Normálně jsem nevěřil vlastním uším, že mi ten vídeňský DAB hraje doma v kuchyni…zázrak...jak řekla Stela Zázvorková v tom filmu když se plastová sklenička po dopadu na zem nerozbila…další zázrak je, že jsem se naučil montovat F konektory… takže kdo potřebujete - feel free to contact me…
Instalace nesplňuje anti-bleskové normy, tak to v létě odpojím anebo splním…ovšem v důsledku klimatických změn bude na Štědrý večer bouřka a rozmetá nám vánoční cukroví a bude s příchutí masa (mého osobního).
Vyšlo to na 21 m koaxu (4 m venkovní a 17 m vnitřní - propojené F spojkou) bez předzesilovače; koax míjí ve dvou místech kovové struktury, nevím jestli špatný nebo dobrý fakt – jestli jsem se náhodně strefil do nějakého násobku lambda anebo nedej bože ten levný koax s 3-tým stíněním stíní.
Pro rádio se našlo kousíček místa vedle ledničky – sirotek malá. Propojeno s jakž takž hrajícím audio takže zvuk ok.
Protože si z letních zahradních pokusů nesu kouli na noze v podobě úchylky mé fixní idey o zemní protiváze, začal jsem na koax u rádia věšet dráty – pozor – bez drátků je s příjmem problém; tedy upřímně, ještě nevím co ty drátky vlastně dělají, jestli protiváhu nebo impedanční přizpůsobení anebo krotí nesymetrii v podobě proudů tekoucích po stínění (common mode current), to mi je nyní šuma fuk, hlavně že ty drátky fungují a na pokusy s podstatou mám denně celou zimu (v létě jsem jenom omezeně koumal přes víkend).
K těm drátkům: zasmál jsem se, že 2x menší chybovost byla, když jsem interní zemní svorku od baterky (opět ne tu co je spojena s napájecí zemí rádia) zachytl ne na stínění koaxu, ale na plastový obal koaxu! – viz foto. Další 2-násobný pokles chybovosti byl po pověšení drátu délky lambda/4 na plastový plášť koaxu…to mně tedy podrž…nejsem Einstein abych to nyní pochopil anebo vysvětlil. Ty hrátky s chybovostí příjmu nejsou samoúčelné, protože jsem na startovní čáře a nemám probádanou kvalitu příjmu při různých atmosférických podmínkách, takže ty drátky mi můžou zachránit život – no chci říct, že vždy mám v záloze zesilovač…anebo o 2-3 dB výkonnější anténu.
Jeden zajímavý moment již z předešlých pokusů: když rádio jelo na baterie, zemní protiváha byla účinná při připojení drátu délky lambda/4 (na stínění koaxu), při provozu na síť bylo účinnější propojení stínění koaxu se zemní svorkou baterie (jinou než tu přímo spojenou se zemí napájení – myšleno z externího zdroje) – vše při připojení externí antény (kdy s mínus pólem antény – stíněním – nevíme co dělat a je v „luftě“).
Specifický moment z mé kuchyně: když rožnu světlo – LED žárovka – vzdálena 1,5 m od rádia a 40 cm od vedení koaxu, chybovost příjmu se zvýší 2x; tedy v závislosti od příjmových podmínek může příjem kleknout. Řešení jednoduché.
Bla bla na závěr: kdysi při představě, že by mi DAB MUX Wien šeptal do ucha v domácnosti jsem toužebně kvílel; nyní když to hraje…nastal asi nějaký post traumatický šok, nějaké podivné prázdno…že jako co dál. Pud sebezáchovy mně vede k myšlence dobastlit na sloup FM anténu, protože Radio Wien v FM pásmu hraje na můj vertikál s příšerným šumem; abych neurazil příznivce rádia Beat a Color, ty bych si taky občas rád poslechl. To mně podrazáckou podprahovostí vede k dalšímu nápadu, pořídit rádio s dálkovým ovladačem, kde udělám cvak cvak a je to tam. Možná budu mít štěstí a Ježíšek zadal správné klíčové slovo v hledači a narazil na toto přání.