Tak jsem si pořídil TechniSat DigitRadio 100, přibalil zdroj 6V a vyrazil na vysílač Kluk. Tedy nevím, proč se jmenuje právě Kluk, když na kótě Kluk vůbec není. Tedy ne, že by na této kótě nebyl žádný stožár, ale je pěkně narezatělý a přenáší kdoví co. Vysílač Kluk stojí na Kozím kameni a tato kóta je cca 1 km vzdušnou čarou od Kluku. V databázi vysílačů jsou GPS souřadnice správně.
U vysílače jsem zkusil příjem a, přesně podle očekávání, signál i jeho chybovost byly perfektní a to bez jakékoliv antény. Jednalo se o Band III a kanál 5D.
Trochu horší je to už u mě doma. Jsem necelých 26 km od vysílače a cca 44° od hlavního vyzařovacího směru. Podle teoretických map pokrytí bych měl být (podle vyhlášky) na kraji příjmu mimo budovu. Podle ITU 1812-2 bych si neměl ani škrtnout. A také že si ani neškrtnu. Jenomže... Rádio přišlo předevčírem a jediná "anténa" je ten kus drátu, který byl přibalen a o kterém výrobce tvrdí, že se s ním dá dosáhnout výborného příjmu. Dá. Pod vysílačem

.
Takže, ač je dnes možno všechno koupit, mám chuť si zase po letech zabastlit, spáchat anténu a nějaký ten předzesilovač. A aby moje zpráva o vysílači Kluk (Kozí kámen) byla úplná, přikládám pár foteček (jejich technická kvalita je dána omezeními danými tímto serverem - 500 kB na všechny přílohy).
Krásný den všem.