To je naznačení nového směru v informování lidí. Nebezpečného směru. Kdo bude chtít být informován, bude muset solit. Vznikne vrstva informovaných, co na to mít budou a daleko větší vrstva neinformovaných, co na to buď mít nebudou nebo prostě jen nebudou chtít solit. K čemu to povede ve společnosti, raději nedomýšlet...
tož, dobrý podnět, mně blízký, i když nejsem komouš ani kapitalista - nicméně heslo "žádný oběd není zadarmo" respektuji a dodržuji a navíc, zde jsem "free rider" tj. více toto fórum může dát mně, než jsem schopen dát já jemu (což je ale případ obecný u hodně lidí na hodně fórech).
Vůči konspiračním teoriím jsem opatrný, takže nevím jestli postoj "sešněrovat" informace pro hrstku vyvolených je zde prvoplánové; může to být jenom snaha udržet finance webu alespoň na nule nebo alespoň něco na tom vydělat, to je jedno.
Jako všude, i zde je A i B.
A je fakt, že web je soukromý a jeho provoz něco stojí (technika+lidi).
B je fakt, že web byl a je volně přístupný tj. jakmile vstoupíš do veřejného prostoru, začneš s veřejností utvářet vztah na základě nějakých pravidel (zde např. informujeme o tom a o tom, na fóru nemluvte sprostě). Po vytvoření vztahu s veřejností tyto pravidla změníš. Tož včil mudruj kde ta lajna v přetahování mezi private - public leží.
Mně taky např. vytočilo, že rozhovor s Martinem Gabauerem, zástupcem ČRa a názvem "České Radiokomunikace jsou ochotny opustit DVB-T před vypršením platnosti kmitočtů" je placený. Rozumím tomu, že článek vyvolal náklady - čas a práce redaktora, možná i honorář. Nerozumím ale tomu, že článek, jehož předmět rozhovoru se týká veřejnosti, má být placený. To skutečně vyvolává asociace, že "vážení, v DVB-T2 budou z 80% placené kanály a kdo nemá na předplatné článků na tomto webu nebude mít ani na předplatné těchto kanálů, tak vás to nemusí zajímat". Možná by stačilo změnit titulek článku anebo dát do podtitulku: obchodní sdělení, nebo článek určen pro odborníky ap.
Když jsme u ČRa, napadlo mně, jaképak je konkurenční prostředí v sektoru poskytovatelů těchto specifických služeb; v mobilní telefonii jsme taky předce měli dlouhá léta konkurenční prostředí kde se 3 hlavní hráčí do krve rvali mezi sebou až vykrváceli a proto jsme asi měli cenu hovorů jakou jsme měli; a hlavou chobotnice byl náš tatíček stát, který dost často tvrdí, že je k nám "přísný ale spravedlivý" (a to se držím abych se vyjadřoval diplomaticky