Anketa

Dojde podle vás ke kolizi těchto vysílačů?

ANO - bude to řešit ČTÚ.
ANO - způsobí to řadu problémů.
Dojde, ale nebude to tak významné.
Jen na malé části území.
K žádné kolizi nedojde.
Tato oblast mě vůbec nezajímá.

Autor Téma: Černá hora vs. Kojál - 40k  (Přečteno 24224 krát)

Štěpán S.

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
    • Zobrazit profil
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #45 kdy: 18. 06. 2010, 16:59:56 »
Zkusil jsem to spocitat v RadioMobile (vyska 10m, min. 40 dBuV/m, vsesmerove anteny 100kW, K40) v trochu pesimisticke variante a s pozadovanym odstupem S/S 20dB.

Vysledek je v prilozenem obrazku - modre oblasti pokryva Cerna Hora, zelene Kojal a v cervenych neni dodrzen odstup S/S 20dB (oblasti bez signalu nejsou obarveny).

Mam ale podezreni, ze vypocet bere vysledky nezavisle pro oba vysilace a nezohlednuje utlum v dusledku natoceni anteny, takze ve skutecnosti muze byt tech interferenci mene (na druhou stranu nebudou zohledneny odrazy).

Tak to je ovšem gool, protože to jsou místa vůbec problematická na chycení čehokoliv už i tak, protože tam žádný vysílač DVB-T nemá být. A ted' navíc ještě kolize ...

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Pavel Moravec

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 40
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #46 kdy: 18. 06. 2010, 19:30:51 »
Aha v tom případě vaše gimp-fu je vyšší než moje gimp-fu  8) já s tím strašně válčím

Ono to bude i v tom, že já jsem po zjištění, jak se počítají ty interference postupoval trochu jinak.

Asi je to Off-topic, ale kdyby to někdo chtěl zopakovat:

Nechal jsem si ukládat mezisnímky do podadresáře ("frames" directory), přidělil barvy vysílačům a nechal spočítat "Best unit" pro S/I 20 dB (tedy tam, kde není signál, nebo je odstup menší jsou bílá místa). Uložil s bílou jako průhlednou barvou.

Pak jsem výsledek otevřel v GIMPu, převedl do RGB, otevřel ty snímky pokrytí jednotlivých částí jako vrstvy, stejně jako pozadí.

Sloučil jsem vrstvy s pokrytím jednotlivých vysílačů (červená), posunul je pod vrstvu s rozdělením pokrytí mezi Kojál a CH, sloučil tyto 2 vrstvy a pak ještě dořešil sloučení s mapou, kterou jsem měl také uloženou zvlášť (tuším průhlednost té vrstvy s pokrytím 50% a multiply?).  Na závěr jsem to převedl zpět do indexovaných barev a trochu ořezal, aby se mi to vlezlo do 500 kB, které jsou tu povoleny...


Aleš Pipek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 729
  • QTH: Pardubice (není li uvedeno jinak)
    • Zobrazit profil
    • RCD Radiokomunikace spol. a.s.
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #47 kdy: 19. 06. 2010, 10:15:09 »
Ten Špičák nad Velkými Popovicemi, můžeš dát GPS souřadnici? Na turistické mapě to nevidím a osobně mi to taky nic neříká. Díky
Domnívám se, že Kuba myslel Radimovku, nebo Radimovice. Když jedeš po D1 směr Praha, tak v okamžiku kdy vyjedeš na kopec u Kunic, je ta kóta vidět po levé straně dálnice. Nedá se to přehlédnout, je tam tuším TO2. O strategičnosti této kóty jsem se taky kdysi přesvědčil (tenkrát ovšem z hlediska MW spojů).


Pav Lucistnik

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 76
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #48 kdy: 21. 06. 2010, 13:57:49 »
Jo Radimovku znám, letos v zimě sem se tam byl dokonce podívat osobně.


Libor Šmíd

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #49 kdy: 06. 10. 2010, 19:00:52 »
Dobrý den,
ve Svitavách mi firma zajišťující správu STA řekla, že mux 2 z Kojálu je rušen Černou horou. Zkusil jsem oslovit ČTU, České radiokomunikace (ČRA) i Národní koordinační skupinu pro digitální vysílání v ČR (NKS). ČTU zatím nic, z ČRA mi volali, že jedině, co nám mohou poradit, je umístit anténu do místa, kde bude stíněn signál z Černé hory (a že by měl uvedené řešit ČTU), stanovisko NKS viz http://forum.digizone.cz/index.php?topic=693.msg7880#msg7880

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Libor Šmíd

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #50 kdy: 29. 10. 2010, 18:23:29 »
Dle informací uveřejněných zde na webu bude na Kamenné Horce opakovač - pro multiplex 1 Kojálu (K29), pro multiplex 2 Černé Hory (K61). Oba s výkonem 100W. Viz http://www.digizone.cz/aktuality/svitavy-a-zdar-nad-sazavou-se-dockaji-dvb-t/. Pro oblast Svitav by tedy pokrytí mělo být vyřešeno.
« Poslední změna: 30. 10. 2010, 12:04:48 od Libor Šmíd »


Alois Klepáč

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #51 kdy: 29. 10. 2010, 22:12:35 »
Dle informací uveřejněných zde na webu bude na Kamenné Horce opakovač - pro multiplex 1 Kojálu (K40), pro multiplex 2 Černé Hory (K61). Oba s výkonem 100W. Viz http://www.digizone.cz/aktuality/svitavy-a-zdar-nad-sazavou-se-dockaji-dvb-t/. Pro oblast Svitav by tedy pokrytí mělo být vyřešeno.
K29


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #52 kdy: 01. 11. 2010, 12:36:50 »
V noci bude vyluka k40 Trutnov, takze prilezitost pro ty s domnelou kolizi experimentovat.
"2. 11. 2010     2. 11. 2010     00:00 - 06:00     Trutnov 40     Multiplex 1     40     Janské Lázně Černá hora     Bez náhrady"


fanda t.

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 73
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #53 kdy: 01. 11. 2010, 14:42:35 »
Dle informací uveřejněných zde na webu bude na Kamenné Horce opakovač - pro multiplex 1 Kojálu (K29), pro multiplex 2 Černé Hory (K61). Oba s výkonem 100W. Viz http://www.digizone.cz/aktuality/svitavy-a-zdar-nad-sazavou-se-dockaji-dvb-t/. Pro oblast Svitav by tedy pokrytí mělo být vyřešeno.

100W? Analogová Prima na 41 kanále má 89 kW, ČT 1 na 24 kanále 120 kW. Dosah až do Pardubic. Se 100W bude pokrytí Svitavy + dvě vesnice okolo, má takový vysílač vůbec význam?


david.kriz

  • Host
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #54 kdy: 01. 11. 2010, 14:56:34 »
Dle informací uveřejněných zde na webu bude na Kamenné Horce opakovač - pro multiplex 1 Kojálu (K29), pro multiplex 2 Černé Hory (K61). Oba s výkonem 100W. Viz http://www.digizone.cz/aktuality/svitavy-a-zdar-nad-sazavou-se-dockaji-dvb-t/. Pro oblast Svitav by tedy pokrytí mělo být vyřešeno.

100W? Analogová Prima na 41 kanále má 89 kW, ČT 1 na 24 kanále 120 kW. Dosah až do Pardubic. Se 100W bude pokrytí Svitavy + dvě vesnice okolo, má takový vysílač vůbec význam?

Takový vysílač význam nemá, protože to nemá být "vysílač", a už vůbec ne pro Pardubice, ale dokrývač, a to pro Svitavy a nejbližší okolí... chtělo by to trochu přemýšlet nad filosofií a ne jen se dívat na výkony a myslet si, že kažadý vysílač musí za každou cenu vysílat co nejsilněji a co nejdál.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #55 kdy: 01. 11. 2010, 15:04:34 »
500 W ze Skrzyczneho se chytá stabilně v Ostravě cca 60km.


bery1970

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #56 kdy: 14. 11. 2010, 16:50:25 »
já problém mám s muxem 2 z kojálu,ale nevím jestli je to rušením z černé hory.
chci se zeptat jestli bych svůj problém vyřešil takto.mám 2 antény na jednu chytám kojál a praděd a na druhou analog.primu ze svitav k.41.koncem měsíce má dojít na tomto dokrývači ke spuštění mux2 k.61.čili když zaměním zesilovač v této anténě(teď je tam jednonokanálový k.41),mohl bych tím svůj problém vyřešit?
děkuji.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #57 kdy: 14. 11. 2010, 20:17:18 »
já problém mám s muxem 2 z kojálu,ale nevím jestli je to rušením z černé hory.
chci se zeptat jestli bych svůj problém vyřešil takto.mám 2 antény na jednu chytám kojál a praděd a na druhou analog.primu ze svitav k.41.koncem měsíce má dojít na tomto dokrývači ke spuštění mux2 k.61.čili když zaměním zesilovač v této anténě(teď je tam jednonokanálový k.41),mohl bych tím svůj problém vyřešit?
děkuji.
Otázka je, jestli budete v oblasti praktického pokrytí z Kamenné Horky. Je potřeba vzít v potaz to, že vyzářený výkon tohoto budoucího dokrývače bude nižší.
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


pozemák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 287
    • Zobrazit profil
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #58 kdy: 15. 11. 2010, 14:48:34 »
Zajímá mě, zda někdo odpovědným pánům (z ČTÚ či Radiokomunikací) psal stížnost že je tu tento problém a zajímá mě co oni na to. Máte někdo prosím nějaké solidní vyjádření? (Nezajímá mě zrovna řešení zkusit otočit anténu jinam či pořídit si sat) Běží to takto nějakou chvilku a stále zatím ticho po pěšině. Nebo snad takovej problém opravdu není?
« Poslední změna: 15. 11. 2010, 16:15:02 od pozemák »


Alois Klepáč

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 209
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re: Černá hora vs. Kojál - 40k
« Odpověď #59 kdy: 15. 11. 2010, 17:12:27 »
Žádný problém není, pokud si ho samozřejmě někdo nechce uměle vytvářet. Je tady jenom chyba na straně uživatelů, že se v těch lokalitách snaží přijímat signál z vysílačů, které do těch oblastí nejsou určeny. Sice je částečná omluva v tom, že vysílače, jenž tam určeny jsou, zatím buď nevysílají nebo vysílají, ale se sníženým výkonem, ovšem i tak si není na co stěžovat a už vůbec ne kdesi u ČTÚ, když přidělování kmitočtů a vyzářený výkon jsou věcí mezinárodních dohod.