reklama

Autor Téma: rtvs HD problém u EPG  (Přečteno 12469 krát)

Jeff_Si

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 108
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #15 kdy: 20. 05. 2015, 23:36:22 »
Pardon, menší to nešlo.  :)

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #16 kdy: 21. 05. 2015, 00:24:49 »
Ve verejnopravnim sk dvb-t muxu je asi stejny problem, nektere prijimace zobrazi diakritiku stejne chybne. Kod jazyka je tam 'slo', ale treba na Markize je to 'cze'.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #17 kdy: 21. 05. 2015, 09:43:27 »
Prijimac evidentne zobrazuje text jako by byl ve znakove sade ISO 8859-9 a pritom je ve skutecnosti v sade ISO 6937. Tuto zakladni 6937 by mel kazdy prijimac umet, takze pouzita sada je spravna a bud je znakova sada spatne oznacena nebo oznaceni sady prijimac spatne chape.
edit:Kod jazyka 'slo' s tim souvisi.
Je to zrejme tak, ze cast prijimacu nespravne pouziva kod jazyka pro prepnuti znakove sady. Jinak receno, vysilano je to dobre, ale nektere prijimace maji spatne naprogramovane prepnuti znakove sady, kod jazyka by se k tomu nemel vubec pouzivat. Protoze ostatni slovenske programy pouzivaji kod jazyka 'cze', tak se tam chyba neprojevi. Stejne tak RTVS pouzivala drive 'cze', tak nebyl problem.


Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 563
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #18 kdy: 21. 05. 2015, 10:29:40 »
no ale na satelitu vysilají snad všechny programy s identifikací "slo" a epg jede normálně.
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 058
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #19 kdy: 21. 05. 2015, 10:40:52 »
a začalo mě to víc zajímat.
Jak dlouho ti to dělá?

Mrknul jsem do satelitního vysílání a tam vidím, že ostatní slovenské stanice definují v EIT 2 jazyky: primární {0} je SVK, sekundární {1} je CZE. Tím mají vystaráno se správným dekódováním u boxů, které na to reagují.
Ale STV má definován jen jeden, a to SVK. Ovšem navíc, v rozšířeném popisu u pořadů znovu definují jazyk, a to SLO. A zřejmě tento rozpor rozhodí boxy, které čtou obě identifikace, a tyto boxy zobrazí EPG tak, jak jej přijmou, a nepřekódovávají jej. Samotné SLO by asi bylo opět zobrazeno správně.
Pokud je moje úvaha správná, vysílatel by měl sjednotit deskriptory Country. Kdyby se mu hodně chtělo pokusničit, mohl by zkusit i SLO. Ale jinak by bylo zřejmě vhodnější zvolit SVK.
« Poslední změna: 21. 05. 2015, 10:49:40 od Petr Svoboda »

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #20 kdy: 21. 05. 2015, 10:54:23 »
no ale na satelitu vysilají snad všechny programy s identifikací "slo" a epg jede normálně.
Kod jazyka ('slo', 'cze') se pridava opakovane k ruznym soucastim vysilani jako je zvuk, titulky, epg atd. Ja jsem psal pouze o kodu jazyka v epg. Vy mate asi na mysli kod jazyka u zvuku, tam maji i ostatni slovenske televize 'slo'.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 058
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #21 kdy: 21. 05. 2015, 10:56:10 »
HA!

Možná mám pravděpodobnějšího „pachatele“.
U pořadů má STV rozšířený deskriptor  text_encoding: ISO/IEC 8859-14, ale měl by tam být stejný jako u krátkého deskriptoru  text_encoding: default (ISO 6937, latin)
.

(Vše aktuálně, ze satelitu)
« Poslední změna: 21. 05. 2015, 12:16:01 od Petr Svoboda »


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #22 kdy: 21. 05. 2015, 11:12:46 »
...
Ale STV má definován jen jeden, a to SVK. ...
SVK je kod zeme, coz je zase neco jineho nez kod jazyka aby to nebylo tak jednoduche. :) Kod zeme 'SVK' ma RTVS napriklad v 'Parental rating'.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #23 kdy: 21. 05. 2015, 11:18:58 »
Dal nebudu pokracovat, protoze ja popisuju stav dvb-t a vy na satu. I kdyz v dvb-t se projevuje stejny problem, verze v dvb-t a na satelitu se muzou lisit. Bez TS zaznamu STV ze satelitu to nemuzu dal komentovat.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 058
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #24 kdy: 21. 05. 2015, 11:40:03 »
Dal nebudu pokracovat, protoze ja popisuju stav dvb-t a vy na satu. I kdyz v dvb-t se projevuje stejny problem, verze v dvb-t a na satelitu se muzou lisit. Bez TS zaznamu STV ze satelitu to nemuzu dal komentovat.

Mě by ale víc zajímal kvalifikovaný názor nějakého výrobce, proč to u některých boxů nejede. Resp. který údaj je kritický, pro "správné/nesprávné" nastavení dekódování. Ale takový názor zřejmě bude obtížné až nemožné získat, vzhledem na specifičnost a vysokou odbornost. Já bohužel okolo sebe nemám žádný přístroj, který by podobnou chybu vykazoval. U mě vše jelo dobře.

doplnění: Porovnáním (a velkou shodou) T a S mě napadá první technické vysvětlení.
Jakmile nějaký box čte a zobrazuje short descriptor, ukáže EPG „správně“. Jakmile přečte extended descriptor, a rozhodne se, že ponechá dekódování stejné jako u short descriptor (třeba proto, že 8859-14 nezná; takový box ukáže EPG „správně“). Pokud ale respektuje u něj uvedené kódování 8859-14, zobrazí EPG sice technicky správně, ale uživatelsky „nesprávně“.
« Poslední změna: 21. 05. 2015, 12:30:51 od Petr Svoboda »


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #25 kdy: 21. 05. 2015, 12:44:46 »
Ze zaznamu TS jsem si nevsiml zasadni rozdil mezi dvb-t a dvb-s. Naproti tomu ale ani nevidim (ani u T ani u S), ze by se nejak melo lisit kodovani znaku (text_encoding) kratkeho a rozsireneho epg popisku.


Petr Svoboda

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 058
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #26 kdy: 21. 05. 2015, 12:56:13 »
Ze zaznamu TS jsem si nevsiml zasadni rozdil mezi dvb-t a dvb-s. Naproti tomu ale ani nevidim (ani u T ani u S), ze by se nejak melo lisit kodovani znaku (text_encoding) kratkeho a rozsireneho epg popisku.

Dívám se např. u pořadu "Fokus spotrebiteľ" na STV2 HD.
  Descriptor: short_event_descriptor [ 0]: 0x4D (77)
  event_name_encoding: default (ISO 6937, latin)
  text_encoding: -

  Descriptor: extended_event_descriptor [3]: 0x4E (78)
  text_encoding: ISO/IEC 8859-14

Kdyby STB dekódoval naprosto přesně, název pořadu by musel být správně (což je vyloučeno v příspěvku Jaroslava Honzíka) a teprve rozšířený popisek nesprávně.

Pozn: pokud by někdo znal systémového inženýra v RTVS, asi by to celé šlo rychle analyzovat a vyřešit. Naštvaná divácká reakce, jak navrhnul Stasi, možná dosáhne téhož, jen mnohem pomaleji a kroucením.
« Poslední změna: 21. 05. 2015, 13:03:30 od Petr Svoboda »


david prvy

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 100
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #27 kdy: 21. 05. 2015, 13:47:23 »
Mne to zobrazuje správne ale preposielam link na potrebné kontakty do RTVS. kto má čas a chuť to kompetentnej osobe vysvetliť tak môže...

http://www.rtvs.org/o-rtvs/organizacna-struktura



ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #28 kdy: 21. 05. 2015, 16:43:20 »
Dívám se např. u pořadu "Fokus spotrebiteľ" na STV2 HD.
  Descriptor: short_event_descriptor [ 0]: 0x4D (77)
  event_name_encoding: default (ISO 6937, latin)
  text_encoding: -

  Descriptor: extended_event_descriptor [3]: 0x4E (78)
  text_encoding: ISO/IEC 8859-14

Kdyby STB dekódoval naprosto přesně, název pořadu by musel být správně (což je vyloučeno v příspěvku Jaroslava Honzíka) a teprve rozšířený popisek nesprávně.
..
Ano, je to jak pisete, v dvb-s i dvb-t je u _nekterych_ rozsirenych popisku prepnuti na keltskou tabulku 8859-14, pritom jsou kodovany ve skutecnosti defaultni 6937. Trochu zahadou je proc to nekde funguje a nekde ne. A pak taky proc se to neprojevilo drive, protoze 3 roky stary dvb-t zaznam ma tu samou chybu (obcasne prepnuti do 8859-14). Navic Markiza ma tu samou chybu i kdyz jen vyjimecne. Takze to porad muze souviset s (nespravnym) pouzivanim kodu jazyka k prepnuti znakove sady. Kod jazyka se nedavno u STV zmenil z 'cze' na 'slo', u Markizy je stale 'cze'.

Ted se divam, ze k tomu chybnemu prepnuti dochazi u rozsirenych popisku typu "SlovenskÂa republika 2015" a vyjimecne i u nekterych kratkych popisku. Mozna tam nekdo/neco pri zpracovani tlaci ridici kod noveho radku (LF), ktery se tam ale na zacatek popisku davat nemuze protoze to znamena prepnuti znakove tabulky.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 515
    • Zobrazit profil
Re:rtvs HD problém u EPG
« Odpověď #29 kdy: 21. 05. 2015, 21:27:59 »
Videl jsem STB ktery EPG na STV zobrazuje komplet spatne (Ariva T650i) a TV Sencor ktera zobrazuje EPG na STV dobre krome nekterych vyjimek (kterych si bezny uzivatel asi ani nevsimne), kdy napriklad nazev poradu "Spravy RTVS" zobrazi dobre ale jeho rozsireny popisek "Slovenska republika 2015" spatne. TV Sencor tak verne zobrazuje data tak jak jsou vysilana (prepina dle kodu tabulek), STB Ariva ignoruje kody tabulek, ma vse spatne a tedy mozna prepina dle kodu jazyka a jazyk 'slo' nezna.


 

reklama