@AndrejH
Ten Kamzík je opravdu problém, ale šance by tu byla. Vše záleží na tom, co je reálně na svorkách antény (hlavně Hády)...
Pro rozumný příjem Kamzíku nepotřebuješ bůhvíjakou úroveň. Každý přijímač není tak tupý jako klíčenka. :-) I ten šílený útlum zádrže nemusí být kritický. Já jsem zkoušel ze srandy regulovat výstup DAB útlumovým článkem. -15 dB nehrálo zásadní roli a už vůbec nemluvím o nějakých 3-4... Pokud dokáže zesilovač bez přebuzení vytáhnout pásmo DAB včetně lokálního děla, tak je s čím pracovat...
... Nemáme žádnou jistotu, co se reálně děje v našem příjmovém řetězci a už vůbec nejsme schopni posoudit příjmové vlastnosti našich zařízení...Michal
měl jsi dobrý čich, já jsem byl taky zvědavý co by z použití útlumového článku mohlo vypadnout a mohl jsem tak učinit až nyní protože můj předešlý zesilovač byl v provedení dráty-F.
částečné voilá, jeden výsledek zařazení útlumového článku mi rozum nebere (útlum 12D Hády); nyní jsem se k tomu dostal a zrovna v čase kdy je příjem z Vídně v těchto dnech na jedničku, chtěl jsem to dělat když je příjem blbý, že co to přinese, tak jsem si řekl neva, uvidím jestli vyleze nějaký rozdíl při dobrých podmínkách; všechno prvky Teroz, sobota 20.4. odpoledne:
(příjmové místo - konflikt blízkých velmi silných Hádů 12D a více méně slabých dálkových Kamzík 12C a Vídeň 11C)1. příjmové podmínky byly tak dobré, že mi Vídeň jela i bez zesilovače i když s chybovostí o cca 10 vyšší (zesilovač 1-3, bez zesilovače 9-13); Kamzík chodil v těchto dnech se zesilovačem jenom ráno
2. rozdíl zesilovač 20 dB - F1,2 přímo na svorkách antény a 20 db - F0.9 umístěný pod anténou (symetrák plus 4 m koaxu) byl NULA (Vídeň); Kamzík odpoledne nejel
3a. zařazení odlaďovače 10-15 dB kanál 12D (Hády) před zesilovač; chybovost Vídně bez něj 1-3, nejčastěji 2; chybovost s odlaďovačem 0-1, nejčastěji 0;
CHYTL se i Kamzík!3b. síla signálu: bez odlaďovače něco pod tím "pátým dílkem", s odlaďovačem ho překročil; toto je to co mi rozum nebere, útlumový článek 12D (Hády), který zasahuje i do 11C (Vídeň) způsobí, že síla na 11C je vyšší; je vidět, že silné 12D nějak kecá do slabého 11C, ale že utlumením obou se snížení rušení od 12D projeví jako silnější 11C, je zajímavé; bůh ví co se tam děje - jako ve vesmíru
taky se možná potvrdila teorie - doporučení aby sousední kanál nebyl výše než 35 dBuV nad žádaným,což u mně právě ten útlumový článek zajistí.
4. Příjem Kamzíku 12C jenom se zařazením útlumového článku 12D; šíleně podmíněno směrováním antény s přesností téměř na 1 stupeň azimutu; očekávám, že při horších podmínkách - v mé současné konfiguraci příjmového řetězce příjem nemožný (chybovost totiž v dnešních dobrých podmínkách 35 -40)
5. celou proceduru s příjmem bez a s útlumovým článkem jsem zopakoval 3x abych měl jakž takž jistotu, že to co pozoruji je to co se děje; opakuji: Kamzík nejel a jel, Vídeň nižší a vyšší intenzita signálu.
6. myslím si, že stejných výsledků bych dosáhl i s původním zesilovačem F1,2; nevypadá to u mně na masakr aby jeho vybuditelnost 98 dBuV nestačila
7. ten zesilovač F 0.9 je skutečně žrout, když si člověk sáhne na krabičku tak je teplá, co asi řekne při 35 stupních okolní teploty
8. včera jsem mimo soutěž vyzkoušel jestli náhodou nedělá nějakou šlamastiku spínaný zdroj pro anténní zesilovač, zapojil jsem zdroj 12V lineární a rozdíl NULA.
99. anténa je zticha, dělá že tady není - že by neměla čisté svědomí?
P.S. zapomněl jsem přiložit fotku stonožky při laborování pod anténou, dávám nyní