reklama

Autor Téma: DVB-T2  (Přečteno 26945 krát)

Vladimír Dráb

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 320
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T2
« Odpověď #15 kdy: 09. 12. 2013, 12:24:02 »
Já myslím, že bude zavedeno  DVBT 2 v co nejstarší verzi to půjde, je to politicko ekonomické rozhodnutí, jak každých cca 5 let vytáhnout nějakou inovací z lidí peníze za účelem růstu ekonomiky. Před pár lety se řešilo jaký systém DVBT zavést a nevyhrál ten nejmodernější, stačilo vyrábět placky a lidi měnili jen kvůli tomu, že to byly placky. Ani zkraje nepotřebovali DVBT. Bude to stejné, nejdříve současné, testované DVBT 2 a za pár let mírná inovace atd.....

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



david251

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #16 kdy: 09. 12. 2013, 12:40:17 »
Když něco funguje,není důvot to měnit  ;)


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T2
« Odpověď #17 kdy: 09. 12. 2013, 13:48:25 »
Vzhledem k tomu, že investice do DVB-T2 obvykle žádné velké peníze navíc nepředstavuje - prostě jsou řady, které to umí a jiné ne, tak si myslím, že není potřeba od DVB-T2 odrazovat. ...
S tim souhlasim. Jen ten pozadavek na DVB-T2 nezanedbatelne omezuje vyber.

Ja to vidim takto. Pokud nemusim kupovat novou TV, jeste bych vyckal. Pokud dnes musim kupovat novou TV (stara vyhorela  :) ), tak bych bral DVB-T2 jako vyznamne plus, ale asi ne jako podminku.

Zpusob jakym se T2 u nas spusti taky nemusi byt cernobily. Muze to klidne byt tak, ze v nejake prechodne T2 siti pojede AVC a v definitivni siti o rok pozdeji uz HEVC. Ale to jsou jen moje spekulace.


wochomurka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 142
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #18 kdy: 18. 12. 2013, 20:02:19 »
Nemáte někdo možnost vyzkoušet,jestli už neběží test v DVB-T2 na K57 z Přerova? Rapidně se mi zhoršil příjem z V.Javoriny,co mám jindy kvalitu většinou na 100%,teď tam je 0.Síla signálu je stále stejná,zbytek z V.J. je v pořádku.


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re:DVB-T2
« Odpověď #19 kdy: 18. 12. 2013, 22:51:57 »
pokud se nakonec v dvb-t2 bude vysilat v hevc tak pokud nebude mit ta telka procesor jako z pc, tak mu nepomuže ani aktualizace firmware, pro pc tunery to neplatí, s televizorem bych vyčkal na konečné rozhodnutí.
 
 
Uz jste mel nekdy otevrenou moderni DVT-T2 televizi?
Ja uz par schemat videl a rikam Vam toto.
Vstupni tunerovy dil je v drtive vetsine postaven na SONY cipu v mensine na Marvellu.
Vystup obou cipu je komplexni slozeny paralelni transport stream.
V podstate bezi po tech nekolika vodicich komplexni MUX.
Cili nikde se nic nedemoduluje nebo nedekoduje.
Paralelni data bezi do hlavniho CPU, jenz obsahuje minimalne jeden DSP cip, ale vetsinou
dva DSP cipy. Ty DSP cpu spolu s GPU, CPU, cache RAM a MCU pro periferni obvody byvaj
zapouzdreny do jednoho pouzdra. Vedle tohoto pouzdra jsou jeste dva cipy a to DRAM a FLASH pameti.
Kodeky jsou ulozene ve fw v flash pameti.
Ten novej kodek H265 tedy staci dohrat v novem fw do flash pameti televizoru, protoze
i ty starsi DSP CPU maji vice nez dostatecny vykon na to, aby stacili dekodovat i H265.
Tudiz jsem presvedcen, ze v 95% pripadu, pujde impletovat novou normu pouhym upgradem fw.
Ano, vim, ze jsou multicipy, ktere maji kodek zadratovany v sobe v ROM/PROMce, ktera
je soucasti pouzdra centralniho cipu CPU, v tom pripade to asi nepujde nebo to dohraji do flashe a
pri startu televizoru se tento algoritmus dohraje nikoliv z ROM/PROMky, ale z flash pameti.
 

Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Jaroslav Honzík

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 584
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #20 kdy: 18. 12. 2013, 23:00:49 »
pokud se nakonec v dvb-t2 bude vysilat v hevc tak pokud nebude mit ta telka procesor jako z pc, tak mu nepomuže ani aktualizace firmware, pro pc tunery to neplatí, s televizorem bych vyčkal na konečné rozhodnutí.
 
 
Uz jste mel nekdy otevrenou moderni DVT-T2 televizi?
Ja uz par schemat videl a rikam Vam toto.
Vstupni tunerovy dil je v drtive vetsine postaven na SONY cipu v mensine na Marvellu.
Vystup obou cipu je komplexni slozeny paralelni transport stream.
V podstate bezi po tech nekolika vodicich komplexni MUX.
Cili nikde se nic nedemoduluje nebo nedekoduje.
Paralelni data bezi do hlavniho CPU, jenz obsahuje minimalne jeden DSP cip, ale vetsinou
dva DSP cipy. Ty DSP cpu spolu s GPU, CPU, cache RAM a MCU pro periferni obvody byvaj
zapouzdreny do jednoho pouzdra. Vedle tohoto pouzdra jsou jeste dva cipy a to DRAM a FLASH pameti.
Kodeky jsou ulozene ve fw v flash pameti.
Ten novej kodek H265 tedy staci dohrat v novem fw do flash pameti televizoru, protoze
i ty starsi DSP CPU maji vice nez dostatecny vykon na to, aby stacili dekodovat i H265.
Tudiz jsem presvedcen, ze v 95% pripadu, pujde impletovat novou normu pouhym upgradem fw.
Ano, vim, ze jsou multicipy, ktere maji kodek zadratovany v sobe v ROM/PROMce, ktera
je soucasti pouzdra centralniho cipu CPU, v tom pripade to asi nepujde nebo to dohraji do flashe a
pri startu televizoru se tento algoritmus dohraje nikoliv z ROM/PROMky, ale z flash pameti.


ne nemě, ja mel jen několik set CRTček otevřenych apod, ale to co řikate mě dost udivuje, chvíli nevím zda nemluvíte o počítači, protože GPU/CPU/RAM/DRAM a pod není to nahodou v pc?
DVB-T/T2: Löbau-nejde,Ještěd-28,31,43,52,60
FM: CZ,DE,PL
DAB/DAB+:Löbau-9A,5C,Žižkov/BH-12C, někdy Teleko 11A či 5D, někdy Berlín 10B a 12D
DVB-S/S2:Motorizovaný systém-dle paraboly 80cm a možnostem, ale i tak je toho dost.


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re:DVB-T2
« Odpověď #21 kdy: 18. 12. 2013, 23:34:10 »
Ale takhle jsou moderni soucasna STB a televizory postaveny.
Tohle je napriklad vstupni DVB-C/T/T2 tuner, ktery pouziva 95% DVB-T2 televizoru a STB.
Vystup je paralelni TS do centralniho multiprocesoru.
 
http://m.uloz.to/xxMmNma/sony-cxd2820r-pdf
 
Ano, jsou to v podstate zarizeni postavene jako PC.
Mezi periferni I/O z centralniho multiprocesoru jsou nejen vstupy a vystupy pro ovladaci
tlacitka vcetne infra prijimace, ale treba i CI+ interface pro PCMCIA karty.
Co se tyce GPU v pouzdru multiprocesoru, tak ten ma vystup pro specialni obvod, ktery
budi a řadí paralelni data pro LCD/PLAZMA/LED zobrazovace, ale ma take vstup/vystup SCART,
YpBPr. Take ma na starosti generovani MENU ASCII textu s barvama a vparsovani MENU do
ziveho obrazu.
 
Vetsinou je to v multiprocesoru zarizeno tak, aby jeden DSP zpracovaval obrazovy signal (dekodovani MPEG obrazu).
Druhy DSP dekodovava audio kodeky. 
Z tohoto duvodu jsem takrka na 100% presvedcen, ze dekodovani noveho kodeku je pouze sw upgrade resenim.
 
K veci prispiva i to, ze soucasnym "modnim" trendem je to, ze se (diky bohu, konecne) prestavaji
pouzivat proprietarni procesory a obsluzny fw a toto je postupne nahrazovano napriklad
otevrenejsim resenim, za pomoci multi CPU, ktery je na bazi otevrenejsiho OS Linux.
Napriklad vetsina STB DVB-S2 je na bazi multi CPU ARM 7 a vejs, ktera maji ve svem
pouzdru i zvukovku AC97 ci 98 a tyto AC97/98 maji v sobe zadratovany DSP audio CPU i pro
dekodovani audia MPEG4AAC+v2 a casovou synchronizaci k zivemu videu.
Soucasne ma treba ARM tusim 12 v sobe i GPU s DSP pro zobrazovac.
Tudiz vsechny tyto STB DVB-T/T2/S/S2, ktere jsou na bazi ARM jsou soucasne na OS Linux.
Uz jsem videl nektere televizory s T2, ktere jsou na ARM s orezanym Linuxem jmenem Android.
Takze v televizoru mate rovnou impletovany Android, tudiz H265 v techto televizorech je JEN na sw bazi upgradu.

Kdyz jsem pred 2 mesici psal do Sony do Japonska jestli bude nejaky upgrade fw do me Sony T2 televize a odepsali mi, ze
s tim pocitaj a ze novej fw i s timto kodekem bude k dispozici v lete 2014.
Tak jsem zvedavej, jde o televizor Sony 40EX653, verze 655 je s DVB-S tunerem a taky je
vetsi uhlopricka a to je tusim 55EX653.
Tato televize je postavena na tom vstupnim cipu co jsem dal sem tom PDFko.
Umi to MPEG4AVC, menu ma web prohlizec, youtube atd, mimo ruzne konektory ma televizor
i RJ-45 10/100Mbps a interni WiFi.
 
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re:DVB-T2
« Odpověď #22 kdy: 19. 12. 2013, 00:05:28 »
Jeste bych rad pridal nejake odkazy pro nastudovani.
http://m.ti.com/prod/3000
http://m.ti.com/prod/44
http://m.ti.com/prod/4
 
A napriklad 25 let stary Motorola DSP56001 bezproblemu dokaze kodovat/dekodovat i ten novej MPEG.
Mam pocitac Atari Falcon 060 s 8MB RAM. Tento pocitac jsem pouzival v kapele kvuli
Cubase a integrovanem MIDI in/out/thru DIN petikolik. Tento pocitac ma na materske
desce dva procesory a to Motorola 68060/40MHz a Motorola DSP 56001.
A prave diky DSP jsem si stahl soft v GFA Basicu pro enkodovani a dekodovani videa z TS souboru do Divx AVI.
A bez problemu to zvlada.
Tenhle DSP najdete v nekolika typech televizoru a STB.
Dokonce se 20 let pouziva v autech, ty procesorove jednotky v autech...strikacky.. ridi prave
tento DSP procesor, i kdyz na zadech tohoto integrace nenajdete jmeno Motorola, ale povetsinou
tam je nazev Bosch Zxxxxx (je tam vzdy nejake dlouhe cislo).
A je treba si uvedomit, ze snimace lambda sond zasilaji mnoho dat a vse je treba hodne rychle v realnem case spocitat a podle
toho ridit spalovani v motoru.
A na to ten staricky Motorola DSP 56001 bohate staci.
Ty DSP cipy zapouzdrene do spolecneho pouzdra spolu s hlavnim CPU/GPU atd. jsou dostatecne
vykonne i pro dalsi novejsi typy kompresnich kodeku. Vyrobci televizoru/STB to takhle vetsinou resi, ze pouziji
vykonejsi DSP, aby meli dostatecnou vykonovou rezervu pro dalsi kodeky.

Faktem je, ze i GPU procesory nejsou nic jineho nez soustava tech nejvykonejsich DSP procesoru, ktere
jsou rizene jednim slabsim CPU, treba Intel, Atmel, Motorola 68000 apod.


« Poslední změna: 19. 12. 2013, 00:19:22 od Martin Patera »
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


Mik Kotanen

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 320
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #23 kdy: 19. 12. 2013, 07:43:47 »
To Jaroslav Honzik: Tak to mi určitě můžete poslat firmware pro Panasonic, kterej mi udělá z televizoru DVB-T mpeg2 televizor schopný kódování MPEG4, když je to podle Vás otázka softwaru, dám Vám za to 1500Kč a znám spoustu lidí, kteří by Vám je dali taky, takže nakonec budete v balíku. Každá produkce televizorů je optimalizovaná výpočetním výkonem který používá pro daný standard, takže s novým standardem je stará televize mimo, to je jakobyste cpal cédéčko do gramofonu, ale asi máte nějakej bastl na turbo, podobnej jako mají Pražští Taxikáři  :o


Roman Bárta

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 451
  • Tape deck - nádherná nostalgie....
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #24 kdy: 19. 12. 2013, 16:55:30 »
Sice to není stejné,ale já jsem třeba kdysi koupil TV Samsung UE 40B 7000,a pomocí změny v servisním menu,jsem z ní udělal UE 40B 8000. A to jsem měl na výběr snad 10 druhů.
Proto do jisté míry věřím tomu,že se to u jistých značek tímto zbůsobem "heknout" dá. Vnitřnosti jsou pro několik tipů Tv vždy totožné. Ovšem výrobce bude vždy tvrdit opak. Kšeft je přeci kšeft...
DVB-T-
 k.33,58,55 Buková Hora, 25 Čer.Studnice, 30 Ústí n.Labem, 44 Louštín, 60 (38) Trutnov, RS7-50 Klínovec, 21 Ústí n. Labem, reg.síť 9-Most
             34,48,52-Krašov, 56, RS7-38, RS1-37- Plzeň
Dvb-s -0,8W, 5W, 5E, 13°E, 19,2°E, 23,5°E, 28,2°E + Skylink+Freesat
UPC Kabel
FM-Sony ST-SE 700


B 612

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 16
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #25 kdy: 22. 12. 2013, 12:41:10 »
Pokud bude implementace HEVC  v některých případech současných modelů softwarová záležitost a pokud to budou výrobci podporovat, byla by to skvělá zpráva. Uvidíme, jestli se vyplní výše zmiňovaný plán Sony, že v létě 2014 bude upgrade firmware i s HEVC.

Jinak dnes má určitě smysl koupit TV s  DVB-T2. Pravděpodobně se stejně začne vysílat v DVB-T2 v kódování H.264/MPEG-4 AVC. Člověk může dost získat a málo ztratit. Nemá cenu čekat, až bude HEVC, až bude UltraHD 4k, ... To by člověk čekal stále. Ultra HD televize sice jsou, ale není obsah a natož vysílání. HD obsah byl mnohem dřív něž jeho vysílání. A kdy budou přijímače s HEVC se dnes neví.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T2
« Odpověď #26 kdy: 22. 12. 2013, 21:46:55 »
...
Kdyz jsem pred 2 mesici psal do Sony do Japonska jestli bude nejaky upgrade fw do me Sony T2 televize a odepsali mi, ze
s tim pocitaj a ze novej fw i s timto kodekem bude k dispozici v lete 2014.
Tak jsem zvedavej, jde o televizor Sony 40EX653, ...
Ja osobne tomu neverim. Pokud tomu upgradu nahodou nezabrani technicke duvody, urcite tomu zabrani obchodni duvody. V kazdem pripade dejte vedet az televizi na HEVC upgradujete.


Petr Marecek

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 034
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #27 kdy: 10. 01. 2014, 09:25:37 »
Včera jsem četl rozhovor s panem Čupou z Radiokomunikací.
http://www.mediaguru.cz/2014/01/boom-placene-televize-v-cesku-necekam/
A říkám si, když v jednom multiplexu má vysílat 20kanálů, co tam bude vysílat?
Dnes mux jsou obsazeny a moc místa tam nezbývá, jenže, co v nich vysílá?
Klony Primy, Novy to mi nevadí. Očka mi nevadí. Relax, Rebel, Retro mi nevadí. Ale teleshopingové nesmysly nebo Šlágry, to už mi vadí.
To budeme mít multiplex třeba jen z takových kanálů?
Nebo tam budou jen samé regionálky?
Nehledě na to, že regionální sítě 8,12 apod.zejí prázdnotou a ty, co by se chtěli rozšířit, víc Pohlova síť, tak na to nemá peníze.
Takže když nedokážeme naplnit ani dnes všechny multiplexy, k čemu to pak bude?
Na Hdéčko je to dobré, místo pro něj tam bude, ale kdo zaručí, že tam opravdu bude?
Navíc pokud by udělali něco podobného jako Plustelku na Slovensku, tak si nemyslím, že to bude mít naději na úspěch.
Za prvé proto, že lidem je za těžko platit 33kč měsíčně a přechází ze satelitu zpět k dvb-t( i když dnes věšina domácností má více tv, takže dvb-t příjímali) a za druhé, když vemu kolik kanálů dostanu za 33kč a kolik za 150kč, tak je to nebe a dudy.
Už teď v dvb-t je mnohdy přes 30kanálů, někde i 40-50kanálů, tak pro mě v tu chvíli dvb-t2, ale i skylink ztrácí smysl.
Jedinné proč bych si Skylink dal, kdybych nebyl v příjmu sk tv, za to by mi to stálo, ale jinak ne.


Mik Kotanen

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 320
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:DVB-T2
« Odpověď #28 kdy: 10. 01. 2014, 10:19:19 »
Včera jsem četl rozhovor s panem Čupou z Radiokomunikací.
http://www.mediaguru.cz/2014/01/boom-placene-televize-v-cesku-necekam/
A říkám si, když v jednom multiplexu má vysílat 20kanálů, co tam bude vysílat?
Dnes mux jsou obsazeny a moc místa tam nezbývá, jenže, co v nich vysílá?
Klony Primy, Novy to mi nevadí. Očka mi nevadí. Relax, Rebel, Retro mi nevadí. Ale teleshopingové nesmysly nebo Šlágry, to už mi vadí.
To budeme mít multiplex třeba jen z takových kanálů?
Nebo tam budou jen samé regionálky?
Nehledě na to, že regionální sítě 8,12 apod.zejí prázdnotou a ty, co by se chtěli rozšířit, víc Pohlova síť, tak na to nemá peníze.
Takže když nedokážeme naplnit ani dnes všechny multiplexy, k čemu to pak bude?
Na Hdéčko je to dobré, místo pro něj tam bude, ale kdo zaručí, že tam opravdu bude?
Navíc pokud by udělali něco podobného jako Plustelku na Slovensku, tak si nemyslím, že to bude mít naději na úspěch.
Za prvé proto, že lidem je za těžko platit 33kč měsíčně a přechází ze satelitu zpět k dvb-t( i když dnes věšina domácností má více tv, takže dvb-t příjímali) a za druhé, když vemu kolik kanálů dostanu za 33kč a kolik za 150kč, tak je to nebe a dudy.
Už teď v dvb-t je mnohdy přes 30kanálů, někde i 40-50kanálů, tak pro mě v tu chvíli dvb-t2, ale i skylink ztrácí smysl.
Jedinné proč bych si Skylink dal, kdybych nebyl v příjmu sk tv, za to by mi to stálo, ale jinak ne.
Však v budoucnu nebude tolik regionálních multiplexů jako teď. S digitální dividendou 2 se budou stěhovat kmitočty a prostor se zmenší. Volná kapacita v DVB-T2 může být použita pro TV stanice, které budou chtít vysílat v HD, pro ty kterým bude stačit SD by mohlo dojít ke snížení provozních nákladů, které budou moci promítnout do programového obsahu. Je potřeba si uvědomit, že náš trh opravdu větší nabídku televizních programů s rozumnou kvalitou obsahu opravdu nezaplatí. Proto považuju za zázrak projekt Prima Zoom a kdyby v DVB-T2 obdobná TV vysílala placeně, neváhal bych si ji předplatit.


Dan Rozsíval

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 840
    • Zobrazit profil
Re:DVB-T2
« Odpověď #29 kdy: 10. 01. 2014, 12:41:07 »
Už teď v dvb-t je mnohdy přes 30kanálů, někde i 40-50kanálů, tak pro mě v tu chvíli dvb-t2, ale i skylink ztrácí smysl.

Problém je v tom že když se řekne satelit tak každý si okamžitě představuje pouze Skylink a to je samozřejmě chyba. Pro mě sice taky Skylink nyní ztratil smysl, nicméně jsem sportovním fanouškem a pokud bych se měl ohledně sportu spoléhat pouze na DVB-T tak bych slušně řečeno neviděl naprosto nic. Ale to je jen taková připomínka mimo mísu.
DVB-S: 2x GM 9080 a GI Voyager II:  Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1W,4/5W,12.5W,15W + 39E,42E,46E,52E.
DVB-T: Dibox T-22,T-30: MUX1,2,3,4,RS7,RS8.


 

reklama