... Ten signal error mám na svém Technisatu též. Je to nějaká exaktní veličina nebo nic neříkající údaj, lišící se u každého přijímače?
triviální dotaz, ale to by mně též zajímalo, nemůžu najít přímou zmínku na webu, co číslo "signal error" 0-99 zobrazované v přijímači představuje.
nepřímo jsem si vnukl ideu, čta poznámku v jedné starší ETSI DAB normě, že to čísilko zobrazuje bit errror rate (BER) vynásobeno 10 000; pokud dedukuji blbě, tak ať někdo kdo to ví kápne božskou.
Norma říká, že "hranice BER 10 na -4 je rozumná"; ke selhání dochází při BER 10 na -2; BER 5x10 na -5 představuje práh kdy začnou být chyby přenosu slyšitelné .
Když platí, že 10 na -2 se rovná 100x10 na -4, tak chybovost prezentována rádiem jako 100 je těch 10 na -2 kdy je totální utrum. Chybovost prezentována rádiem jako 50, což mám zkušenost, že je hranice příjmu tj. rádio vypíná reprodukovaný zvuk, je 50x10 na -4. Chybovost prezentována rádiem řekneme 1 - tedy výborný příjem, by bylo právě těch 1x10 na -4, tedy normou označena jako rozumná hranice.
A do toho tenhle Gorbačov, tedy chtěl jsem říct DAB+ a Reed-Solomon, protože výše uvedené bylo míněno pro DAB; nikde jsem nedohledal obdobná čísla pro DAB+, které komprimuje zvuk jakože lépe a není mi jasné jak se to projeví v BER a taky se nad konvolučním kódováním zavedla vnější slupka zabezpečení Reed-Solomon a i když je dělána tak, že když ji přijímač neumí tak ji ignoruje, ale ten co ji umí nevím jak interpretuje BER a to co pleskne na displej ve formě "signal error".
Obecně k výše uvedenému: signal error je číslo, které vyplivne (pokud to chápu správně) Viterbi dekodér jako svůj pot, který musel vynaložit, aby s jistou pravděpodobností zrekonstruoval narušenou originální posloupnost nul a jedniček, které vstoupily do konvolučního kodéru a přefičely kanálem vysílač - přijímač; tento přenosový kanál trpí neduhy jako poměr signál/šum a multipath šíření, kdy v přijímači dochází k interferencím mezi symboly na základě selektivního frekvenčního útlumu v rámci daného pásma.
Hej, člověče, když víš jak je to doopravdy, neplivej, ale oblaž nás umem svým