Kolegové ...
a není náhodou celé 4K v pozemním vysílání bouří ve sklenici vody ?
1. Zatím nevysíláme ani v HD. Rozlišení 4K se v praxi nedožije nikdo z nás. [A já se nedožiju už ani toho HD.]
2. Na 4K není a nebude dostupný dostatečný datový tok - přenosové-pozemní (HW) a kompresní (SW) technologie mají své (již takřka dosažené) limity. Kupříkladu DVB-T2+HEVC přinese max. řádově desítky % nabídky toku a nemůže tudíž pokrýt stovky % poptávky toku. Muselo by dojít k redukci # stanic, což bych sice uvítal, ale to se nestane.
3. Full HD je kvalitativně plně postačující (pokud dostane kvalitní zdroj a dostatečný tok) pro i velmi náročné oko - přinejmenším do doby, než bude obraz přes celou stěnu místnosti alá film "Návrat do budoucnosti II " (a toho se opět v praxi nedožije nikdo z nás ;-)
P.S.: k tomu nahráván HEVC: já mám stařičký PVR STB s MPEG2 - a ten nahraje TS i s h.264. Lze tudíž spekulovat, že by se našel DVB-T2 tuner, jenž by TS s HEVC nahrál i když by ho nepřehrál.
Já vlastně sám zrovna hledám nejlevnější STB, který by mi nahrával i h.264 (MUX 1a) - potřebuji ho jen jako nahrávací krabičku k TV navíc.