Marně čekám na nějaké zprávy o přijmu RS8 na břeclavsku, tak mi nezbylo, než si to vyzkoušet jako vždycky sám.
Teoreticky by zde měly být k dispozici dva signály, K51 z Děvína a K58 ze Zlína. První pokus s obvyklou měřící anténou Fracarro LP45 nedopadl dobře. Bylo pouze ověřeno, že se signály budou pohybovat úrovňově kolem 35dB, a budou rušeny signály na stejném kanále. Rušící vysilač z Borského Mikuláše na K51 měl úroveň 40dB a rušící K58 z Jauerlingu měl kolem 30dB. K58 je navíc obklíčen o 10dB silnějšími signály na sousedních kanálech z V.Javoriny a Kojálu.
Na hlavním stožáru s volným výhledem byl signal rušen tak, že i při dostatečné úrovni signálu byla vysoká chybovost a ani nedošlo k načtení programových pozic. Bylo potřeba najít místo odstíněné od rušícího signal přirozenou překážkou. Pro finální měření jsem použil čtyři antény různých typů, byla to kanálovka 2060, TA12, staré velké plzeňské síto a Televes PRO75. Jednalo se o střechu panelového domu ve středu Břeclavi, kde jsem se mohl rozmáchnou, tak jsem postupně vyzkoušel všechny antény v místech, kde se dalo předpokládat potlačení rušícího signálu konstrukcí budovy.
Měření dopadlo takto:
Zlín K58/H
PW CBER VBER
Síto 41,5dB 1-6 1-8
Pro 75 40,5dB 1-4 1-8
2060 38,5dB 1-4 1-7
TA12 38,0dB 1-4 1-7
Děvín K51/V
PW CBER VBER
Síto 36,0dB 1-6 1-8
2060 39,5dB 1-4 1-8
PRO 75 38,0dB 1-4 1-8
TA12 38,0dB 1-4 1-7
Měření proběhlo podstatně vice, včetně proměření možnosti přijmu K51 z Borského Mikuláše, ale nemá cenu uvádět všechny. Bylo zajimavé pozorovat, jak na každé pozici uspěla jiná anténa s vyjímkou TA12, která byla nejslabší, ale ne o tolik, jaký je rozdíl pořizovacích cen. Když to shrnu, tak v nižších místech s nehomogenním polem dávalo nejlepší výsledky staré síto Čím se šlo s anténou výš, tím vice se prosazovala dlouhá PRO75, ale současně se zvyšovala chybovost. Nakonec jsem pro příjem zvolil Zlín, který měl větší stabilitu signálu. Děvín zřejmě na Břeclav vysílá nějak přes stožár a dochází k depolarizaci signalu, takže je nutné přijímat na vertikálně polarizovanou anténu což ještě zhoršuje potlačení stejně polarizovaného Borského Mikuláše.
Ve finále jsem našel stíněné místo na výložník pro PRO75, která dává solidních 45dB s nízkou chybovostí, takže RS8 v Břeclavi ano, ale chce to dost hledání a experimentování. Bez dobrého měřícího přístroje nerealizovatelná záležitost.