Primární problém je na straně vysilatele, tedy Parizka a spol. Zrovna teď jsem slezl ze střechy kde vidím z cca 15km na Kleť. Všechny MUXy CRa maji MER přes 36dB, Mux4 34dB a RS7 pouze 25dB. Žádná překážka, zádné rušení a úroveň signálu dokonce z uvedených muxů nejvyšší, obálka všech nosných OFDM signálu bez žádných propadů. Pouze na pasivní příjem s anténou BU453 Alcad. Roky mám příjem ITA na tři anteny i s Voticemi a Jauerlingem. Celou dobu to chodi naprosto bez problému, nyni je K32 neprovozuschopný v selektivním přijmu cca 10dní, musel jsem cely systém rozpojit a jedu jen na samotnou Klet. RS7 vyžaduje naprosto excelentní příjmové podminky, jinak jdou jeho parametry do haje. Je evidentní a nezpochybnitelné, že Progress Digital nevysílá RS7 v pořádku. Mohu doložit Dataloger z měřáku.
Asi pred 4 tydnama jsem zapojil X-SuperColor dlouhou do STA svodu, antenni vlozka je Alcad ZG-401.
Na Klinovec ze Zatce (cca 42km) je opticka viditelnost.
Spolu s MUXem 4 (k45; MUX REG7 k50) maji signal v poradku v celem panelaku.
Meril jsem spektrakem a analyzatorem "obalek" Rhode&Schwarz.
Jednotlive obalky OFDM jsou v poradku, fazovani QAM bodu je sice o 3stupne fazove posunute, ale to je v toleranci normy.
Mozna kdyz by meli presnejsi casovej normal nez jen "prehlazeny" GPS na 10MHZ oscilatoru, tak by to nebylo o tolik "posunute".
Dle normy by to meli STB/iDTV zvladnout, ale zrejme ne vsechny A/D jsou na to dobre a tak je to pro ne takova chyba, ze si tu fazi DSP dopocitava (pri vytvareni TS do MCU STB/iDTV).
Je fakt, ze SDR s 14bit rozlisenim misto 10/12bit by takove posunuti dopocital bez generovani vlozenych chyb v TS pred MCU.
Takze asi opravdu zalezi na kvalite SDR tuneru kazdeho STB/iDTV. Cim vetsi bitove rozliseni, tim je "signal" vice v poradku.
Z pohledu vysilaci techniky bych rekl, ze CRa maji RS vysilace s vlastnim oscikem teplotne vyhrejvanem a "doladovanem v realnem case" pomoci SRAMky DSP (SDR/DDS).
Kdezto v pripade MUXu4 a 7 mi to pripada jako kdyz je 10MHz nosny signal vytahnuty z GPSky smichavan primo na nejakem "hradle 74HCxxx", takze nasledne vzestupne/sestupne hrany sinusoidy budou extreme zavisle na celkove teplote v pristroji.
RS technika ma sice taky 10MHz z GPS/Galilea, ale jejich "cistejsi" sinusoida se nasledne zpracovava pres 24bit SDR, ktery predava data do DSP co signal generuje pres DDS, takze "ujeti" nabeznej/sestupnejch hran se okamzite "dorovna" v SRAMce DSPcka do ciste sinusoidy.
Mam tim na mysli centralni oscilator pro korekci OFDM-QAM/IF modulatoru DDS.
Pokud je levnejsi modulator pana Parizka zavislej na okolni (mozna i venkovni) teplote, tak je jasne kde je chyba.
Ale jak jsem napsal, v norme to stale je, to ze SDR v "levnych" STB/iDTV ma nizke bitove rozliseni taky nedela prijmu dobre.