reklama

Autor Téma: Vysílač AM u Prahy  (Přečteno 21293 krát)

david251

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Vysílač AM u Prahy
« kdy: 30. 11. 2013, 10:09:14 »
Zdravím, jaký á výkon vysílač AM u Prahy ? Někde se uvádí 1500kW a jinde 750kW. To by mě zajímalo kolik lidí poslouchá ČRo na AM.Ten provoz musí stát hodně.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #1 kdy: 30. 11. 2013, 10:46:38 »
Zdravím, jaký á výkon vysílač AM u Prahy ? Někde se uvádí 1500kW a jinde 750kW. To by mě zajímalo kolik lidí poslouchá ČRo na AM.Ten provoz musí stát hodně.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vys%C3%ADla%C4%8D_Liblice_B


Martin Topol

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #2 kdy: 30. 11. 2013, 11:35:51 »
Stanice v Liblicích má dva vysílače 750kW připojené do společného anténního systému. Podle toho, jestli jsou zapnuté oba nebo jen jeden, může být celkový výkon 1500 nebo 750kW.


david251

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #3 kdy: 30. 11. 2013, 12:16:47 »
To není tedy jak u Topolné kdy běží jen 1 vysílač a střídá se ?


Martin Topol

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #4 kdy: 30. 11. 2013, 14:31:37 »
Na Topolné je to stejné, liší se jen naladění vysílačů a anténního systému na jinou frekvenci (Liblice 639kHz, Topolná 270kHz).

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0

reklama



Martin Patera

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
    • OK1MJO
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #5 kdy: 30. 11. 2013, 17:48:23 »
Ja posloucham rozhlas v AM i DRM.
Co se tyce AM pasem, tak hlavne v aute, zadny fading-mobil efekt, signal vsude i v horskych udolich v Krusnych horach.
Martin ze Zatce.
Zatec-Podmesti JO60SH
www.ok1mjo.com
www.ok0bez.com
DVB-S/S2: stb IceCrypt S4000 HDPVR
Toroidal90, LNB 0.4dB, PreAmp 14dB + 25m koax (9dB/100m),
28E/26E/23E/19E/13E/9E/5E/1W,
Uncommitted Switch 16in/1out EMP-CENTAURI P.168 V2,
DiSEqC 1.1
DVB-T/T2/C: tv Sony Bravia KDL-40EX653


David Kříž

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 555
    • Zobrazit profil
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #6 kdy: 30. 11. 2013, 20:53:47 »
Na Topolné je to stejné, liší se jen naladění vysílačů a anténního systému na jinou frekvenci (Liblice 639kHz, Topolná 270kHz).
Na Topolné to stejné není, střídají se, jak uvádí dotyčný. Navíc nejedou 750kW, ale 650kW (dolní hranice, níže jít nejde).


Enik

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 592
  • Vědomí vlastní neznalosti je klíčem k poznání.
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #7 kdy: 30. 11. 2013, 21:05:43 »
Stejně je na tom divné to, že vysílač pro střední vlny je vysoký 355m, a vysílač pro dlouhé vlny "jen" 270m.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #8 kdy: 30. 11. 2013, 21:06:17 »
Na Topolné je to stejné, liší se jen naladění vysílačů a anténního systému na jinou frekvenci (Liblice 639kHz, Topolná 270kHz).
Na Topolné to stejné není, střídají se, jak uvádí dotyčný. Navíc nejedou 750kW, ale 650kW (dolní hranice, níže jít nejde).
to jo, aby technologie "nezapomněla" vysílat... :)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


david251

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #9 kdy: 30. 11. 2013, 22:34:58 »
Je zajímavý,že ten vysílač jede pořád,kdežto Topolná ne
Provoz vysílače
po-pá 5.00-24.00 hod.
so-ne 6.00-24.00 hod.


Miloslav Soška

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 750
  • QTH Horní Stakory
    • ICQ komunikátor - 228301424
    • Zobrazit profil
    • pureradio.cz
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #10 kdy: 30. 11. 2013, 22:48:40 »
RKS Liblice taky končívá vysílání o půlnoci :)
DVB-S - Ariva 100, Wave Frontier T55 -  23.5°E, 19.2°E, 13°E - FTA
DVB-T - SHARP Aquos LC-40LE630E - k. 6, 25, 29, 30, 35, 38, 40, 60 - ČH, Černá Studnice, Sněžné Jámy
DAB/DAB+/DMB/DRM/SDR/VKV - EzCap USB Dongle, Lingo iJoy Plus, Kenwood KDC-DAB41U, Dual DAB 50, Himalaya DRM 2009
PMR, CB, sdílenky


Martin Topol

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #11 kdy: 30. 11. 2013, 23:15:07 »
Na Topolné je to stejné, liší se jen naladění vysílačů a anténního systému na jinou frekvenci (Liblice 639kHz, Topolná 270kHz).
Na Topolné to stejné není, střídají se, jak uvádí dotyčný. Navíc nejedou 750kW, ale 650kW (dolní hranice, níže jít nejde).

Tady někdo tvrdil, že se v Liblicích vysílače nestřídají? Samozřejmě to lze a určitě se to i dělá na obou místech. Také vysílače JSOU stejného typu se jmenovitým výkonem 2x750kW. Mírně (o necelých 15%) snížený výkon na Topolné považuji za drobný detail, který posluchači těžko poznají.


Martin Topol

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #12 kdy: 30. 11. 2013, 23:34:05 »
Stejně je na tom divné to, že vysílač pro střední vlny je vysoký 355m, a vysílač pro dlouhé vlny "jen" 270m.
Anténa na Topolné vypadá na klasický zářič lambda/4.
Liblicá anténa vychází o něco delší než oblíbených 5/8. Myslím, že na 6/8 se také nechá dobře vysílat a to už docela odpovídá.


Martin Kadaník

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 32
    • Zobrazit profil
    • SMIDLIB
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #13 kdy: 01. 12. 2013, 20:20:49 »
Hmm, stejnak je to už jedno, protože Radiožurnál na DV končí a myslím, že s RKS Topolná je tím pádem ámen.  :'(


david251

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Vysílač AM u Prahy
« Odpověď #14 kdy: 01. 12. 2013, 22:08:14 »
Já to zrovna na DV poslouchám na Tesla Dominu 2832AB . On to AM ruší PC.


 

reklama