A víte, jak ČTÚ přiděluje kmitočty? Z kanceláře od stolu s pomocí počítačových programů! Měření v terénu následuje teprve v dalším kroku, když nastane problém...
Nevím, ale tuším. A právě proto jsem napsal to, co jsem napsal. Že se objevuje často fušeřina při příjmu? Ano, objevuje, ale časem lidé přijdou na to, že musí zavolat odborníka. Ale pokud se fušeřina objevuje již u odborníků, to je tragédie. A ona se objevuje. A troufám si říct, že snad častěji, než kloudná a poctivá práce. Smekám před těmi, kteří tu kloudnou a poctivou práci považují za samozřejmost. Bohužel přidělování kmitočtů a ani žádosti o ně do této skupiny zjevně nepatří.
Měření jistě smysl má, ale nutným předpokladem k tomu, aby zjištěné hodnoty k něčemu byly je to, že v ideálním případě by měly všechny vysílače dodržovat předepsané a zkoordinované parametry. Samozřejmě i ty zahraniční vysílače. A toto zajistit není tak úplně snadné. Takže pak se nezřídka může stát, že v místě hraje i něco co má být klidně o 10, 15 nebo i více dB slabší/silnější. Takže měřit ano, ale nikoliv jako první krok.
To máte naprostou pravdu. Ale od toho snad jsou příslušné orgány. A zase jsme u fušeřiny. Kdekdo chce za práci co nejvíc peněz. Jenom tu práci poctivě udělat se mu tak nějak nechce. Nicméně tím měřením mohu zjistit, že někdo nedělá svoji práci pořádně a připomenout mu to. Jsou případy, kdy mi chybí možnost středověkých vysvětlovacích metod. A to jsem člověk klidný a mírný.