PS: Anténu dodám, už je "SKORO" hotová :-) chybí "UŽ JEN" dipol, krabička a symetrák. Což teda bude trvat solidně vyrobit trošku dýl :-) , konstrukčně už to vymyšlený je, jen vyrobit přípravek na přesné stočení. Jak jsem si tak hrál a prověřoval vliv stožáru na ant. ve ver. pol., tak jsem zjistil spoustu zajímavých věcí, který bych rád ověřil v reálu, jak souhlasí s výpočty. Takže bych od tebe potřeboval, pokud se ti chce, průměr stožáru, jeho celkovou výšku od paty až po vrchol, výšku od paty stožáru ve které bude dab anténa, potom preferovaný požadovaný směr příjmu a přesný úhel, který s ním svírají Hády (můžeš udělat u Jirky na mapáchvysílačů). Já zkusím nasimulovat výložník tak, aby to požadovaný zisk co nejvíc posílilo a Hády to co nejvíc potlačilo. Vliv stožár MÁ, není to nic hrůzostrašnýho, ale má, na zisku je to na konkrétní frekvenci třeba jen 0,7dBi a na F/B jednotky dBi (možná že ale i víc, až tak detailně jsem to zatím nedělal, tak proč to na tvém konkrétním případě nevyzkoušet a v praxi neověřit, kromě času to nic nestojí), mě samotného to zajímá, jestli to bude v praxi tak jako ve výpočtech a půjde to využít, aby bylo možné použití zesilovače s maximálním možným ziskem!