Dobře, tedy jinak. Slučování sousedních kanálů, resp. úspěšnost takového sloučení je závislá pouze na jediné věci :
a to na rozdílu úrovní kanálu (na kmitočtu který slučuji) z jednotlivých antén.
Konkrétně uvedu příklad :při slučování našich programů v horizontální polarizaci se slovenskými je opačná polarizace velkou výhodou, protože signál např. zmiňované Križavy je na horizontálně polarizované anténě a to i v blízkém azimutu z Tlusté hory už tak slabý, že jej není třeba z druhé antény odlaďovat, takže máme značně usnadněné slučování. Je třeba si uvědomit, že tohle by byl daleko větší problém u analogu, kde i rušící signál potlačený o 60 dB ještě pořád způsoboval viditelné rušení u kanálu na stejném kmitočtu. U digitálu toto nehrozí.
To jestli má něco k dokonalosti má nebo nemá daleko, je v tomto případě nesmysl, k dokonalosti daleko má například i televizní vysílání, a nejen to Pařízkovo.
.
Buď něco funguje a to spolehlivě, nebo nefunguje. Pokud mám k dispozici komponenty, které danou podmínku splní, a ty mám, není absolutně žádný problém takto slučovat. Koneckonců kontrolou na analyzéru před a po sloučení se lze okamžitě přesvědčit, jestli se mi nezhoršila chybovost při takovém slučování.
Hokus pokusy dělají ti, po kterých chodím instalace opravovat. Jinak samozřejmě kanálový měnič je kvalitní, ale bohužel drahá záležitost a vyplatí se jedině ve společných rozvodech. Ale ani tam není jeho nasazení vždy nutné diky kanálovým vložkám, případně příjmem problematického kanálu z jiného vysílače. Ale to je vždy individuální záležitost, protože šíření elektromagnetických vln podléhá pouze dvěma zákonům, a to zákonu černé magie a Murphyho zákonům.