"Dále mám problém, že když bluray LG BD660 a sat Technistar SIR propojím HDMI do TV a domácí kino propojím s TV optikou, tak z toho nejsem dostat zvuk 5,1. Proto jsem si koupil TV s optikou a zároveň sat bez optiky, abych si vše užil a nemusel přepojovat kabely jak blázen."
V MENU televizoru by měla být možnost nastavení zvuku "DALŠÍ NASTAVENÍ" a tam je "SPDIF" a možnost na PCM nebo Dolby digital. Měl byste mít nastaveno to Dolby digital. Přestože mám taky Samsung a taky optický výstup, tak mi to nastavit na Dolby digital NEJDE! Možná, že by to šlo nastavit při příjmu DVB T, ale to nepoužívám.
Se satelitem bez optiky si to ovšem těžko užijete, protože jen přes optiku jde systém Dolby digital tedy 5.1. Ten satelit je nutno ovšem připojit na domácí kino resp. A/V receiver. Nejsem si jist, zda se dostane přes hdmi audio signál v 5.1 do televizoru a jak jsem napsal výše, jestli se dostane z televizoru dál do domácího kina. No a audio výstup v satelitu musí být na 5.1 nastaven taky.
No a další je, že se zvuk v Dolby digital vysílá poměrně málokdy. Na ČT 1 HD prakticky vůbec ne, na Nově HD někdy. Také na německých programech, přestože mi A/V receiver indikuje Dolby digital, je slyšet zvuk v "pravém" Dolby digital málokdy.
Přehrávač bluray bych zrovna tak připojil k optickému audio vstupu domácího kina.
Přehazování kabelů byste se určitě vyhnul použitím AV receiveru s více vstupy, t.zv. domácí kino je pravděpodobně nemá.
S odběrem ve Standby nic nenaděláte (těch 15W je ale nějak moc, čím jste to měřil?).