slovenske filmy ktore za nieco stoja, vydal vo vlastnej edicii dennik SME. vsetko vyslo na DVD, dost som si ich kupil. Nikde som sa ale nestretol s informaciou, zeby boli tie filmy nejako restaurovane, alebo nasnimane do HD.
Svojho casu vychadzali DVD-cka s tvorbou CST Bratislava, kde tvrdili, ze tie filmy-video restaurovali. tych filmov vyslo par a par som si ich kupil, ale velka slava to nebola.
skusim pripravit nejake kratke ukazky a niekde ich zavesim, aj z Vianoc aj s tych DVDciek. Potom budes mat jasno
Nic z toho sa ale nevyrovna zasluznej praci ceskej televizie pri restaurovani a vysielani ceskych filmov.
Slovenské filmy, ktoré sa reštaurovali pre SFÚ a zároveň aj pre edíciu DVD denníka SME, sa skenovali z nanovo vytvorených duplikačných pozitívov z pôvodných negatívov v 2K rozlíšení na skeneri Northlight II, všetky filmy vo formáte 1,33:1 alebo 1,37:1 sa skenovali v rozlíšení 1828x1556 vo formáte 10bit DPX, Celé "chunky" sa potom poslali k "čističom", kde sa používali na čistenie a stabilizáciu softy ako HS-ART Diamant, Pixel Farm PF Clean a DigitalVision Phoenix. Po čistiacom kolečku a jeho technickej kontrole, sa filmy za účasti pôvodných kameramanov gradovali. Po finálnej technickej kontrole sa pripravil 2K výstup pre SFÚ (do digikín, archívne účely a pre účely vypálenia nového negatívu), HD výstup (pre digikiná, prípadne pre HDTV a Blu-ray) a SD výstup (pre TV a DVD). Celý proces digitálneho reštaurovania sa vykonával v štúdiu 727, kým si SFÚ nevybudovalo vlastné digitálne reštauračné oddelenie.