Autor Téma: Nové počasí v Událostech ČT  (Přečteno 7343 krát)

Jan Novák

• Profík
    • Zobrazit profil
Nové počasí v Událostech ČT
« kdy: 01. 04. 2014, 09:03:13 »
Mám pocit, že ČT se snaží s každou verzí grafiky udělat relaci více nepřehlednou. Tady jsou nové předpovědní mapy. Ikony jsou posazeny do pravidelné mřížky, jak se grafikovi líbilo, takže není poznat, ke kterému místu vlastně patří. A pro větší kontrast byla "vhodně" zvolena modrá barva ikon na modrém poli to celé na modré mapě :-)
Polovinu relace zabírají obrázky od diváků z FB - v předpovědi je přece nejdůležitější říct, jak dneska bylo, aspoň tak nezbyde čas na předpověď na 7 dní :-) Nevím, jestli je to chyba nebo kreativní záměr, ale do fotek se prolínají hranice kontinentů z mapy, která je použita jako podklad.

Reklama

• Stálý člen

Petr Svoboda

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Nové počasí v Událostech ČT
« Odpověď #1 kdy: 01. 04. 2014, 10:42:38 »
Mně se to celkem líbí. Když uvážím, jak titěrné území z pohledu počasí zabírá náš stát (tlakové pole, které má blíž k homogennímu, maximálně jedna fronta nebo vlna,…), lokální vlivy na meteory vždy převáží. Prostě tady není po většinu roku o čem psát a vyprávět. Takže i ve zpravodajství se dá čekat více hezké grafiky, než zajímavých dat. Popřípadě nějaké „hrůzy“ z hydrologie, hrozby alergií.
Zdá se mi, že na ČT ještě zvládají, aby nepřepadli do bulváru, kde kdejaká přeháňka je nejméně povodní a o půl dne později, když se obmění obsah zpráv, o ní nikdo nic neví. Ani redaktoři.

Pamětník

• Profík
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01. 04. 2014, 14:25:41 »
Osobně si myslím, že ikonky v mřízce ničemu neuškodí. Bylo by totiž omylem si myslet, že obyvatelé na území právě pod ikonou budou mít počasí podle obrázku a ti co bydlí vedle a žádná ikona je nepokrývá, ti budou bez počasí vůbec.  ;)

Obrázky z FB jsou důstojným zástupcem dlouhodobých předpovědí. Alespoň dokumentují počasí, které skutečně někde bylo a není třeba věštit něco, co seriozně předpovědět ani nelze. Zejména, když jsou prezentovány ikonky jen pro vybrané a nepřesně definované oblasti.

Nebo je to celé APRÍÍÍL?  ;D :P
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další

Jan Novák

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01. 04. 2014, 14:35:54 »
Ikonky v mřížce by mi tak nevadily, jsou tak i ve staré verzi. Jenže teď to grafik přehnal a mřížku roztáhnul tak, že ikonky vycházejí mimo mapu. Díky tomu se v noční předpovědi dostala tmavě modrá ikona (asi Karlovy Vary) na modrém podkladě na tmavěmodré okolí republiky. Čitelnosti to neprospívá, kontrast je tak 10%. Ohledně FB - přijde mi to jako hloupá úlitba době. Má jít o předpověď počasí, jak dneska bylo, to už v 7 večer vím :-)
« Poslední změna: 01. 04. 2014, 14:38:09 od Jan Novák »

Luboš T.

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 04. 2014, 19:18:00 »
Mě se předpověď počasí na ČT1 nebo ČT24 líbí stále méně.Nechápu proč tam ukazují fotky místo toho aby tam ukázaly mapu větru a teplotní mapu,podobně jak to mají na STV1 nebo na JOJ.Dříve bylo počasí více profesionálnější a odbornější.Teď je to takový gulášek fotek a na plnohodnotnou kvalitní předpověď už moc času nezbývá a je stále časově kratší.Nová grafika je lepší než byla,modrá republika a modrá zeměkoule,to bylo úchvatný ale odborných informací je stále minimálně.

Reklama

• Stálý člen

pajas2

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 02. 04. 2014, 08:30:55 »
Mě se předpověď počasí na ČT1 nebo ČT24 líbí stále méně.Nechápu proč tam ukazují fotky místo toho aby tam ukázaly mapu větru a teplotní mapu,podobně jak to mají na STV1 nebo na JOJ.Dříve bylo počasí více profesionálnější a odbornější.Teď je to takový gulášek fotek a na plnohodnotnou kvalitní předpověď už moc času nezbývá a je stále časově kratší.Nová grafika je lepší než byla,modrá republika a modrá zeměkoule,to bylo úchvatný ale odborných informací je stále minimálně.
Bohužel, také to tak vnímám. Informací je stále méně a fotky jak kde bylo zabírají zbytečně moc času. Dozvídám se přitom stále méně o tom, jak bude.
DVB-S: tuner 3x DVB-S2; motor (cca 45°E-cca 10°W); solo 23,5°E/19,2°E
DVB-T: tuner 1x DVB-T; od Krašova přes Ještěd, Krásné po Javořici,  Cukrák + celá Praha
FM: tuner; 5prvková anténa; rotátor
DAB+: Yamaha T-D500
DreamBox 7080 HD s 2 TB HDD (4 tunery)

Petr Svoboda

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 04. 2014, 12:56:49 »
Informací je stále méně a fotky jak kde bylo zabírají zbytečně moc času. Dozvídám se přitom stále méně o tom, jak bude.
Nezdá se mi, že by informací bylo méně. Spíš naopak. Ale nejsou předávány kumulovaně jedinečným kanálem - obrazovkou. Ta je jedním z několika kanálů, kudy ke mě proudí. A ani si nemyslím, že by měla být jediným kanálem - kde získám informace zdrojové (teploty pro zahrádkáře, tlaky pro energetiky, větry pro aviatiky) i interpretované (hezky/škaredě pro laiky).

pajas2

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 02. 04. 2014, 13:19:24 »
Mně to více vyhovuje tak, jak to bylo např. před třemi lety:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1178166999-predpoved-pocasi/211411000410402
Narozdíl od současné verze tam není tam žádné hluché místo.
DVB-T: tuner 1x DVB-T; od Krašova přes Ještěd, Krásné po Javořici,  Cukrák + celá Praha

Petr PetrK

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 02. 04. 2014, 14:07:28 »
S nástupem nové, přemodralé grafiky, je předpověď počasí pokud se vizuální stránky týče... no hnusná! Sviňa se v tom nevyzná, člověk aby pořád dával hodně dobrý pozor, kde se co pohybuje. Snad ještě před Událostmi, kdy zůstala na plazmě původní grafika, se dá akceptovat jako zorientovaníhodná, ale takto prezentovaná je zase příliš malá. Zkrátka a dobře - mám pocit, že každá změna v předpovědí počasí ČT, je změnou k horšímu. A bohužel ta zmodralá, nepřehledná plácanina je vůbec to nejhorší, co jsem kdy a kde v předpovědích počasí viděl... >:( 

Petr Svoboda

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 02. 04. 2014, 14:25:10 »
Příjemné srovnání, dík za odkaz. To původní, „staré” trpí odborným zaměřením, například v nesourodosti globálního náhledu (výlučně dynamický) a lokálního pohledu, naprosto převážně statický. Poučený si v tom své najde; laik neodejde poučen, ale zmaten. Možná se střípky údajů. Nové počasí se podstatně více zaměřuje na diváka, tedy konzumenta vysílání.
Mě se líbí více to nové. Je tam právě tolik předpovědi, kolik potřebuji. Každou jinou, podrobnější, povšechnější, kratší i delší si udělám sám.

Pozn: už je dlouho, co jsem si naposledy kreslil synoptickou mapu podle údajů v 8:30 na Hvězdě (360-52, 354-55,…) a výškový profil (výška-tlak-teplota-rosný bod). Nová doba tomu nepřeje. Žádné poctivé suroviny, předsmažené hranolky a instantní polívka v každém bufetu.

« Poslední změna: 02. 04. 2014, 14:27:48 od Petr Svoboda »

Petr PetrK

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 02. 04. 2014, 14:55:52 »
Nová doba tomu nepřeje. Žádné poctivé suroviny, předsmažené hranolky a instantní polívka v každém bufetu.

No právě, a Vám se toto líbí? A nadto v České, tedy veřejnoprávní televizi?!?  Vždyť je to ubohé! Zkrátka a dobře - mám dojem, že lidstvo se v tom tolik propagovaném západním konzumu a umanutém, šidícím kýči ve všech oblastech konání jednoho dne usmaží, jako ty hranolky...

Petr Svoboda

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 02. 04. 2014, 15:58:33 »
Počasí? Líbí.
Jak jsem psal výše, v počasí se u nás „houby děje“. Netřeba z toho dělat vědu, ani v relaci před Událostmi.
A když chci vědět o počasí více, dalších a bohatých zdrojů je sdostatek. Mnohem více, než v minulosti.

ludekfilm

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 03. 04. 2014, 05:10:24 »
Nevím jestli je to pořád, ale přebíhající komentátor(ka) přes informace se mi nelíbí. Má stát stranou a informace mají být přehlednější příp. delší dobu aby se daly pohodlně pro nás starší přečíst.

pajas2

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 03. 04. 2014, 15:00:56 »
Nevím jestli je to pořád, ale přebíhající komentátor(ka) přes informace se mi nelíbí. Má stát stranou a informace mají být přehlednější příp. delší dobu aby se daly pohodlně pro nás starší přečíst.
To bych také uvítal, to přecházení zleva doprava a zpět a clocnění informací je otravné. Ono fakticky by ani moderátor nemusel nic říkat. Resp. by tam ani nemusel být, jako to bývá na ČT 24. Stačilo by jen několik statických obrazovek nebo sekvencí a informační hodnota by v kratším potřebném čase byla větší.

Kamenolom

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04. 04. 2014, 14:24:45 »
Zlatá paní Lípová a pan Vondráček!