Seznam kmitoctu kratkovlnneho rozhlasoveho vysilace Litomysl v kHz, drive pouzivaneho pro
vysilani CRo7 v ruznych jazycich do celeho sveta. Vysilac vysilal vykonem 100kW.
5930, 6055, 6200, 7345, 9400, 9430, 9435, 11600, 11640, 15710, 21745
CRo7 vyuzival pro sve sireni i nekolik zahranicnich AM vysilacu ... Florida, Anglie atd..
Z Anglie se CRo7 vysilal v poslednich letech i v digitalni rozhlasove norme DRM.
Drive na 6065kHz DRM (mono s SBR) a potom na 9850kHz.
http://www.youtube.com/watch?v=zQN5e4jmP5c http://www.youtube.com/watch?v=XoX_HcSeAEI Vysilali se tam 30minutove bloky poradu v ruznych jazycich, ktere se behem dne opakovali.
Nejsem si vsak jisty temi 30minutami, mozna to byli hodinove porady.
Cili byli to predtocene a prelozene porady.
Obrovska skoda, ze se dal nevysila, mohlo by se vysilat i v SimulCast, tedy soucasne
vysilani AM s DRM v jednom radiokanalu 10kHz nebo spodnich 5kHz AM a hornich 5kHz QAM64 OFDM.
Navic ta cast AM by klidne mohla byt AMSS, cili obdoba RDS pro AM pasma.
Ve svete by okamzite vedeli i na analogovych prijimacich nazev stanice.
A kdyz by jeden blok poradu byl v cestine, tak by rado mnoho ceskoslovenskych posluchacu
poslouchalo rozhlas z Cech.
A kdyz by se nevypnula Topolna, tak by i Topolna na 270kHz mohla vysilat
v SimulCastu AMSS/DRM. Pricemz by ta horni cast pro DRM nevysilala se sirkou 4.5kHz, ale
se sirkou 10kHz, aby se do toho DRM veslo krasne ciste stereo.
Velka skoda nevyuzivat tehle moznosti.
Je mi jasne, ze jsou to dost velke naklady. Ale vzhledem k tomu, ze DV a KV by zaroven
slouzili jako "hlasna trouba Ceska do zahranici", podobne jako DW nebo Deutschlandfunk, tak
by se o naklady ciste DV/KV stredisek postaral rozpocet ministerstva zahranici, jakozto kladna
propagace naseho statu do zahranici.
A pro nase posluchace nejen v zahranici..... ne vsude je dostupnej inet nebo ne vsude tamni
stat dovoluje audio stream z naseho NATO statu (v Egypte mi blokovali inet stream z CZE).
A take DVB-S nevyresi vse, prece si sebou do auta nebo letadla neberete parabolu.
Ja mam rozsahy DV/SV/KV v autoradio, takze pri jizde do Chorvatska a po Chorvatsku jsem byl
stastnej za Topolnou. Signal Topolne je i v horskych udolich u nas, kde signal FM nebo UMTS neni.
Rozhlas v AM pasmech ma svou strategickou vahu i v pripade prirodnych ci jinych katastrof.