Autor Téma: CT HD upscale  (Přečteno 11343 krát)

ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
CT HD upscale
« kdy: 05. 01. 2014, 21:23:49 »
Casto se tvrdi, ze zvetseni (upscale) SD na HD dela lepe profesionalni scaler pri odbaveni nez ten v televizoru. Domnivam se, ze pro CT HD to uplne neplati. Vlevo nahore je vyrez originalniho vysilaneho obrazu staticke sceny z CT HD DVB-T vysilani. Videt je zdvojovani radku. Vpravo je filtrem upraveny totozny vyrez. Rekl bych ze takto by mohl/mel upscale pracovat. Dole jsou pak detaily obou vyrezu (6x). Z doporucene vzdalenosti pro HD vysilani je zdvojeni videt, i kdyz je pravdou ze prilis nerusi. Docela by me zajimalo proc je pouzit prave takovyto upscale.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ekNiGHT

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:CT HD upscale
« Odpověď #1 kdy: 06. 01. 2014, 00:56:34 »
To by mne zajímalo jestli díky tomu některé pořady ve vysílání vypadají jako když je pouští z VHSky. viz dnes pohádka na ČT1HD O Ječmínkovi. Obličeje postav byli kostkaté a nebylo vidět sebemenší detail. Už jednou se tu probíral podobný defekt u jiné pohádky. Občas mi přijde ze ČT nemá žádnou výstupní kontrolu a nebo je naprosto slepá a do éteru pustí naprosto vše.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:CT HD upscale
« Odpověď #2 kdy: 06. 01. 2014, 01:42:19 »
Podle mě problém při upscalu vzniká tím, že scaler upscaluje prokládaný signál opět do prokládaného. Nedochází tam vždy k duplikaci řádků, při větším rozdílu půlsnímků je vidět, že se dva řádky pod sebou výrazně liší, naopak dochází k interpolaci ob řádek.

Problém s upscalem se podle mě pohádky netýká. Tam to vzniklo nejspíš už při natáčení/střihu aplikací tehdy módního filmového módu.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:CT HD upscale
« Odpověď #3 kdy: 06. 01. 2014, 10:28:49 »
Podle mě problém při upscalu vzniká tím, že scaler upscaluje prokládaný signál opět do prokládaného. Nedochází tam vždy k duplikaci řádků, při větším rozdílu půlsnímků je vidět, že se dva řádky pod sebou výrazně liší, naopak dochází k interpolaci ob řádek.
Ja jsem popisoval upscale staticke sceny, kdy se pulsnimky nelisi.
Take me napadlo, ze je pouzit (zbytecny?) mezikrok pres deinterlacing, navic primitivni. Ale nevim proc.



Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:CT HD upscale
« Odpověď #4 kdy: 06. 01. 2014, 11:55:38 »
Ja jsem popisoval upscale staticke sceny, kdy se pulsnimky nelisi.Take me napadlo, ze je pouzit (zbytecny?) mezikrok pres deinterlacing, navic primitivni. Ale nevim proc.
Jde o to, jestli scaler, který převádí 576i na 1080i má být adaptivní a v případě, kdy se půlsnímky neliší, převádět jako na 1080p. Každá taková detekce má své chyby. Problém je, že na konci odbavení se z toho zase musí poskládat přes downscaler 576i a díky příznaku i na těch 1080i TV aplikuje deinterlace filtr. Škoda, že 1080i jako kompromis vzniklo, kdyby byl výstup 1080p50, tak by takovéto chyby nevznikaly.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:CT HD upscale
« Odpověď #5 kdy: 06. 01. 2014, 15:33:52 »
Prave mne unika to, proc by vubec mel byt deinterlacing behem upscalu pri odbaveni pouzit.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:CT HD upscale
« Odpověď #6 kdy: 06. 01. 2014, 22:41:04 »
Prave mne unika to, proc by vubec mel byt deinterlacing behem upscalu pri odbaveni pouzit.
Skrytý deinterlacing se používá často, protože dělat upscale jen z půlsnímků vychází dost hrubě. Pokud je detekován malý rozdíl mezi půlsnímky, interpoluje se i z dat druhého půlsnímku. Ale něco jim na tom nefunguje. Dnes jsem se koukal na Reportéry ČT. Fotky vypadaly jako prokládané a v SD verzi to bylo ještě zubatější než v HD.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:CT HD upscale
« Odpověď #7 kdy: 27. 04. 2014, 10:08:33 »
Za toto asi nemůže scaler (živý obraz je OK), spíš jim nefunguje titulkovač. Ale takováto "kvalita" je opravdu na pováženou.
« Poslední změna: 27. 04. 2014, 10:10:17 od Jan Novák »