On ten minus je s nejvetsi pravdepodobnosti pripojen na zem pristroje...Zrejme to asi neni dobre impedancne prizpusobeno.
P.S. Kde jsi kupoval tu Iskru? Libi se mi od nich VF-12 Log, kratka log-per antena se slusnym ziskem, vzhledem k delce a dobrym F/R pomerem.
Já jsem si o tom teprve začal číst a nechám si to na dlouhé zimní večery; já už odborník nebudu, zajímají mě jenom principy, ale těším se na to. Nějaká praktická zkušenost pro tyto pidi rádia z toho může vzejít.
Nyní jenom základní upřesnění; bohužel musím trvat na pojmu umělá země (artificial ground), ta reálná, kterou zmiňuješ s tím nemá nic společné, tedy pokud má - a to doslovně v galvanické nebo maloplošné impedanční vazbě - tak je to špatně (důkazem je to, že jsem měl špatnou chybovost právě s tou reálnou zemí). Když mluvíme o zemi v těchto souvislostech myslí se tím země pro RF signál pro nesymetrické propojení kdy je potřeba umožnit signálu z pláště kabelu aby efektivně prohučel do země Země přes kapacitní vazbu tak, aby to bylo impedančně v pořádku. Ten efektivní přenos se vytváří zemnícím systémem, který se buď zakope do země anebo se pověsí nad zemí. Pokud se dá nad zem řekne se mu třeba nadzemní systém anebo counterpoise - protiváha. Výraz umělá země vznikl protože se jedná o NÁHRADU zakopaného systému, tedy o umělou zemi.
Ten borec, na kterého jsem narazil mezi prvními ví o čem mluví, odkazuje se na něj i náš borec, viz odkazy níže.
w8ji např. říká
"Failing to isolate the counterpoise from earth, which includes properly elevating and insulating the counterpoise, can result in several dB loss on transmitting, as well as bringing unwanted RF into the shack. While insulation is better than a bare wire lying directly on earth, wide air spacing is by far best"
tedy to na konci "wide air spacing is by far best" koresponduje s tím co říká před tím na stránce, že elektrické pole se nesmí na umělé zemi koncentrovat vůči zemi Země do malého prostoru protože jeho intenzita se snaží procpat bodově všechen proud do země Země, která je špatným vodičem - a to se, myslím si, událo když jsem ten svůj zelený drátek zapojil na tu reálnou zem.
Začal jsem si o tom číst a pokud jsem to špatně pochopil tak prosím nekamenovat, ale napsat jak to je.
http://www.w8ji.com/counterpoise_systems.htmhttp://www.sidlo.com/ok1ufc/common_mode_current.htmto Milan J.: tu výhybku jsem již vyhodil a dal tam samici F konektoru; zásadně jsem si nepolepšil, ale před tím to byla opět náhoda, že jsem si nepohoršil, protože parazitní účinek napájecích vodičů čouhajících z výhybky závisel na jejich poloze, no a já jsem je měl náhodou stočeny tak, že zásadně nevadily. Ale nyní jsem klidnější

P.S. anténu jsem koupil od Terozu; protože jsem měl systém pokus-omyl je to náhoda, že jsem se strefil a s tou VF-12 Log by se mně ještě lépe manipulovalo v koruně hrušky kde tu svou týrám