reklama

Autor Téma: Přechod na DVB-T2  (Přečteno 487699 krát)

erteple2

  • Host
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #60 kdy: 20. 01. 2016, 15:32:59 »
Tuším že pan ing.Malý (viz články u místně "sprosté konkurence")  - v některém z článků přijímáme DVB-T. Ted' nevím ve které z článků, má jich tam dost.

OPRAVA: autor článků - Radomír Kovář
« Poslední změna: 20. 01. 2016, 22:14:17 od erteple2 »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #61 kdy: 20. 01. 2016, 15:52:18 »
Jo, ty "tušíš", ty si tím nejsi stopro jistý?! Dej přesný odkaz nebo citaci ve které se to co jsi napsal přesně uvádí! Jinak, já taky něco "tuším"!  ;D ;D
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


erteple2

  • Host
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #62 kdy: 20. 01. 2016, 15:55:36 »
Četl jsem to kurňa svýma očima! Pamatuju si to. Kde je to konkrétně, to bych musel pohledat ...  :-[


272930370

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 308
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #63 kdy: 20. 01. 2016, 16:22:30 »
standasat: A ani občasné zakostičkování se neděje v různá roční období?

Když to uděláš dobře, tak né. Hlavně ty kanály nesmíš míc před slučováním moc silné, (přehulené) jinak pak se to opravdu vzájemně zarušuje. Po sloučení už můžeš zesílit na potřebnou sílu celek.  ;)


THresil: Hele, nedávno ses tady kasal že všecno víš, všehno znáš, a co je toto ... zase nic.  :D  :o
Fakt už to nehul, filharmoniku. Charlie Chaplin je oproti tobě úplná nula, jaký jsi komik :D :D :D


erteple2

  • Host
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #64 kdy: 20. 01. 2016, 20:51:45 »
Techniku, ty se budeš ještě hodně učit a hlavně seznamovat s realitou, ta je ti ještě vzdálená. V UPC tě nic o DVB-T nenaučili, ba ani nemohli. Po kabelu to je úplně o něčem jiném. Škoda že se nepochlubíš se svojí první nepovedenou instalací příjmu DVB-T ... já si to pamatuju.  ;)  :P

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



272930370

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 308
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #65 kdy: 20. 01. 2016, 21:08:36 »
Techniku, ty se budeš ještě hodně učit a hlavně seznamovat s realitou, ta je ti ještě vzdálená. V UPC tě nic o DVB-T nenaučili, ba ani nemohli. Po kabelu to je úplně o něčem jiném. Škoda že se nepochlubíš se svojí první nepovedenou instalací příjmu DVB-T ... já si to pamatuju.  ;)  :P
V UPC mě to nenaučili, zatímco tebe to naučili v ZSO. Opět perlíš jedna radost :D :D :D


erteple2

  • Host
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #66 kdy: 20. 01. 2016, 23:28:30 »
pajas2: Tak v tom případě to i na ten odstup čtyř kanálů pomalu vyjde...

Jinak jsem zvědav, jestli se budou dat koupit antény, které budou optimalizované řekněme pro 20. až 49. kanál.
Bylo by příjemné, kdyby byly antény, které by měly tento rozsah a v tomto rozsahu vyrovnanější zisk, že mezi nejnižším a nejvyšším kanálem by byl rozdíl třeba 2 dB a né jak teď (třeba u colorek)... Ale zas na druhou stranu v to moc nedoufám...

Mrkni na můj seznam, jde to ... ale je s tím dost práce, hlavně to sladit aby se to vzájemně nemlátilo. (nerušilo) ;)
« Poslední změna: 21. 01. 2016, 00:50:21 od erteple2 »


Karel Jarkovský

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #67 kdy: 23. 01. 2016, 06:58:26 »
... v praxi, kdyz se bude koncit na K49(698MHz) ?
Ubude MUXu,...-kraceno-
Ubude MUXu, protoze se vejde do jednoho vice?
Muxu vetsinou ubude. Bude jich max. 5.
Bude ocesane spektrum stacit na hranicni oblasti bez ruseni?
Domnivam se, ze by to nemelo byt vyrazne horsi nez dnes.
Pokud mam ted 3xslovensko + 3-4xpolsko + X krat nase + povinne odstupy tak jsem teda zvedav...
Bude logicky vetsi "hustota" (vyuziti) kanalu, takze zahranicni prijem bude urcite obtiznejsi. Zrejme casteji nez dnes bude zahrnanicni kanal "schovany" za sousednim mistnim kanalem.
Tem co tvrdi ze prijem sousednich kanalu neni nikdy zadny problem bych pripomenul, ze zalezi na rozdilu urovni techto dvou kanalu (dB), rozdilu smeru a cene reseni takoveho prijmu. Nekdy to problem byt muze.
Dekuji za fundovanou a pro mne prinosnou odpoved.
(ja vedel, ze pokud vhodne polozim dotaz, tak se odbornik najde -diky)


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 149
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #68 kdy: 23. 01. 2016, 12:23:55 »
Zajímalo by mě, jak se budou chovat měřící přístroje, které v dnešní době umožňují pouze analýzu signálu DVB-T (případně DVB-S) po přechodu na DVB-T2?
Je mně jasné, že když jim chybí DVB-T2 demodulátor, tak nebude možná analýza signálu z hlediska detailních informací, ale spíše by mě zajímalo, co bude fungovat a co ne, třeba u takového DreamSky TSF40?
Sílu signálu by ukazovat měl se stejnou přesností jako u DVB-T, ne?

Jen pro pořádek - s anténními měřícími přístroji nemám vůbec žádnou zkoušenost, tak mě zajímá, jestli vůbec k něčemu tyto měřáky za těch pár let budou, nebo jestli pak už budou zralé jen do koše...
Díky za odborné odpovědi.

Na zbytečné kecy od některých nemám náladu, tak ať si je nechají!


272930370

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 308
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #69 kdy: 23. 01. 2016, 12:49:25 »
Zajímalo by mě, jak se budou chovat měřící přístroje, které v dnešní době umožňují pouze analýzu signálu DVB-T (případně DVB-S) po přechodu na DVB-T2?
Je mně jasné, že když jim chybí DVB-T2 demodulátor, tak nebude možná analýza signálu z hlediska detailních informací, ale spíše by mě zajímalo, co bude fungovat a co ne, třeba u takového DreamSky TSF40?
Sílu signálu by ukazovat měl se stejnou přesností jako u DVB-T, ne?

Jen pro pořádek - s anténními měřícími přístroji nemám vůbec žádnou zkoušenost, tak mě zajímá, jestli vůbec k něčemu tyto měřáky za těch pár let budou, nebo jestli pak už budou zralé jen do koše...
Díky za odborné odpovědi.

Na zbytečné kecy od některých nemám náladu, tak ať si je nechají!
Budou se chovat stejně, jako např. měřák na DVB-S, kterým chce někdo měřit DVB-S2.

Jinak celé téma je úplně zbytečné, neználkovi to nic stejně neřekne a odborník to zná.


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 149
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #70 kdy: 23. 01. 2016, 12:57:52 »
272930370: Takže se dá říct, že v případě měření na DVB-T2 budou k dispozici všechny informace ohledně signálu, tak jako u DVB-T? To se mně nezdá...
Nevím, proč by téma mělo být k ničemu, když je na to odpověď jednou větou. Prostě co bude a co nebude k dispozici. Je to prostě informace, která třeba neználkovi nepomůže, ale ani neublíží...


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 576
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #71 kdy: 23. 01. 2016, 13:06:24 »
První špatný předpoklad: Dreamsky není měřící přístroj :)

A teď polopatě, jak to funguje, stačí na to jít logicky, postupně (na FEKT VUT snad něco takového taky bylo :)) ... Když vezmeme standartní současný měřící přístroj, který zobrazuje spektrum, následně parametry VF signálu, parametry modulovaného signálu a nakonec parametry samotného obsahu. Tedy, na spektrálním zobrazení zobrazí jakýkoli přístroj cokoli, bez ohledu na obsah (i stařičké spektráky zobrazí DVB-T obdélník). To je prostě jen frekvenční scan jakéhokoli VF signálu promítnutý na graf frekvencí a amplitud. Je-li tento signál digitálním TV vysíláním DVB-T a přístroj ho umí zpracovat, zobrazí jeho VF parametry, tj. modulaci, počet nosných (případně ochranný interval, což je fázová (časová) záležitost). Umí-li zobrazit konstelační diagram, udělá to. To je vlastně zas promítnutí fázových a amplitudových stavů nosných do roviny. Obecně je VF signál zobrazitelný dvěma rovinami, a to frekvenčně-amplitudovou a amlitudově fázovou. To jsme stále ve VF oblasti. V momentě kdy zobrazí konstelační diagram, tj. dokázal poznat modulaci, umí z jejich stavů konenčně vysypat to množství jedniček a nul (zatím stále zabezpečených). No a v ten moment už (umí li to jeho demodulátor) z nich zjistí ochranný parametr FEC, díky němuž dokáže opravit případné chyby a vysypat surová užitečná data jako jedničky a nuly. Pokud ta jsou v kompresi MPEG2 (obraz), jenž umí každý DVB-T měřák, a umí li zobrazovat obraz, zobrazí ho. Pokud je v MPEG4 a měřák ho neumí, nezobrazí ho. Když je navíc v HD a přijímač/měřák umí MPEG4 jen v SD, zas ho nezobrazí. Je to tedy postupný řetězec úrovní, parametrů a stavů, z nichž ten následující vždy závisí na předchozím. Pokud něco neumí o stupeň výše, nižší stupeň ztrácí smysl.
No a jelikož DVB-T2 je celé od základu o generací dále (už např. u vícestavové modulace), tak měřák, který neumí odvrchu už první stupeň, zobrazí jen spektrum. Nezobrazí (ani nepozná) např. modulaci 256QAM, tak neukáže konstelák a nevycucá z něj ty jedničky a nuly... další stupně už netřeba komentovat.


272930370

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 308
    • Zobrazit profil
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #72 kdy: 23. 01. 2016, 13:07:53 »
272930370: Takže se dá říct, že v případě měření na DVB-T2 budou k dispozici všechny informace ohledně signálu, tak jako u DVB-T? To se mně nezdá...
Nevím, proč by téma mělo být k ničemu, když je na to odpověď jednou větou. Prostě co bude a co nebude k dispozici. Je to prostě informace, která třeba neználkovi nepomůže, ale ani neublíží...
Když s měřákem na DVB-S měříš DVB-S2, tak máš k dispozici všechny informace ohledně signálu? To se mně také nezdá...
K ničemu je to téma hlavně proto, že si měřák nikdo ze zdejších diskutujících stejně nekoupí (nebo to bude 1, max. 2 lidi, kteří rady samozřejmě nepotřebují).


erteple2

  • Host
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #73 kdy: 23. 01. 2016, 13:24:12 »
My to nevíme, my se ptáme ...  ;)  ;D

Já taky netuším jak to je a k čemu budou ty současně prodávající-se findery apod.
« Poslední změna: 23. 01. 2016, 13:30:40 od erteple2 »


THresil

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 149
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Přechod na DVB-T2
« Odpověď #74 kdy: 23. 01. 2016, 13:24:34 »
První špatný předpoklad: Dreamsky není měřící přístroj :)

A teď polopatě, jak to funguje, stačí na to jít logicky, postupně (na FEKT VUT snad něco takového taky bylo :)) ...
Tak to, že Dremsky není měřící přístroj mě od Vás pobavilo...  ;D
A to druhé snad ani nemá smysl komentovat... Abych se vyhnul podobným narážkám, tak vždy pro jistotu napíšu, že s tím (třeba tématem-problematikou) zkušenost nemám a VF je pro mě cizí oblast, tak jsem radši, když je vše pěkně polopatě vysvětleno. A představte si, že i přesto, že jsem z oboru elektro, tak mně vůbec nevadí, když je někdo ochoten k dané problematice přispět od A do Z (třeba i přes úroveň základní školy), samozřejmě že vím, že bez elementárních znalostí elektrotechniky a elektrotechnických zákonitostí takovéto věci ani vysvětlit nejde.
Také chápu, že každého "odborníka" to nebaví takto vysvětlovat a hned by se bavil na úrovni odborných termínů a třeba vyšší matematiky.
Pak by bylo lepší, kdyby "profíci" měli vlastní web nebo aspoň sekci. Dále, když nemají nervy na vysvětlování "neználkům", tak se na to raději vykašlat.

Jinak, Vám děkuji za výklad "polopatě", který je jistě lepší, než odpověď typu, že "neználkovi" je to k ničemu.


 

reklama