Autor Téma: Start LTE 800 MHz a problematika ruseni  (Přečteno 255222 krát)

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
Re:Start LTE 800 MHz a problematika ruseni
« Odpověď #165 kdy: 06. 06. 2014, 18:40:34 »
Aktualizace 3.6. start-lte.ctu.cz - dalsi prirustky:
- vetsi: Zlinsko, Jihomoravsky kraj
- mensi:  Praha, Plzensky kraj, Vysocina, Pardubicko, Moravskoslezsky kraj

Reklama

• Stálý člen

ludekfilm

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #166 kdy: 06. 06. 2014, 22:22:49 »
Prosím jen o seriózní rady, i když vím, že půjde jen o odhad možného úspěchu.
U známé (Praha poblíž nám. Míru) jsou vzhledem k neochotě dalších nájemníků v STA v provozu jen některé MUX.
Příjem MUX z vysílače Ládví byl vyřešen prutovou pokojovou anténou se zesilovačem. Pozn. jiné řešení antény není možné !!
Vše až do spuštění LTE bylo v pořádku, nyní nejdou některé MUX z vysílače Ládví. Pomohlo by před širokopásmový zesilovač
zařadit filtr LTE?

Horal

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #167 kdy: 07. 06. 2014, 00:52:19 »
pro tuhle situaci s možností nebo spíše "nemožností" standartního příjmu seriozní rada nebo odhad neexistuje...bohužel.
Ikdyby hodně teoreticky ten LTE filtr pomohl, klidně může nastat situace (zažil jsem v reálu), že se před dům postaví lešení kvůli výměně oken, zateplení atd. nebo se v blízkosti ocitne stavební jeřáb, reklamni bannery, vysadí stromy a je hotovo. Pokojovka bude k ničemu. Takže jedině pokus-omyl nákup u Iva nebo Terozu v e-shopu a případně v patřičné lhůtě vrátit jako nefunkční nebo pro váš účel nevhodné.

Alex Gaga

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #168 kdy: 07. 06. 2014, 11:25:35 »
Seriózní rada je vyhodit pokojové krámy se zesilovačem a dát tam kanálovou anténu s kanálovým předzesilovačem. A jestli se někdo vymlouvá na to, že to jinak než v pokoji nejde, tak ať vezme stojan od vánočního stromku, násadu od smetáku do něho a tu kanálovou anténu nahoru :D

Kuba Melín

• Global Moderator
  • Profík
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
« Odpověď #169 kdy: 07. 06. 2014, 14:58:43 »
LTE uz nejaky cas bezi i na JV okraji Prahy, konkretne T-Mobile (tedy "to nejhorsi" LTE z hlediska UHF pasma).

Nize je screen spektra z male domovni STA, kde je prijem z Cukraku a Kozmic, za obema antenami jsou propusti (23+44 a 41+53+59). LTE vysila zatim jen z relativne vzdalenejsi BTS u Ujezda, ktera je cca. 2 km vzduchem za lesem. Anteny jsou ostre smerove (Schwaiger CCK 91, ekvivalent dlouhe colorky), miri obe dost jinym smerem, i presto je LTE dost silne, jen o 9 dB slabsi nezli signal z Cukraku. Slaby signal na k. 60 je Cerna hora, ktera je zde take dost silna a antena ji bere "zadkem".

Mereno je na vystupu z rozvodnice STA, tedy za propustmi, zesilovacem Alcad CA-310 a pasivnim multiswitchem.

Az pusti LTE na BTS Stichova, ktera je asi 200 m vzduchem, bez LTE filtru se tato STA urcite neobejde.
Nez nekdo zacne prudit, kanalove reseni na Alcad ZG431 je zde financne mimo, jedna se o STA pro 10 bytu a vesmes duchodci.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz

Reklama

• Stálý člen

Alex Gaga

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #170 kdy: 07. 06. 2014, 16:39:44 »
Kanálová vložka od Alcadu stojí cca 2000 Kč, takže proč by to mělo být finančně mimo? Samozřejmě pokud si někdo naporoučí 15 muxů, tak ho to vyjde dráž, než když si vystačí s muxy 3, ale to už je na rozhodnutí každého.

Horal

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #171 kdy: 07. 06. 2014, 18:41:02 »
...docela to u těch důchodců chápu, ale bohužel v našich podmínkách už nějaká laciná a nebo poloprofesionální řešení nebudou. Samozřejmě se to dá řešit mnoha způsoby, vše je o penězích. Osobně bych je asi přesvědčil investovat. Ty vložky jsou jedním z možných řešení-nevýhoda je případné odesílání na přeladění. Cena fakt není až taková darda a pro 10 bytů se to dá zkousnout. To Televes 564901 je jiná liga, VOC cena okolo 9.300,- vč DPH. Vyřeší se 2 kanály a programování si udělá člověk sám, ale kvůli ceně je spíše pro velké obytné domy a ložitější podmínky.

Stasi-DDR

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #172 kdy: 07. 06. 2014, 18:59:14 »
Existují i KV jiné značky, které se dají v běžném provedení (obdoba ZG401) sehnat už něco kolem 1.200 Kč nebo obdoba ZG431 v ceně kolem 1.500 Kč s DPH. Není pro ně potřeba speciálního instalačního rámu jako pro KV Alcad, pro jejich upevnění v rozvaděči stačí běžná DIN lišta za pár kaček á metr.
Veďte mě, následujte nebo jděte z cesty!

ludekfilm

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #173 kdy: 07. 06. 2014, 22:07:37 »
Děkuji za některé náměty, až na tu radu s tou anténou ve vánočním stojánku. Rád bych věděl jestli by to takhle někdo udělal, navíc ve velmi malém bytě. To proč se příjem více MUX neřeší pomocí STA je jednoduchý, nikdo z ostatních pár bytů se na tom nechce podílet a pro jediného důchodce je rozšíření STA velice nákladné. Pokud se nepovede situace vyřešit s minimálními náklady (filtrem LTE), jsou ostatní vhodné způsoby (kanálové zesilovače atd) drahé a bude se muset zmíněná důchodkyně spokojit s menším počtem kanálů.

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #174 kdy: 12. 06. 2014, 16:50:28 »
Zprava CTU 5/2014
Citace
zkušební provoz základnových stanic LTE v pásmu 800 MHz - ke konci května bylo ve zkušebním provozu spuštěno 282 základnových stanic LTE v pásmu 800 MHz. ČTÚ přijal v květnu 17 hlášení posluchačů týkajících se rušení příjmu digitální televize, způsobené provozem BTS LTE. Po prošetření byla v  šesti případech předepsána úhrada odrušovacího filtru operátorům LTE a v  sedmi případech se ukázalo hlášení jako nedůvodné (1x storno, 1x neodolnost přijímacího zařízení, 2x závada zesilovače, 3x při šetření ČTÚ bez rušení ). 4 případy jsou nadále v šetření.

Jaroslav Novák

• Závislák
    • ICQ komunikátor - 244743884
    • Zobrazit profil
« Odpověď #175 kdy: 13. 06. 2014, 11:35:30 »
To slavné LTE už mi začíná lézt krkem a ještě ani pořádně nezačalo.   Dnes mi volal nějaký b***c najatý o2 a přesvědčoval mě, abych šel do LTE internetu, nejvíce mě vytáčel lhaním, že v místě mého bydliště už LTE pokrytí je a státní informační web http://start-lte.ctu.cz/ nemám brát vážně.   

Vrcholem bylo, když mě začal přesvědčovat, že internet v optické síti je horší než LTE a pokud LTE nevyzkouším, tak nemám tvrdit, že optika je lepší.   Když jsem mu řekl, že podepsat smlouvu o kterou mu jde jen pro nějaké "vyzkoušení" se mi nevyplatí, tak naštvaně řekl nashle a zavěsil.

Nechci to vidět až se to pořádně rozjede.   Smutné na tom je pomyšlení kolik lidí už asi ukacal a kolik ještě ukecá.
« Poslední změna: 13. 06. 2014, 11:43:48 od Jaroslav Novák »
Lokalita - Podřipsko (Roudnice nad Labem)
Dvb-s: Skylink, 13.0 - 19.2 - 23.5 Fuba DAA 110, LNB Inverto BlackUltra.
Dvb-t: Ještěd(mux1,2.3), Černá Studnice(mux4), Klínovec(mux1,2,4,7), Buková Hora(mux1,2,3)
IPtv: Místní poskytovatel
OTT: Digi2go, Skylink

Alex Gaga

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #176 kdy: 13. 06. 2014, 11:43:55 »
Děkuji za některé náměty, až na tu radu s tou anténou ve vánočním stojánku. Rád bych věděl jestli by to takhle někdo udělal, navíc ve velmi malém bytě. To proč se příjem více MUX neřeší pomocí STA je jednoduchý, nikdo z ostatních pár bytů se na tom nechce podílet a pro jediného důchodce je rozšíření STA velice nákladné. Pokud se nepovede situace vyřešit s minimálními náklady (filtrem LTE), jsou ostatní vhodné způsoby (kanálové zesilovače atd) drahé a bude se muset zmíněná důchodkyně spokojit s menším počtem kanálů.
Televizní signál se šíří dle fyzikálních zákonitostí a je mu úplně jedno, jestli v nějakém SVJ nebo BD jsou jedinci, co nechtějí investovat do rozšíření programové nabídky apod. S tím prostě nic nenaděláš.
Jinak bych se nebál ani instalace antény zvenku před oknem (nebo klidně i na střeše) a pokud by měl někdo z ostatních nájemníků s tímto nějaký problém, tak ho odpálkuji právě s odkazem na to, že STA uvedený multiplex neobsahuje.

ivovi

• Profík
    • Zobrazit profil
« Odpověď #177 kdy: 13. 06. 2014, 13:15:45 »
.. Dnes mi volal nějaký b***c najatý o2 a přesvědčoval mě, abych šel do LTE internetu, nejvíce mě vytáčel lhaním, že v místě mého bydliště už LTE pokrytí je a státní informační web http://start-lte.ctu.cz/ nemám brát vážně.   
..
Mohl mit pravdu. Pokryto muze byt signalem LTE na jinem pasmu nez 800 MHz. Kdyby CTU spustil slibovany web o LTE bylo by to hned jasnejsi.

Mik Kotanen

• Závislák
    • Zobrazit profil
« Odpověď #178 kdy: 13. 06. 2014, 14:03:09 »
.. Dnes mi volal nějaký b***c najatý o2 a přesvědčoval mě, abych šel do LTE internetu, nejvíce mě vytáčel lhaním, že v místě mého bydliště už LTE pokrytí je a státní informační web http://start-lte.ctu.cz/ nemám brát vážně.   
..
Mohl mit pravdu. Pokryto muze byt signalem LTE na jinem pasmu nez 800 MHz. Kdyby CTU spustil slibovany web o LTE bylo by to hned jasnejsi.
Ano, všechna LTE nejsou na 800MHz, něco málo lze zjistit zde: http://www.dsl.cz/mapa-rychlosti-mobilniho-internetu nebo zde: http://www.gsmweb.cz/mapa/

Kuba Melín

• Global Moderator
  • Profík
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
« Odpověď #179 kdy: 13. 06. 2014, 21:11:37 »
To slavné LTE už mi začíná lézt krkem a ještě ani pořádně nezačalo.   Dnes mi volal nějaký b***c najatý o2 a přesvědčoval mě, abych šel do LTE internetu, nejvíce mě vytáčel lhaním, že v místě mého bydliště už LTE pokrytí je a státní informační web http://start-lte.ctu.cz/ nemám brát vážně.   

Vrcholem bylo, když mě začal přesvědčovat, že internet v optické síti je horší než LTE a pokud LTE nevyzkouším, tak nemám tvrdit, že optika je lepší.   Když jsem mu řekl, že podepsat smlouvu o kterou mu jde jen pro nějaké "vyzkoušení" se mi nevyplatí, tak naštvaně řekl nashle a zavěsil.

Nechci to vidět až se to pořádně rozjede.   Smutné na tom je pomyšlení kolik lidí už asi ukacal a kolik ještě ukecá.

Kopou si vlastni hrob.

Shodou okolnosti jsem mel moznost mluvit s nekym z O2 managementu, ktery naprosto presvedcene tvrdil, ze tim nahradi ADSL. A ze to budou nabizet lidem jako pevne pripojeni - evidente presne o to se snazili ve Vasem pripade a fakt tedy tuto akci "LTE jako pevne pripojeni" spustili...

Pritom kazdy, kdo se pohybuje v bezdratovych sitich vi, ze kazda sektorova antena ma sve limity. Ve chvili, kdy se na jednu sektorovku, ktera v idealnim pripade u LTE opravdu dokaze vytahnout i 80-100 Mbit (nevytizena), povesi 100-200 lidi, tak to pobezi logicky hure. V pripade 100-200 lidi s mobily a tablety, kteri to maji na precteni a poslani mailu a procteni zprav na webu to takovy problem neni, protoze tam nejsou datove prenosy takove. Jenze pokud si tam povesi treba 100-200 lidi ze satelitniho mestecka za Prahou (realne klidne i vic, protoze BTS se stavi pro oblasti s nekolika tisici domacnosti), a ti to budou vyuzivat jako hlavni pripojeni, a tahat pres to na domacich PC filmy, posilat fotky a zejmena streamovat video (Youtube i jine), tak se ta sit proste polozi. Ne kvuli uplinku, ktery na BTS bude casto na optice, ale kvuli kapacite te sektorove anteny.
Provozujeme sit a ze zkusenosti vime, ze pri vyuzivani plne rychlosti pripojeni na TDMA sektorovce s max. kapacitou 60 Mbit je maximum pripojenych lidi, tak aby to vsem rozumne bezelo, nekde kolem 20 kousku (zalezi samozrejme i na tom, co za lidi to zrovna je). Pokud je tech lidi vice, uz se to vetsinou zacina projevovat zejmena ve spickach, kdy vsichni zacnou sit vyuzivat, a jednotlivym lidem to pada na rychlosti treba kolem 10-15 Mbit. Cim vic lidi, tim vic pak ta rychlost pada. A ted si predstavte na te sektorovce tech lidi pres stovku.

Proste mobilni pripojeni ma zustat mobilni, a operatori maji investovat do optiky popripade optiky+ethernetove metaliky (optika do domu, metalika po dome). To je jedina rozumna cesta pro pevna internetove pripojeni dobudoucna. Ze se magori z managementu O2 snazi udelat z LTE spasu jejich nefungujiciho pevneho ADSL pripojeni, to je samozrejme smutna vec.

Jinak takovy maly priklad. Prvni LTE (na 1800 MHz) spustilo O2 v Jesenici u Prahy pred dvema lety a v te dobe tam jejich obchodaci take obchazeli i rodinne domky, at se pripoji a vyuziji to jako pevne domaci pripojeni. Nyni spousta techto domku s vyprsenim smlouvy od LTE jako pevneho pripojeni utika bud k nam a nebo ke konkurencni siti v lokalite, a kazdy rika, ze to byla strasna zkusenost, a ze zpocatku to bezelo ale pote se to vyrazne zhorsilo plus tam byly limity dat, ktere na pevne pripojeni dnes nikdo nechce. Takze asi tak.
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz