To slavné LTE už mi začíná lézt krkem a ještě ani pořádně nezačalo. Dnes mi volal nějaký b***c najatý o2 a přesvědčoval mě, abych šel do LTE internetu, nejvíce mě vytáčel lhaním, že v místě mého bydliště už LTE pokrytí je a státní informační web http://start-lte.ctu.cz/ nemám brát vážně.
Vrcholem bylo, když mě začal přesvědčovat, že internet v optické síti je horší než LTE a pokud LTE nevyzkouším, tak nemám tvrdit, že optika je lepší. Když jsem mu řekl, že podepsat smlouvu o kterou mu jde jen pro nějaké "vyzkoušení" se mi nevyplatí, tak naštvaně řekl nashle a zavěsil.
Nechci to vidět až se to pořádně rozjede. Smutné na tom je pomyšlení kolik lidí už asi ukacal a kolik ještě ukecá.
Kopou si vlastni hrob.
Shodou okolnosti jsem mel moznost mluvit s nekym z O2 managementu, ktery naprosto presvedcene tvrdil, ze tim nahradi ADSL. A ze to budou nabizet lidem jako pevne pripojeni - evidente presne o to se snazili ve Vasem pripade a fakt tedy tuto akci "LTE jako pevne pripojeni" spustili...
Pritom kazdy, kdo se pohybuje v bezdratovych sitich vi, ze kazda sektorova antena ma sve limity. Ve chvili, kdy se na jednu sektorovku, ktera v idealnim pripade u LTE opravdu dokaze vytahnout i 80-100 Mbit (nevytizena), povesi 100-200 lidi, tak to pobezi logicky hure. V pripade 100-200 lidi s mobily a tablety, kteri to maji na precteni a poslani mailu a procteni zprav na webu to takovy problem neni, protoze tam nejsou datove prenosy takove. Jenze pokud si tam povesi treba 100-200 lidi ze satelitniho mestecka za Prahou (realne klidne i vic, protoze BTS se stavi pro oblasti s nekolika tisici domacnosti), a ti to budou vyuzivat jako hlavni pripojeni, a tahat pres to na domacich PC filmy, posilat fotky a zejmena streamovat video (Youtube i jine), tak se ta sit proste polozi. Ne kvuli uplinku, ktery na BTS bude casto na optice, ale kvuli kapacite te sektorove anteny.
Provozujeme sit a ze zkusenosti vime, ze pri vyuzivani plne rychlosti pripojeni na TDMA sektorovce s max. kapacitou 60 Mbit je maximum pripojenych lidi, tak aby to vsem rozumne bezelo, nekde kolem 20 kousku (zalezi samozrejme i na tom, co za lidi to zrovna je). Pokud je tech lidi vice, uz se to vetsinou zacina projevovat zejmena ve spickach, kdy vsichni zacnou sit vyuzivat, a jednotlivym lidem to pada na rychlosti treba kolem 10-15 Mbit. Cim vic lidi, tim vic pak ta rychlost pada. A ted si predstavte na te sektorovce tech lidi pres stovku.
Proste mobilni pripojeni ma zustat mobilni, a operatori maji investovat do optiky popripade optiky+ethernetove metaliky (optika do domu, metalika po dome). To je jedina rozumna cesta pro pevna internetove pripojeni dobudoucna. Ze se magori z managementu O2 snazi udelat z LTE spasu jejich nefungujiciho pevneho ADSL pripojeni, to je samozrejme smutna vec.
Jinak takovy maly priklad. Prvni LTE (na 1800 MHz) spustilo O2 v Jesenici u Prahy pred dvema lety a v te dobe tam jejich obchodaci take obchazeli i rodinne domky, at se pripoji a vyuziji to jako pevne domaci pripojeni. Nyni spousta techto domku s vyprsenim smlouvy od LTE jako pevneho pripojeni utika bud k nam a nebo ke konkurencni siti v lokalite, a kazdy rika, ze to byla strasna zkusenost, a ze zpocatku to bezelo ale pote se to vyrazne zhorsilo plus tam byly limity dat, ktere na pevne pripojeni dnes nikdo nechce. Takze asi tak.