To není o přímém slučování kmitočtově tak blízkých signálů, ale o tom, jak dostat dvě antény do jednoho svodu tak, aby fungovalo všechno co potřebuju. V analogu to obstojně fungovalo na K7+K9 pod Kojálem a to tehdy před třiceti lety nebylo nic ničím možné změřit, i na té H+V FM anténě, po které ses dřív pídil se to používalo, samozřejmě že když se ti tam potkaly stejné či hodně blízké kmitočty, taks byl v pasti, ale "obě" byly na jednom ráhnu, čili jedním směrem a je to analog! Dneska je to trochu víc jinak, doba pokročila a digitál si na rozdíl od analogu "poradí" se spoustou zádrhelů sám o sobě. Dnes si můžeš detailně proměřit konkrétní místo příjmu, podle toho si navrhnout a vyrobit anténu nejvhodnějších parametrů, uzpůsobit tomu všechny další prvky rozvodu a bude to fungovat. To ale není pro běžné uživatele, ale pro opravdu velké fandy a nadšence, chce to chuť a čas :-) což už dneska prakticky nikdo nemá. Mimochodem, když jsi nadhodil ten hybrid, tak za příznivých okolností by to šlo i s ním a bylo by to možná jednoduší. Já jen říkám, že to jde (prý všechno jde, když se CHCE) a když bude čas a chuť, můžeme to prokázat v praxi. Někdy před deseti lety, když sem dělal TVD 21-69V jsme ji proměřovali a "poměřovali" vůči Televes DAT75, zisk byl stejný, ale chybovost byla na TVD tuším o tři řády nižší, už si to přesně nepamatuju, ale někde na netu asi na digitální televize to pořád visí. Tehdy jsme to přičítali nehomogenitě pole, ale moc mi to nesedělo, jelikož v daném místě je homogenita všech signálů skvělá, ale jiné vysvětlení nebylo k mání. Což mne vedlo k tvrzení, že digitál "miluje" krátké soustavy. To stále platí, ale nyní po zkušenostech s 4NEC2, návrhu, stavbě a zkoušce první antény, jsem přesvědčen, že na vině je hlavně SWR (viz i tvůj případ s kabelovkou). Komerční výrobci se s ním nijak zvlášť netrápí, pro běžný provoz je to fuk. S fáz. vedení TVD sem si tehdy vyhrál, takže i když to nemůžu proměřit, jsem si jistý, že bylo skvělý. Při pohledu zpět při současných poznatcích mi důležitost SWR potvrzuje i fakt, že kdykoli jsem použil do soustav kupované antény, vždycky měly horší vlastnosti než soustavy z antén vlastně vyrobených z tabulky J. Macouna s poctivým ručním přepočtem štíhlosti všech prvků. To jsem trochu odbočil, ale všechno souvisí se vším a jde udělat spousta věcí! No, jdu na oběd, tak třeba někdy příště :-)