 488
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #831 kdy: 28. 11. 2017, 17:40:01 »
Logicky nemůžou být v nabídce Skylinku programy v HD, které nejsou v nativu k dispozici. Na rozdíl do pozemního vysílání, kde ty programy nejsou v HD ani v případě, že k dispozici jsou. Absence HD se pak dá omluvit jedině snad u okrajových stanic s minimální sledovaností, kde by provoz v HD byl ekonomicky neefektivní.
Až budou ČRa šířit alespoň 1, slovy "Jeden" program v HD, pak se můžeme bavit o počtu HD u Skylinku :D


Mik Kotanen

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 320
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #832 kdy: 28. 11. 2017, 18:00:46 »
Téma bylo standardy rozlišení. Logicky porovnávám s prozatím největší alternativou pozemního příjmu satelitní společností Skylink, která technologicky nemusí mít problém s omezenými datovými toky. A ejhle najednou se ukazuje, že váš "běžný" standard HD 1920x1080 není v žádném případě běžný a už vůbec ne dostupný pro běžného diváka, který by byl ochoten měsíčně zaplatit 1100Kč.


SB1

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 106
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #833 kdy: 28. 11. 2017, 18:15:10 »
Myslim ze tymto hevc 265 pojde obrazova kvalita este dole a spomenieme si ze aky pekny obraz bol v dvb t napr.na Prime atd.Mne to pride uz teraz slabe ked porovnavam z dvb t tie iste tv stanice z dvb t2 hevc.


Mik Kotanen

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 320
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #834 kdy: 28. 11. 2017, 18:40:35 »
Myslim ze tymto hevc 265 pojde obrazova kvalita este hore ked televizne stanice zacnu poskytovat signal v neprokladanom riadkovani.


Jan Z

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 141
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #835 kdy: 28. 11. 2017, 18:41:13 »
Tak mám naladěno to T2, signál zatím dobrý a lepší než MUX3, který mi kostičkuje. Takže mažu MUX3 a vyberu náhradu z T2.  :D Obraz se mi zdá tak nastejno, možná o trochu lepší než z dvb-t. (mám UHD TV) Bohužel skutečné rozlišení a datový tok mi Samsung neukazuje, ale snad je to zatím aspoň těch 960x540. Jaký z toho máte pocit Vy? Zdá se Vám kvalita obrazu lepší? Mažete programy z MUXU2 a 3 a necháváte jen DVB-T2 ?? Nebo mohl by to rozlišení, datové toky a celkově ten obraz porovat? Co myslíte? Jinak jsem čekal, že spustí dnes vysílání i ČT v HD, ale asi to nechají jako dárek před vánoci v prosinci :-D


Adolf Shitler

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 488
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #836 kdy: 28. 11. 2017, 22:30:58 »
Téma bylo standardy rozlišení. Logicky porovnávám s prozatím největší alternativou pozemního příjmu satelitní společností Skylink, která technologicky nemusí mít problém s omezenými datovými toky. A ejhle najednou se ukazuje, že váš "běžný" standard HD 1920x1080 není v žádném případě běžný a už vůbec ne dostupný pro běžného diváka, který by byl ochoten měsíčně zaplatit 1100Kč.
Když nějaký program není v HD nativu k dispozici přímo od TV stanice, tak s tím nic Skylink nenadělá a nemá ani příliš význam ho do HD uměle přepočítávat, jak to dělá třeba kabelovka UPC. Za datový tok, resp. pronájem transpondérů na satelitu se platí, takže technologicky limit možná není, ale finanční ano. Ovšem u DVB-T2 je to v tomto směru stejné a ČRa to zbytečně zabíjí tím, že do T2 pouští identický obsah, co je i v T a pak nezbývá prostor na nic jiného.
Těch tvých 1100 Kč je za plnou nabídku vč. všech HBO, sportů atd. Takže při srovnání s pozemákem je to nebe a dudy, resp. Mercedes vs. Velorex :D Raději zůstaň při zemi a bav se o základu u Skylinku za 79 Kč měsíčně, protože to je tak zhruba reálná možnost Českých Radiokomunikací, co by mohly v DVB-T2 eventuálně nabízet a Skylinku konkurovat.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 441
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #837 kdy: 28. 11. 2017, 23:07:13 »
Tak mám naladěno to T2, signál zatím dobrý a lepší než MUX3, který mi kostičkuje. Takže mažu MUX3 a vyberu náhradu z T2.  :D Obraz se mi zdá tak nastejno, možná o trochu lepší než z dvb-t. (mám UHD TV) Bohužel skutečné rozlišení a datový tok mi Samsung neukazuje, ale snad je to zatím aspoň těch 960x540. Jaký z toho máte pocit Vy? Zdá se Vám kvalita obrazu lepší? Mažete programy z MUXU2 a 3 a necháváte jen DVB-T2 ?? Nebo mohl by to rozlišení, datové toky a celkově ten obraz porovat? Co myslíte? Jinak jsem čekal, že spustí dnes vysílání i ČT v HD, ale asi to nechají jako dárek před vánoci v prosinci :-D
Z principu by měl být obraz horší, protože tam dochází k přepočtu 1080i (odbavení TV) > 576i (SD verze) > 540p (qHD verze). Až to ČRa budou brát přímo z odbavení, ne přepočtem z SD, měla by se kvalita zlepšit.


Jan Z

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 141
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #838 kdy: 28. 11. 2017, 23:25:49 »
Tak mám naladěno to T2, signál zatím dobrý a lepší než MUX3, který mi kostičkuje. Takže mažu MUX3 a vyberu náhradu z T2.  :D Obraz se mi zdá tak nastejno, možná o trochu lepší než z dvb-t. (mám UHD TV) Bohužel skutečné rozlišení a datový tok mi Samsung neukazuje, ale snad je to zatím aspoň těch 960x540. Jaký z toho máte pocit Vy? Zdá se Vám kvalita obrazu lepší? Mažete programy z MUXU2 a 3 a necháváte jen DVB-T2 ?? Nebo mohl by to rozlišení, datové toky a celkově ten obraz porovat? Co myslíte? Jinak jsem čekal, že spustí dnes vysílání i ČT v HD, ale asi to nechají jako dárek před vánoci v prosinci :-D
Z principu by měl být obraz horší, protože tam dochází k přepočtu 1080i (odbavení TV) > 576i (SD verze) > 540p (qHD verze). Až to ČRa budou brát přímo z odbavení, ne přepočtem z SD, měla by se kvalita zlepšit.

To tu někdo psal, ale je to ověřená informace nebo jen domněnka, že to tak ČRA opravdu dělají? Přijde mi to divné, že by to tak dělali a záměrně tedy ,,kazili,, obraz, když by měl být teoreticky lepší.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 061
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #839 kdy: 29. 11. 2017, 07:15:21 »
Logicky nemůžou být v nabídce Skylinku programy v HD, které nejsou v nativu k dispozici. Na rozdíl do pozemního vysílání, kde ty programy nejsou v HD ani v případě, že k dispozici jsou…
To tvoje „k dispozici…“ já si to tak nepředstavuju.
„Neštěstí“, které začaly v předsmrtné křeči kabelovky, pokračovalo velkým tlakem na Skylink. Ten - a ke cti mu slouží, že nějakou dobu bojoval - to vzdal a vyústilo to v nový, nepěkný stav, že televize chtějí dostávat peníze za vyšší rozlišení (vyšší píšu záměrně).
I já považuji vyšší rozlišení než PAL za úměrné době, ale netvrď, že je k dispozici. Není! Je na trhu, ale za neúměrnou cenu. Technické předpoklady předávání, které tak vehementně hájíš, jsou jen nepodstatným zlomkem celého problému, který nazývám - Zaslouží si divák vyšší rozlišení a jak ho k němu dostat? (A kdo to zaplatí).


 

reklama