reklama

Autor Téma: Modulátor  (Přečteno 9967 krát)

kubajz5611

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Modulátor
« kdy: 14. 01. 2015, 17:45:00 »
Zdravím,
jak mám dostat signál do televize, která má pouze VHF vstup a settopbox UHF výstup ?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Jan Pavlis

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 489
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #1 kdy: 14. 01. 2015, 18:08:29 »
To je ale ještě černobílá televize.
DAB:Bavorsko/11D,12D/ -Sasko/5C,9A,10D/ -Sasko-Anhalt/11C/ -Berlin/10B/


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #2 kdy: 14. 01. 2015, 18:14:34 »
Pokud to má být správné retro, tak se v dobách dávných dělaly konvertory UHF>VHF. Jinak to jde udělat přes samostatný modulátor.


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:Modulátor
« Odpověď #3 kdy: 14. 01. 2015, 18:36:47 »
Použít se dá EX modulátor s rozsahem VHF (K1 až K12, např. MD5, MD5s) nebo použít KM z původních HS STA řady TESA-S, STEA-D, apod., které se dají sehnat zdarma nebo modernější výrobky fy ALCAD s označením CO-405, což je rovněž KM, např. v provedení K45/R12 (nebo jakýkoliv jiný v rámci konverze UHF/VHF. Tyto se dnes již v STA nepoužívají, protože neumožňují konverzi DVB-T signálů a dají se u různých anténářských firem sehnat z "výzisku" na upravovaných STA téměř zdarma, či za lahvinku dobrého pitiva nebo krabičku cigaret. Napájení všech výše uvedených komponent je 24V.
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #4 kdy: 14. 01. 2015, 18:55:47 »
To je ale ještě černobílá televize.
Ještě to může být barevná ruská. Mám přenosnou Elektroniku C430 (úhlopříčka 25cm, tedy 10"), která měla osazený jen VHF volič. UHF, který byl v tomto typu kvůli místu oddělený, osazovali jen do části řady.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



kubajz5611

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #5 kdy: 14. 01. 2015, 19:02:01 »
Ne, je to černobílá televize Tesla Pallas z roku 1964, ten konvertor UHF/VHF to je taková ta šedá krabička se stupnicí a knoflíkem ?


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:Modulátor
« Odpověď #6 kdy: 14. 01. 2015, 19:04:16 »
Mimo jiné.
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


Alex Gaga

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 726
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #7 kdy: 14. 01. 2015, 19:18:24 »
Rozhodně ten externí modulátor typu MD5 (nebo MD5-S, který je stereo, což ale nemá na nic vliv). Konvertor UHF>>VHF, o kterém je řeč, nemá PLL (fázový závěs) a je to zbytečná komplikace.


omar3

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 221
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #8 kdy: 14. 01. 2015, 19:43:36 »
Alex má pravdu. MD5 drží kmitočet jak přibitý na rozdíl od těch starých konvertorů, které je potřeba neustále dolaďovat.
DVB-T: CZ, SK, AT
DVB-S: 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero
DVB-C: Moravianet
FM:  CZ, SK, AT Horizontal 5 prvek, Vertikal 3 prvek
DAB: CZ, AT, SK LP345
IPTV: 4net, SML


kubajz5611

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #9 kdy: 14. 01. 2015, 20:42:05 »
Našel jsem na půdě ten starý, je na něm napsáno UHF konvertor Tesla. Zítra ho odzkouším.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #10 kdy: 14. 01. 2015, 22:21:15 »
Je to historická TV, tak k tomu ten původní konvertor bude víc slušet. Ujíždění nebude vadit, na to se nikdo dlouhodobě dívat nebude.


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:Modulátor
« Odpověď #11 kdy: 15. 01. 2015, 08:28:07 »
Alex má pravdu. MD5 drží kmitočet jak přibitý na rozdíl od těch starých konvertorů, které je potřeba neustále dolaďovat.

Alcadů CO-405 jsem provozoval několik desítek a nikdy se nic NEROZLAĎOVALO. Dají se nyní sehnat (jak jsem už psal) u montážních firem za nějakou tu "drobnost" v rámci všimného nebo jsem je nedávno viděl někde na internetu za cenu pár stokorun a údajně nové nepoužité z rezervních zásob (původní cena byla v řádech tisíců). MD5 nebo 5s (což je stereo verze) stojí nové kolem 1,5kKč s DPH. Měl jsem nějaké starší 5s (asi 40ks), ale už jsou všechny rozdané, za to "všimné". Dost jsem se divil jak šly na dračku, to jsem nečekal. Mám tady MD1, ale ty jsou jen na UHF. Pokud by někdo měl zájem, ať se ozve přes SZ a možná se dohodnem. Mám tady i několik desítek stereo modulátorů pro S a VHF pásma (ale pouze zvuk v normě B/G, nelze změnit na D/K). Takže pokud někdo máte zájem...
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


Alex Gaga

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 726
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #12 kdy: 15. 01. 2015, 08:33:57 »
omar3 měl nepochybně na mysli (stejně jako já) rozlaďování onoho starého konvertoru, který se prodával počátkem 70 let a nikoliv zařízení TESA-S nebo STEA-D :)


Stasi-DDR

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 030
    • Zobrazit profil
Re:Modulátor
« Odpověď #13 kdy: 15. 01. 2015, 09:09:47 »
Tak v tom případě sorry, z těch reakcí to nebylo zcela jasné co, že se mělo rozlaďovat.
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!


kubajz5611

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Modulátor
« Odpověď #14 kdy: 15. 01. 2015, 17:06:29 »
Tak jsem to zkusil, hraje to celkem pěkně.


 

reklama