Autor Téma: Kvalita signálu po průchodu STB  (Přečteno 7118 krát)

Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Kvalita signálu po průchodu STB
« kdy: 28. 11. 2013, 09:38:18 »
Mám anténu na střeše, na kterou přijímám cca 9 Muxů. Donedávna jsem tím krmil STB Evolve Scorpio. Podle bargrafů kvalita naplno a s obrazem žáden problém. Jelikož stará televize dosloužila, musel jsem si koupit novou televizi, která má už samozřejmě i digitální vstup. Nebylo nic jednoduššího, než propojit novou televizí s STB. A začaly problémy. Polské muxy kvalita tak 10 ale síla 100. Programy kostičkovaly a sekaly se. Na STB všechno v pořádku. Dal jsem dal rozbočovač a je po problému. Tento příspěvek sem dávám, protože jsem hodně často četl, že STB signál ještě vylepšuje. V mém případě to určitě nebyla pravda.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


Stefan Bukovan

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 916
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #1 kdy: 28. 11. 2013, 10:03:11 »
Nerozumiem prečo hnať signál do TV s digitálnym tunerom cez STB? Teda okrem využitia STB na nahrávanie....

Čo sa týka útlmu - závisí to na zapojení výstupu - výstup môže byť riešený ako pasívny rozbočovač - teda dochádza k určitému útlmu.  Alebo je signál "hnaný" cez nejaký aktívny prvok so zosilnením.... Ale ak je signál nekvalitný, tak práve jeho zosilnenie v STB môže spôsobiť problémy - zosilňuje sa totiž nielen signál, ale aj šum...
« Poslední změna: 28. 11. 2013, 10:04:49 od Stefan Bukovan »
Skylink CZ, MagioSat (nové)
OpenBox X-810, Ariva 210 HD Combo, ADB 5800SX, KAON CO1300
DG-380


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #2 kdy: 28. 11. 2013, 10:30:45 »
Nerozumiem prečo hnať signál do TV s digitálnym tunerom cez STB? Teda okrem využitia STB na nahrávanie....

Ano, přesně pro to "okrem"  :)


Bohumír Džubej

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 379
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #3 kdy: 28. 11. 2013, 12:47:37 »
Dobrý den.
To je právě ten případ, kdy se bez měření neobejdete.
  • Nevíme kde bydlíte a jak daleko jste od vysílačů.
  • Nevíme, jaké máte antény. Je jedna, jsou dvě tři...? A jaké typy?
  • Napsal jste "...přijímám cca 9 Muxů". Takže kolik a kterých vlastně?
  • Máte v cestě od antén nějaké aktivní prvky (zesilovače)? Kolik a jakých?
  • Jakou sílu signálu v dBµV a chybovost v (BER, MER) mají jednotlivé MUXy? Procenta nestačí, nevyjadřují žádné skutečné hodnoty.
  • Nemáte někde poblíž nějakou BTS, která by mohla rušit?
Vypadá to, že pokud máte na anténě nějaký silný signál (a klidně i rušící), něčím jej zesílíte a v STB by byl ještě další zesilovač, mohl by se rozkmitat a nebo se rušící signál zesílí tak, že zahltí vstup TVP. Pokud však použijete rozbočovač, vyhnete se tak případnému zesilovači v STB, signál se ještě trochu utlumí a problém zdánlivě zmizí. Zdánlivě proto, že se za jiných příjmových podmínek může klidně zase objevit.
Chce to změřit, kouknout na spektrum a podle výsledků zvolit řešení.
Hezký den.
Planar IT-15T2.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #4 kdy: 28. 11. 2013, 15:05:26 »
Četl jste můj příspěvek? Proč chcete vědět kde bydlím? Proč chcete vědět jaké mám antény, na co Vám bude informace kolik chytám muxů? Je totiž docela jedno, jestli chytám jeden nebo padesát. Proč mi chcete měřit signál? Já Vás jenom informoval, že signál za STB může být nepoužitelný, přestože STB hraje bez výhrad, Já si všechno vyřešil k mé naprosté spokojenosti. Mě anténa funguje, tak jak má. Pokud tam nemám něco košer, tak na obrazovce to vůbec nepoznám. Vůbec nechápu, Váš příspěvek.

Reklama

  • Stálý člen
  • *****
  • Příspěvků: 0


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #5 kdy: 28. 11. 2013, 15:20:59 »
A byl STB v pohotovostnim rezimu? Navic nekterym "povedenym" STB pak smyckovy vystup dokonce ani v pohotovstnim rezimu nefunguje, museji se zapnout. Smyckovy vystup je vystupem zesilovace v tuneru, takze za urcitych podminek se problemy muzou vyskytnout.


Bohumír Džubej

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 379
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #6 kdy: 28. 11. 2013, 16:17:41 »
Četl jste můj příspěvek? Proč chcete vědět kde bydlím? Proč chcete vědět jaké mám antény, na co Vám bude informace kolik chytám muxů? Je totiž docela jedno, jestli chytám jeden nebo padesát. Proč mi chcete měřit signál? Já Vás jenom informoval, že signál za STB může být nepoužitelný, přestože STB hraje bez výhrad, Já si všechno vyřešil k mé naprosté spokojenosti. Mě anténa funguje, tak jak má. Pokud tam nemám něco košer, tak na obrazovce to vůbec nepoznám. Vůbec nechápu, Váš příspěvek.
Pouze jsem chtěl poradit. Od těch otázek se odvíjí řešení problému. Pokud jsem se vás ale dotknul, velmi se omlouvám. Chápal jsem to nejen jako informaci, ale i jako zájem o názor ostatních na důvod, proč se děje to, co se děje. Informace typu
Citace
Tento příspěvek sem dávám, protože jsem hodně často četl, že STB signál ještě vylepšuje. V mém případě to určitě nebyla pravda.
je bezcenná. Řakl jste, že váš STB něco udělal se signálem, ale nevíme co a proč. Takže nevíme ani to, zda váš STB signál degraduje a nebo máte problém, o kterém ani netušíte. Hodnotit podle toho STB je poněkud ukvapené.
Nicméně ještě jednou se omlouvám, že jsem si dovolil ragovat a v tomto vlákně raději končím. Přeji hezký a klidný den.
Planar IT-15T2.


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #7 kdy: 28. 11. 2013, 16:17:51 »
Uklidněte se, hoši, a hlavně sem nepište své "naučené" bludy.
Honza Novák sem napsal příspěvek s upozorněním, že "prohánět" signál přes smyčku v STB není vždy to pravé ořechové. A co jsme se dozvěděli? Štefan B. napsal :
" ak je signál nekvalitný, tak práve jeho zosilnenie v STB môže spôsobiť problémy - zosilňuje sa totiž nielen signál, ale aj šum." - no to je samo sebou,že žádný zesilovač neumí oddělit od signálu šum, ale to není příčina onoho popisovaného stavu.
Bohumír Džubej byl skoro nejblíž pravdě, nebýt bludu o "rozkmitání zesilovače". Bohumíre, zesilovač se může rozkmitat jen tehdy, existuje-li kladná zpětná vazba, silným signálem se nerozkmitá, leč pouze přebudí. Ano , polské 30dB zesilovače v polských sítech často zakmitávají, ale ne proto, že mají velký zisk, ale protože jsou nestíněné a signál z výstupu se vyzařováním dostává zpět do antény a vstupu.
Správná odpověď je tato : Pan Honza Novák má signál (či signály) na anebo už nad horní hranici normy (tipuji tak 80dBuV a víc). Jelikož v STB skutečně bývá na vstupu malý zesilovač kompenzující odbočení do vlastního tuneru a nezřídka i mírně zesilující směrem do výstupu, tímto silným signálem se přebudí tuner v televizi a částečně "zamaže" některé slabší muxy. Totéž se někdy dříve stávalo po průchodu ant. vstupem analogových videomagnetofonů.
Závěrečná rada - pokud nemusíte, nikdy nepoužívejte TV výstup u STB, vyhnete se potížím (jak správně píše Ivovi).
Druhá rada - nechte si montovat antény odborníky s řádnými měřícími přístroji, pokud nejsou hňupi, tak nedovolí, aby Vám šlo do tuneru víc jak 80dBuV a Vy nebudete mít potíže a nebudete muset "bavit" přítomné publikum svými rádoby příspěvky. Váš JAK


Bohumír Džubej

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 379
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #8 kdy: 28. 11. 2013, 16:22:04 »
Ano, s tím kmitáním máte naprostou pravdu. To jsem ulítnul.  :(
Planar IT-15T2.


Jan Bajger

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 142
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #9 kdy: 28. 11. 2013, 22:52:30 »
Pokud Vám pomohl rozbočovač a je po problému, můžete být rád. Měl jsem stejný problém.
Citlivost televizoru může být ale slabší než u STB.
Síla signálu 100 a kvalita 10 napovídá, že můžete mít sousední Muxy, které se do sebe tlačí. Větší zesílení zesilovače průnik do sousedního kanálu jenom zhoršuje.
Tím chci pouze říci, že ani rozbočovač nemusí vyhovět ve všech případech. Pak nezbývá, než uplatnit všechny finesy, o nichž tady psat odborník anténář. Neproklínejte ho za to. Každý případ bývá poněkud odlišný.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #10 kdy: 29. 11. 2013, 09:40:43 »
Bohumír Džubej: omlouvám se, reagoval jsem poněkud podrážděně.
Jan Bajger: Ano signály jsou opravdu vedle sebe a vždycky je velmi silný signál (Necelé dva kilometry od Hladnovského vysílače a 5,5 kilometrů od Hošťálkovického vysílače) a slabé polské vysílače (cca 80 km a sem tam kopec). Každopádně rozbočovač pomohl. Určitě by chtělo tu anténu předělat, ale vzhledem k blízkým kanálům by to bylo hodně drahé a hlavně - současný stav vyhovuje. Nekostičkuje to, neseká se to. Předtím, než jsem použil "průchoďák" na STB, tak ta anténa jela bez problémů od začátku polského digitálního vysílání. Dokonce déle, protože jsem na ní sledoval i analog.


ivovi

  • Profík
  • *****
  • Příspěvků: 1 540
    • Zobrazit profil
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #11 kdy: 29. 11. 2013, 10:06:41 »
Vzhledem k tomu, ze naprimo STB fungoval, je docela mozne, ze TV zvlada mensi maximalni uroven signalu nez STB (jak uz pise AK). To by se overilo zapojenim TV naprimo bez rozbocovace.


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #12 kdy: 29. 11. 2013, 10:16:40 »
napřímo jsem to nezkoušel a vzhledem k tomu, že mám ke kabeláži velmi špatný přístup, to zkoušet nebudu.


Amos Komenski

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 279
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #13 kdy: 29. 11. 2013, 11:15:53 »
Ještě malý dovětek pro odborníky. Popisovaný případ je také důsledek katastrofálně špatného frekvenčního a dispozičního řešení DVB-T TXů zde v Ostravě:

K37,48,54 - SFN TX Hošťálkovice 100kW a Hladnov 10kW
K38,45 - Hladnov, necelých 10kW

Pokud chcete vše přijímat v oblasti OV blíže k Hošťálkovicím, stojíte u individuálního příjmu u vážného problému, jak řešit přijímací antény. Pokud nasměrujete anténu na TX Hladnov, získáte "krásné"preecho u Muxů K37,48,54, které řada DVB-T tunerů nevezme. Pokud (správně) použijete 2 antény a sloučíte je běžně dostupnými (relativně levnými) prvky na bázi jednoduchých LC propustí, zbude Vám preechem poškozený K37, který nelze řádně oddělit od K38.

Základním řešením by bylo odstranit primární systémovou chybu v návrhu vysílačů ČRa, tj. buď vypnout zbytečný TX Hladnov (K37,48,54) anebo alespoň omezit zbytečně vysoký výkon TX Hošťálkovice, optimálně na EIRP max. 10kW. Tuto chybu však nikdo nikdy neuzná,takže se anténáři budou trápit dál a otcové digitalizace se budou dál bít v prsa,jak to krásně vymysleli....


Honza Novák

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Kvalita signálu po průchodu STB
« Odpověď #14 kdy: 29. 11. 2013, 12:17:49 »
Je tam drobná chyba - je tam i SFN s Lysou horou 25kW. Když si uvědomím, že prakticky v celé Ostravě se dá chytnout Praděd, tak nechápu ty blízkosti vysílačů a výkony.