Autor Téma: stara parabola s lnb pro dvb-s?  (Přečteno 16455 krát)

curamrda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
stara parabola s lnb pro dvb-s?
« kdy: 20. 08. 2015, 00:33:07 »
Zdravim,

omlouvam se jestli tu uz nejake podobne tema je...ale musim to vyresit rychle. Koupil jsem dedovi novou TV, ktera ma DVB-S prijmac. Ma asi 20 let stary satelit.Nevim presne na jakou astru ale hadam ze asi 23.5.  Predpokladam, ze teoreticky staci vypojit kabel z krabice pro satelitni prijem (analog) a pichnout ho do TV,, ktera prechrousta dvb-s. ale jaka je praxe?

Musim menit LNB? vzdyt u kazdeho pisou LNB dekoder pro analog ci digit signal... takze jedinej duvod proc menit LNB je kvuli mensimu sumu ..ideal tedy mensi nez 0.3.  Vzheldem k tomu ze je to satelit, parabola a prijmac 20 let stare zarizeni, tak aspon to LNB by se mozna hodilo vymenit ne?

Nebo mam koupit i nejakou 80cm parabolu? bude v uplne nejhorsim pripade stacit pichnout kabel od stavajici paraboly s LNB do nove TV a ta naladi satelitni programy?

Diky

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 634
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #1 kdy: 20. 08. 2015, 04:49:01 »
jestli je to uni lnb tak to veme, a snad televize umí dvb-s2, jelikož na naší astře je toho spousta v S2. Tomu lnb je jedno co je obsahem transponderu, ta astra by jít měla, u nas taky měl jeden borec analogové twin lnb, a po připojení na digitální přijímač to jelo, a parabola muže byt stará, ta jen odráží signál do lnb, takže nepotřebuješ nic novýho, žadná hd ready digitál parabola není, stejne jako hd dvb-t anténa. Většinou jsou v tom marketingové triky, tak to klikně připoj na tu televizi a uvidíš co to udělá.
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #2 kdy: 20. 08. 2015, 06:43:55 »
jestli je to uni lnb tak to veme, a snad televize umí dvb-s2, jelikož na naší astře je toho spousta v S2. Tomu lnb je jedno co je obsahem transponderu, ta astra by jít měla, u nas taky měl jeden borec analogové twin lnb, a po připojení na digitální přijímač to jelo, a parabola muže byt stará, ta jen odráží signál do lnb, takže nepotřebuješ nic novýho, žadná hd ready digitál parabola není, stejne jako hd dvb-t anténa. Většinou jsou v tom marketingové triky, tak to klikně připoj na tu televizi a uvidíš co to udělá.
S tímhle bych až tak moc nesouhlasil. Před 20 lety (v roce 1995) se ještě digitálně nevysílalo a LNB neměly parametry potřebné pro kvalitní příjem DVB-S, což je malý fázový šum. V té době sice měly LNB šum kolem 0,5 ale jednalo se o trošku jiné parametry než jsou ty dnešní. Takže LNB bude nejspíš nutné vyměnit. Stejně tak je možné pochybovat o tom, že se bude jednat o dvoupásmový univerzál.
 Jako další bude nejspíš problém v nastavení paraboly, která bude nasměrovaná na 19,2E a to ještě "od oka," takže opět špatně. Stejně tak se může jednat o parabolu o průměru 60cm, což pro dnešní Skylink nestačí.
 Jistě je možné to vyzkoušet, ale pochybuji o možnosti kvalitního příjmu na takto starou sestavu.


curamrda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #3 kdy: 20. 08. 2015, 10:42:38 »
Bohuzel ano, parabolu deda asi nastavoval rucne. snad to bude stacit. Ale netusim jak u tak stareho sat poznam na ktery satelit je na  smerovana parabola....

dual lnb tam urcite nemaj. .. pro jistotu jsem vzal lepsi LNB a pichnu kabel do TV. TV samozrejme DVB-S2 umi.. ... parabolu maj velkou, tu necham...

http://lnb-konvertory.heureka.cz/inverto-black-ultra-singl-lnb-0_2-db_2/

https://www.google.no/maps/place/Ratnovce+203,+922+31+Ratnovce,+Slovensko/@48.557856,17.837616,3a,18.7y,301.25h,96.25t/data=!3m4!1e1!3m2!1shrho_lwxSEQu34xI5suz1A!2e0!4m2!3m1!1s0x476b53f3b9a57321:0x2084ffd3656e5cc2
« Poslední změna: 20. 08. 2015, 10:51:59 od curamrda »


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #4 kdy: 20. 08. 2015, 11:13:09 »
Parabola je určitě na 19,2E, protože před 20 lety se na 23.5 nic zajímavého nevysílalo a první distribuce CS programů byla z 28,3E, jestli si ještě dobře pamatuju.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


curamrda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #5 kdy: 20. 08. 2015, 11:15:11 »
takze s ni musim hnout kousek doprava? mozna to neni 20 let ale 15 urcite
« Poslední změna: 20. 08. 2015, 11:19:08 od curamrda »


272930370

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 308
    • Zobrazit profil
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #6 kdy: 20. 08. 2015, 12:28:45 »
Za 80cm parabolu s konvertorem dáš cca 700Kč, takže to vůbec neřeš a vyměň (stejně to původní bude tak zarezlé, že by ten konvertor nešel ani sundat).


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 466
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #7 kdy: 20. 08. 2015, 13:08:40 »
Všechno nové je nejjednodušší cesta.   
Já osobně udržuji v chodu 120 parabolu z roku 1990 a žádný problém s ní není. Dokonce do nedávné doby, než se objevily použitelné programy z UK svazku na 28,2°, jsem používal původní konvertory. Chodilo přes ně všechno, co bylo v jejich frekvenčním rozsahu a šumové číslo 1dB kompenzovala velikost paraboly. Samozřejmě krajní kanály tam chyběly.   
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345, Xmux
IPTV: SML


curamrda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #8 kdy: 20. 08. 2015, 13:31:39 »
no stihnul jsem objednat jen ten konvertor... v patek priletim domu. v sobotu musim za dedou. takze na parbolu uz neni cas. ale nejak to snad makat bude. dik vsem za vyjasneni


Roman Bárta

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 451
  • Tape deck - nádherná nostalgie....
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #9 kdy: 20. 08. 2015, 16:09:25 »
Pokud tam naladíš němce na 19°E, tak na programy CZ+SK musíš hnout s parabolou o pár milimetrů vlevo na 23,5°E. Kartu předpokládám máš. A pokud chceš ladit přímo v TV, tak samozřejmě také CA modul, do kterého dáš kartu, a tohle oboje pak zasunout do TV -většinou na boku.
Něco takového...http://www.levneelektro.cz/p131096-satelitni-a-dvb-t-technika-ostatni-ca-modul-irdeto-smit-skylink-kompatibilni?gclid=CPrwsYHrt8cCFYIewwod97EIfA
DVB-T-
 k.33,58,55 Buková Hora, 25 Čer.Studnice, 30 Ústí n.Labem, 44 Louštín, 60 (38) Trutnov, RS7-50 Klínovec, 21 Ústí n. Labem, reg.síť 9-Most
             34,48,52-Krašov, 56, RS7-38, RS1-37- Plzeň
Dvb-s -0,8W, 5W, 5E, 13°E, 19,2°E, 23,5°E, 28,2°E + Skylink+Freesat
UPC Kabel
FM-Sony ST-SE 700


Dolinak

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 186
    • Zobrazit profil
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #10 kdy: 20. 08. 2015, 16:28:36 »
Hlavně aby parabola měla držák pro LNB se 40mm otvorem. Některé staré typy mají otvor 22mm.
Ale to si asi zjistil.
Ve čtyřech letech mi můj první obvod se žárovkou a plochou baterkou nefungoval.

Ten drát byl SMALTOVANÝ!


Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 634
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #11 kdy: 20. 08. 2015, 18:50:42 »
jestli je to uni lnb tak to veme, a snad televize umí dvb-s2, jelikož na naší astře je toho spousta v S2. Tomu lnb je jedno co je obsahem transponderu, ta astra by jít měla, u nas taky měl jeden borec analogové twin lnb, a po připojení na digitální přijímač to jelo, a parabola muže byt stará, ta jen odráží signál do lnb, takže nepotřebuješ nic novýho, žadná hd ready digitál parabola není, stejne jako hd dvb-t anténa. Většinou jsou v tom marketingové triky, tak to klikně připoj na tu televizi a uvidíš co to udělá.
S tímhle bych až tak moc nesouhlasil. Před 20 lety (v roce 1995) se ještě digitálně nevysílalo a LNB neměly parametry potřebné pro kvalitní příjem DVB-S, což je malý fázový šum. V té době sice měly LNB šum kolem 0,5 ale jednalo se o trošku jiné parametry než jsou ty dnešní. Takže LNB bude nejspíš nutné vyměnit. Stejně tak je možné pochybovat o tom, že se bude jednat o dvoupásmový univerzál.
 Jako další bude nejspíš problém v nastavení paraboly, která bude nasměrovaná na 19,2E a to ještě "od oka," takže opět špatně. Stejně tak se může jednat o parabolu o průměru 60cm, což pro dnešní Skylink nestačí.
 Jistě je možné to vyzkoušet, ale pochybuji o možnosti kvalitního příjmu na takto starou sestavu.

To je taky pravda, jen u těch univerzálů jde i digitál, vím že to u nas někdo zkoušel, ale hrajou jen astra 23,E prostě "svářečky" akorad signál není 100 na 100. Takže bych mu doporučil nové lnb, to co psal ten inverto, tak ten mam taky, a je perfektní, může jít i do multifokusu 2 nebo 3 či 4 družic. A nebo monoblok.

Poslal: Dolinak
« kdy: Dnes v 16:28:36 »
Vložit citaci
Hlavně aby parabola měla držák pro LNB se 40mm otvorem. Některé staré typy mají otvor 22mm.
Ale to si asi zjistil.

Tak tohle je taky pravda, to lnb s 22mm sem tu kdysi měl, takový ohromny kovový černý bylo. Pak sem měl jedno novější inverto, ale to vypadalo jako by na něj někdo nasadil frézu a vůbec mi nefungovalo, mi to někdo přines že nefunguje a už na prvni pohled vypadalo divně :D a taky mi nehrálo, ale už nwm jestli sem ho vyhodil nebo ne.
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


Jeff_Si

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 107
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #12 kdy: 20. 08. 2015, 19:30:32 »
Teda já nevím jak to myslíte starý x nový, ale je to dva měsíce, co se mi jeden LNB podělal, a když jsem  to hledal na netu, tak to bylo asi tak půl napůl hubený s tlustejma.


Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 634
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #13 kdy: 20. 08. 2015, 20:02:46 »
Tak jsem trochu zapátral po netu, a první obrázek je přibližně jak vypadalo to černé analogové lnb, bylo velky jak krava, cely kovový, a ten druhý, je teo ktere vypadá jako fréza, přines mi to jeden kamoš, že chce udelat satelit a říkal že to asi rozbil, tak sem ho skoušel u sebe a taky nefungovalo, myslim že sem ho vyhodil, to analogový sem už davno vyhodil, tu frézu nwm. A parabola byla 90ka, takový "vejce".
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


curamrda

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:stara parabola s lnb pro dvb-s?
« Odpověď #14 kdy: 20. 08. 2015, 23:12:31 »
nooo.tak to doufam ze nebude muj pripad a budou mit 40ku.. kdyz ne. vyhodim satelit a pojedu rychle koupit do datartu novej v sobotu :) pak uz me nic nezastavi :)