Michal Škopík v jiném vlákně správně poznamenal, že nám téma o příjmu DAB na Jižní Moravě poněkud usnulo. Proto jsem si dovolil přinést svoji situační zprávu a přijmu na tomto území. Součástí je i grafická příloha, kde jsou zanesena jednotlivá místa přijmu ze slovní části.
V minulých týdnech jsem najel několik tisíc kilometrů po Jižní Moravě s DAB radiem na místě spolujezdce. Poslední dobou se zaměřuji spíše na obydlené lokality s vyšší koncentrací osob, než na vrcholové kóty, kde nikdo nebydlí. Pokud není uvedeno jinak, jedná se o pokrytí z Hádů.
D2 - je pokryta dobře, z Brna signál vydrží až na sjezd na Břeclav a Hodonín. Břeclav je také pokryta relativně dobře. Signál dál vydrží až do Valtic. Za Valticemi rychle končí. Z D2 na druhou stranu skončí před Hodonínem, někde na úrovni rybníků u Lužic.
D1 - kolem Brna je pokryta stejně jako vlastní město, tedy dobře. Při cestě na Prahu vydrží kvalitní signál po sjezd na Lhotku, dál do Meziříčí již trpí značnými výpadky. Nyní pokrytí přebírají nové dokrývače, ale když jsem tam jel, tak ještě nevysílaly. Při cestě z Brna na Vyškov signál velmi rychle skončí za Rousínovem u Podbřežic. Celkem překvapivý je signál po sjezdu z D1 ve Slavkově, který je za kopcem.
D52 na Mikulov – také je pokryta dobře. Signál vydrží z Brna až k benzince u Bavor, včetně sešupu do Pohořelic. Samotný Mikulov má smůlu. Signál končí těsně před ním, než silnice zahne doleva za masiv Pálavy.
Stará cesta na Třebíč - Signál tak tak drží přes Rosice a Zastávku. Jak začne cesta stoupat na Vysoké Popovice a Rapotice, tak naskočí plný kotel. Občané těchto dvou obcí mají štěstí na signál, doletí tam i Kamzík a Vídeň. Sjezdy do Kralic, Náměště a Vladislavi signál vždy spolehlivě pohřbí. Znovu se objeví až v horních polohách Třebíče, jako sídliště Borovina nebo u Alberta u výpadovky na Střítež. O Klučové hoře jsem již psal, že je tam všechno, Hády, Kamzík i obě Vídně (tehdy).
Stará cesta na Hodonín – Signál bez problémů do Borkovan, kolem Klobouků už začne slábnout a od Krumvíře už nic až do Hodonína.
Z Brna na severovýchod na Ochoz a Křtiny signál vydrží do Březiny. Signál se dá chytit ještě pár km na severněji, ale ne již v autě, ale venku na vybraných místech. Třeba na výjezdu z Jedovnic na Vilémovice nebo na příjezdu do Rudice. Na těchto dvou lokalitách se popocházením dá najít místo, kde jede i Vídeň a Kamzík. To jsou nejsevernější místa, kde se mi zatím podařilo signály zachytit.
Z Brna na severozápad na Letovice - signál vydrží jen do České, ještě se chvíli objeví v Lipůvce a pak už nic.
Rád bych se dostal i do dalších lokalit, třeba do Znojma, ale tam mne osud zatím nezavál.