Odpusťte aktuální momentku z divočiny, od laika, převážně off topic, ale myslím že pod ten nadpis to nakonec i patří:
můj tata ve Štětí (na Labi kousek po produ od Mělníka) má novou placatou televizi, dokonce s podporou T2. V rozměru 32" druhý nejlevnější Gogen s poslední generací šasi (nebyl jsem uvnitř, ale tipnul bych si Vestel). Asi před třemi lety jsem mu namontoval širokopásmový zesilovač od Terozu (16 dB zisk, 1 dB šum, model 434 z roku 2014) tuším vybavený odaďovačem proti Ufonovi. A protože se v domě množí televize, tak k tomu rozbočovač 1:4 (nějaký hybrid, jmenovitý útlum 8 dB). Anténa kratší bastlené hrabičky pod taškovou střechou, míří na Bukovou horu (za horizontem) ale berou zjevně ledacos i zezadu (reflektor je jeden drát).
Prvotní naladění Gogena provedl jeden příbuzný, který umí ovládat menu, ale místní příjmové podmínky jsou mu dost buřt. No a asi týden nato si taťka stěžoval, že mu zlobí příjem "ČT včetně Artu" - jak kdyby podle počasí. Přitom starší settop-boxy v domě že fungujou, a na té nové televizi ostatní kanály že taky jedou normálně. A že ta nová televize je asi šmejd, a že zařídit reklamaci atd. Tak jsem ho vyslechl, uchlácholil že snad nebude tak zle. Trochu mi zvedlo náladu, když další den pravil "no zrovna dneska ty HDčkové kanály docela jedou." Začalo mi svítat. (Leniví, dědeček. Byl to on, kdo mi před třiceti lety předvedl a vysvětlil, k čemu je fázovací "žebříček", symetrizační člen apod. Zdědil jsem po něm knížky od Českého.) No a dneska jsem se k tomu konečně dostal. A už po několikáté mi pomohl z rejže mizerný USB dongle s RTL2832 :-)
Výsledek prvního rozhlédnutí je v příloze (ignorujte harmoniku v rastru 14 MHz = průsak z lokálního krystalu USB donglu). Základní situace důvěrně známá: úroveň chtěných TV muxů nic moc, zato místní LTE ční vysoko nad nimi. To LTE tam před třemi lety nebylo, zato tam byl dřív Ufon nebo co kolem 420 MHz, který mezitím vyšuměl beze stopy. Už jsem si sumíroval v hlavě, že si řeknu panu Poštulkovi o jeho osvědčený 6stupňový LC filtr proti LTE a k tomu další zesilovací stupeň (do kaskády, na mou zodpovědnost) ale než jsem se k tomu dostal, ještě jsem si taky sáhl na tu televizi.
A bylo zjevné, že můj předchůdce-instalatér to vzal trochu letem světem, SDčkový MUX1 na K33 buď vůbec neobjevil nebo pro jistotu smazal, zato se mu patrně velice zamlouvaly HD kanály v RS7 na 37.kanálu, takže je dal v seznamu na začátek. Mrkněte se do přiloženého obrázku. Ten spektrogram je pořízený na výstupu splitteru, k televizi je to ještě asi 20 m kabelu - tam už RS7 z Ládví není přes RTL-SDR vůbec patrný (přitom AGC vypnuto, zisk front-endu na max). Přesto má Gogen snahu RS7 chytat, a při určité povětrnostní konstalaci se mu i docela daří :-) Všem třem muxům z Bukové hory ukazuje Gogen jednoznačný palec nahoru, kvalita 100% a síla signálu skoro taky plná. Chytá prakticky bez výpadků i RS4 na K46 (patrně Strahov) a přechodovou síť 12 na K31 (patrně Cukrák) - síle příjmu z pražských vysílačů neprospívá, že hrabičky míří opačným směrem.
=> ta placka od Gogenu má myslím dost slušně citlivý tuner :-) A poštulkův širokopásmový zesík, tři roky starý (mezitím byla tuším nějaká inovace) taky snáší LTE i bez filtru. Takže další anténní bižuterii tentokrát nakupovat nebudu - není třeba.
Ohledně DVB-T2 PS12: pro mě venkovana z Ústí n.L. je to novota. Chvíli jsem koukal na kanály z toho muxu, musím uznat že kompresních artefaktů minimum, přesto jsem nepozoroval nějakou zázračnou ostrost proti těm samým kanálům v SD MUXech. Takže jsem všecko T2 HD šoupnul úplně na konec seznamu (na okraj / pro zajímavost) a jako základ jsem nechal SD varianty. Ze vzdálenosti 4 metry dědeček stejně nepozná, jestli kouká na SD nebo HD, i kdyby HD obraz byl ostřejší, což objektivně možná ani není. Vrtalo mi hlavou, kolik má asi každý "program" šířku pásma, když je jich v přechodové síti asi 14, a celková kapacita nebude přes 40 Mbps. Můj odhad byl asi 2.5 Mbps na kanál, ale pak jsem dohledal, že to jsem ještě hodně velký optimista:
https://www.google.cz/album/foto-1009/Já vím - objevil jsem Ameriku. Matně si vybavuju, že se to tady už probíralo.
Tolik ohledně DVB-T2.