Autor Téma: Připojení STB ke staré TV přes koax  (Přečteno 9501 krát)

cucumis.melo

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Připojení STB ke staré TV přes koax
« kdy: 29. 12. 2013, 13:11:31 »
Když se přecházelo na digitální vysílání, dočítal jsem se v novinách, že si lidé připojují settopboxy klidně i ke starým černobílým televizorům a funguje jim to. Já jsem nedávno vyhrabal barevnou Teslu z konce 80. let, jenže ta nemá SCART vstup, jen obyčejný koaxiální vstup pro anténu. Jde v takovém případě připojit STB? Existuje nějaká redukce?

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Kuba Melín

  • Global Moderator
  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 732
    • Zobrazit profil
    • DVB Servis
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #1 kdy: 29. 12. 2013, 13:20:51 »
Jsou dvě možnosti. Buď musíte mít STB s modulátorem, kterých už nyní na trhu moc není, a nebo si koupit externí modulátor a zařadit ho mezi STB a TV.

STB s modulátorem je např. http://www.omko.cz/zircon-t-premium-s-rf-modulatorem/

Externí modulátor pak http://www.omko.cz/audio-video-modulator-signal-uhf-scart-vstup-a-vystup/
S anténami je to jako s ženami - je to složitější, než to na první pohled vypadá :)

Profesionální instalace antén pro DVB-T, DAB i VKV FM, satelitních parabol, měření signálu a další poradenství - http://www.dvbservis.cz


Pamětník

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 523
  • KLD-40W4000, 32LD550, LE32B450, SyncMaster 2370HD
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #2 kdy: 29. 12. 2013, 13:21:06 »
Ne, ale když má STB modulátor, ten lze nastavit na požadovaný kanál a tudíž potom má i výstupní konektor pro koax. Jen by se mělo předem zkontrolovat, zda oba přístroje používají shodnou analogovou normu.
DVB-C = 3 x TechniSat TechniCrypt >>CXV<<
DVB-T/T2 = 2x MMC LG MS450H, MAXIMUM T-1300 FTA, EVOLVE OMEGA T2, USB tuner HDTV DVB-T/DVB-T2+FM/DAB+
DVB-S2 = SKYMASTER 80cm, MOTOR SG-2100A, Comag SL100HD PVR
DAB+ = HAMA DIR3100, SIRD 14 C2, LINGO iJoy, Albrecht DR50, SONY XDR-S56DBP, Dual DAB+3 a 3 další


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 838
    • Zobrazit profil
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #3 kdy: 29. 12. 2013, 13:49:59 »
Otázkou je spíš, zda se dneska vyplatí investovat takové peníze do takové staré šunky.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.


tako50

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 534
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #4 kdy: 29. 12. 2013, 14:01:44 »
Otázkou je spíš, zda se dneska vyplatí investovat takové peníze do takové staré šunky.
třeba se někdo vrací ke kvalitní staré šunce,když ho moderní nekvalitní šmejd zklamal

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Petr Š.

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 158
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #5 kdy: 29. 12. 2013, 14:13:56 »
Drtivá většina vireorekordérů modulátor má, takže jde zapojit Scart do něj a do TV to dostat přes koax.


cucumis.melo

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #6 kdy: 29. 12. 2013, 17:44:49 »
Díky  za tipy. Video se mi na té staré šunce naladit podařilo, STB zatím ne, ale aspoň něco.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #7 kdy: 29. 12. 2013, 18:27:16 »
Díky  za tipy. Video se mi na té staré šunce naladit podařilo, STB zatím ne, ale aspoň něco.
STB přímo nenaladíte, protože samotný modulovat neumí. Ale jestli máte naladěné video, připojte STB scartem k němu. Zapněte STB a video přepněte na AV. Pak byste měl vidět obraz z STB na té Tesle místo obrazu z videa.


cucumis.melo

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #8 kdy: 30. 12. 2013, 19:03:04 »
Když jsem měl naladěné video, zkoušel jsem přepnout na STB tak, jak to obvykle dělám (tlačítkem DTV/VCR), ale nefungovalo to. Přepnout video na AV mě nenapadlo.


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #9 kdy: 30. 12. 2013, 20:41:42 »
Když jsem měl naladěné video, zkoušel jsem přepnout na STB tak, jak to obvykle dělám (tlačítkem DTV/VCR), ale nefungovalo to. Přepnout video na AV mě nenapadlo.
Pokud myslíte tlačítko DTV/VCR na STB, tak to slouží k tomu, aby signál z videa připojeného k STB prošel na výstup STB. Tady potřebujete přesný opak - signál z STB musí projít videem, proto to AV na videu.


Vitab

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #10 kdy: 31. 12. 2013, 04:04:33 »
Tlačítko DTV/VCR na ovladači k STB pro mě bylo trochu záhadou :-)
Takže čistě teoreticky, pokud mám IP STB, který má jeden SCART a ten připojím k STB se 2 SCARTy k tomu označenému VCR, bude mi to fungovat tak, že normálně na TV (má bohužel jen jeden SCART, kdyby měla dva, bylo by to vyřešené :-) ) poběží signál ze DVB-T STB, ale když zmačknu DTV/VCR, pustí to do televize signál z IP STB?
Jedno léto, když jsem byl doma sám, jsem řešil, jak to udělat, abych mohl mít DVB-T STB (kvůli nahrávání) a IP STB (kvůli prémiovým kanálům) na jedné televizi, ale po pár dnech přehazování SCARTu jsem si řekl, že bude jednodušší se přestěhovat s počítačem do obýváku, když chci jako kulisu k práci třeba Eurosport :-)


Jan Novák

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 2 444
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Připojení STB ke staré TV přes koax
« Odpověď #11 kdy: 31. 12. 2013, 09:27:49 »
Ano, tak to funguje. Pokud STB/video/DVD připojené do VCR scartu poskytuje správné přepínací napětí, tak ani nemusíte tlačítko mačkat, STB se přepne sám. Je to potřeba, pokud je připojeno zařízení, které to neumí - třeba cokoliv přes redukci cinch-scart. Jen je při připojení druhého STB nebo DVD dobré zkontrolovat, jestli prochází signál ve formátu RGB nebo jen kompozitní, který je míň kvalitní. Většina STB umí RGB, ale třeba u UPC STB jsem s tím měl problém.