Autor Téma: Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC  (Přečteno 14285 krát)

Toomicek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« kdy: 24. 02. 2015, 15:26:28 »
Ahoj,

mám doma satelit a normální anténu a potřeboval bych rozdělit signál jak satelitní tak anténí do všech místností. Mám zapojení od těch co mi to doma zapojovali takhle:



Jeden satelitní vstup do jedné rozdvojky a z ní vývod do obývacího pokoje, ostatní jen z antény do pokojů. Potřebuji nyní do jednoho pokoje udělat satelit taky a když sem koupil rozdvojku tak to nefungovalo :(   nějaký tipy?

díky Tom

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 634
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #1 kdy: 24. 02. 2015, 15:42:24 »
to ti to takhle vysí ve vzduchu omotaný izolačkou, jako pavučina? Když píšeš že ti to dělali tak to nemohli dát do nějaký skříně?
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


Toomicek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #2 kdy: 24. 02. 2015, 15:55:23 »
to ti to takhle vysí ve vzduchu omotaný izolačkou, jako pavučina? Když píšeš že ti to dělali tak to nemohli dát do nějaký skříně?

Před deseti lety to dali do "krabičky" kam se nevešel zesilovač k anténě takže to musel všechno ven :)


Zdenda F.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 118
    • Zobrazit profil
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #3 kdy: 24. 02. 2015, 17:52:02 »
Pánové, proč tu řešíte letmou montáž (mimochodem krásnou) a nevěnujete se podstatě dotazu?
1. satelitní signál nelze rozbočovat
2. rozvod k více účastníkům nutno řešit pomocí LNB pro několik zařízení, či LNB quattro + multipřepínačem.
Tazatel by si měl ujasnit, na kolika místech chce mít sat. signál a zadat to opět firmě...


Horal

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 691
    • Zobrazit profil
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #4 kdy: 24. 02. 2015, 17:53:55 »
Potřebuji nyní do jednoho pokoje udělat satelit taky a když sem koupil rozdvojku tak to nefungovalo :(   nějaký tipy?
Především vyměnit konvertor u paraboly! Za twin nebo případně quad.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 634
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #5 kdy: 24. 02. 2015, 18:28:45 »
kup si LNB dle počtu televizorů/přijímačů, tudíž jestli chceš mít sat v telce v obýváku, a pak ještě v ložnici tak aby mělo 2 výstupy, vyrábí se až 8mi, potom si kup kabeli a natáhni sat zvlᚍ do každého pokoje. a potom zvlᚍ anténu, tu natahneš  z pokoje do slučovače, u antény je výhoda že stačí hodit rozbočovač a natahat do pokojů, ale u satu misíš mít lnb s tolika výstupy kolik bude přijímačů, když si koupíš více výstupové lnb, kabely a natahaš si to sám tak tě to vyjde mnohonásobně levněji než od firmy, kabely doporučuju nordix, jsou velmi kvalitní, chcešli profi, tak kup belden. Ja to mam tahaný nordixem.
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 470
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #6 kdy: 24. 02. 2015, 20:03:42 »
Pánové, proč tu řešíte letmou montáž (mimochodem krásnou) a nevěnujete se podstatě dotazu?
1. satelitní signál nelze rozbočovat
2. rozvod k více účastníkům nutno řešit pomocí LNB pro několik zařízení, či LNB quattro + multipřepínačem.
Tazatel by si měl ujasnit, na kolika místech chce mít sat. signál a zadat to opět firmě...
Satelitní signál lze samozřejmě rozbočovat jako jakýkoli jiný vysokofrekvenční signál. Má to však několik podmínek.
1. frekvenční rozsah rozbočovače vyhovuje satelitní mezifrekvenci.
2. je průchozí pro napájení.
3. je tam signálová rezerva, aby útlum rozbočovače nebyl poslední kapkou.
4. na všech přijímačích lze sledovat pouze stejnou polarizaci.
Sám to občas takto provizorně provozuji při různých pokusech, když už nemám volný svod. 
Pro normální lidi je to však nesmysl a doporučuji dříve popsaná řešení.   
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345, Xmux
IPTV: SML


Alex Gaga

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 726
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #7 kdy: 24. 02. 2015, 20:43:51 »
Nejenom stejnou polarizaci, ale i stejné pásmo H-H, H-L, V-H, V-L


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 470
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #8 kdy: 24. 02. 2015, 21:10:11 »
Jasně, na to jsem zapomněl.
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345, Xmux
IPTV: SML


Wolfgang Wolf

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 516
    • Zobrazit profil
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #9 kdy: 25. 02. 2015, 08:54:20 »
Nevím co to je dneska za móda plácat dohromady satelitní a pozemní signál.
Obávám se, že tazateli takové plané plácání nepomůže, Vy víte kolego jak to má v tom domě udělané? Vše může správně a korektně fungovat i po 1kabelu, ale samozřejmě za předpokladu potřebných úrovní na vstupech do  slučovačů, případně multipřepínače. A za předpokladu dostatečně strmých prvků (např. Alcad ME 214) a následně výběru zásuvek s potřebným útlumem.
Honda Enduro Team


Stefan Bukovan

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 916
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #10 kdy: 25. 02. 2015, 10:34:02 »
Nevím co to je dneska za móda plácat dohromady satelitní a pozemní signál.

Nie každý je happy, ak má ťahať do každej miestnosti DVA (a viac) káblov len tak popri stenách.... Napr. pri inštalácii plávajúcej podlahy sú lišty, kde dva káble akotak vojdú, ale sú aj lišty, kde horko-ťažko vojde jeden kábel s kvalitným tienením.... Pokiaľ je potrebné ťahať k prijímaču okrem signálu aj net, tak sa počet káblov ešte zväčšuje. A ne každý je ochotný kvôli káblovaniu rýpať steny.... Takže zlúčiť DVB-S a DVB-T signál a potiahnuť to vo vhodnej lište plávajúcej podlahy spolu s druhým káblom na net je jedno z riešení (ono wifina je na net pekná vec, ale občas sa z technických dôvodov použiť nedá)..
Skylink CZ, MagioSat (nové)
OpenBox X-810, Ariva 210 HD Combo, ADB 5800SX, KAON CO1300
DG-380


Toomicek

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #11 kdy: 25. 02. 2015, 11:32:53 »
Díky za hodně podrobný odpovědi.

Stačí tedy abych k parabole koupil Twin LNB a svedl dva kabely dolu, ty pak nainstaloval tak jako máme už udělaný satelit do obýváku? Původní satelitní kabel je spojen s anténou přes ten "slučovač" (Viz. obrázek), takže bych tohle udělal i pro druhý připojení?

Tu krabičku co tam mám to asi nebude jen tak nějakej rozdělovač co? :)

Tom
« Poslední změna: 25. 02. 2015, 11:34:58 od Toomicek »


Horal

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 691
    • Zobrazit profil
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #12 kdy: 25. 02. 2015, 11:42:10 »
Dolů stačí svést od konvertoru  lnb už jen 1ks kabelu, jeden stávající už tam přeci máte. Je ale potřeba si počínat tak, abyste při výměně lnb nerozladil parabolu a správně nastavil skew lnb.
Dlaší postup "pak už jen opíšete-odvodíte" podle toho jak to máte uděláno pro obývák. Je ale potřeba se podívat, jakou máte v obýváku účastnickou zásuvku a případně si ji pořídit i do pokoje kam bude veden sat. signál. Nebo nechat původní zásuvku a rozbočení signálu dole provést slučovačem TV/SAT.


Horal

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 691
    • Zobrazit profil
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #13 kdy: 25. 02. 2015, 11:50:24 »
Nevím co to je dneska za móda plácat dohromady satelitní a pozemní signál.

Nie každý je happy, ak má ťahať do každej miestnosti DVA (a viac) káblov len tak popri stenách.... Napr. pri inštalácii plávajúcej podlahy sú lišty, kde dva káble akotak vojdú, ale sú aj lišty, kde horko-ťažko vojde jeden kábel s kvalitným tienením.... Pokiaľ je potrebné ťahať k prijímaču okrem signálu aj net, tak sa počet káblov ešte zväčšuje. A ne každý je ochotný kvôli káblovaniu rýpať steny.... Takže zlúčiť DVB-S a DVB-T signál a potiahnuť to vo vhodnej lište plávajúcej podlahy spolu s druhým káblom na net je jedno z riešení (ono wifina je na net pekná vec, ale občas sa z technických dôvodov použiť nedá)..
Přesně tak, nedávno jsem byl v novostavbě RD (dřevěné panely) instalovat TV/SAT příjem a koaxiální kabel byl natažený "natvrdo" bez chrániček a vyvázaný k výztužným dřevěným laťkám, takže nějaké natažení jiné kabeláže nebo výměna způsobem "potáhnout kabel po kabelu" byla úplně vyloučena. UTP kabely nebyly v místnostech nataženy vůbec. Dodavatelem byla firma RD Rýmařov.


Alex Gaga

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 726
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Zapojení DVB-S2 a normální antény POMOC
« Odpověď #14 kdy: 25. 02. 2015, 15:01:23 »
Buď se chce majitel dívat na TV a pak holt musí přistoupit na kabely jakkoliv natahané (ovšem splňující funkčnost), anebo řeší estetiku a pak se může dívat leda do zdi. Nic mezi není.