Na úvod jen malé vysvětlení. Pokud dále napíši "Nova", budu tím myslet společnost. Napíši-li "NOVA", budu myslet stanici.
Pokud jde o NOVA CINEMA, v sousedním vláknu (
http://forum.digizone.cz/index.php?topic=3465.msg52584#msg52584) jsem dal i animovaný graf jejího datového toku v MUX 2 a v MUX 4. Netuším samozřejmě, jaké má Nova vyjednány ceny, ale z logiky věci mi vychází následující. Nova má v MUX 2 zatím dvě stanice: NOVA a NOVA CINEMA. Platí tedy nějakou částku, která může obsahovat slevu za dvě vysílané stanice. V MUX 4 vysílala zatím NOVA HD zdarma. Nyní část datového toku obsadila stanice NOVA CINEMA, která již určitě zdarma vysílána nebude. A možná Nova dostane i slevu za další zařazenou stanici. Pokud NOVA CINEMA odejde z MUX 2 (a bylo by nelogické za tuto stanici v SD platit 2x), zůstane v něm pouze hlavní NOVA. To by ale znamenalo konec případné slevy za vysílání více stanic a zdražení provozu hlavní stanice. Logické by tedy bylo i její přesunutí do MUX4. Nova je samozřejmě klasický podnikatelský subjekt a jako takový chce minimalizovat náklady (což by touto cestou bylo možné). Každý podnikatel však nejen minimalizuje náklady. Cílem je i maximalizace výnosů. A tady vidím problém. Nejde ani tak o pokrytí. Jsem přesvědčen, že pan Pařízek to má dobře promyšlené. Vždyť vybudoval dvě sítě v rekordním tempu a hluchá místa jistě brzy dokryje. Jde ale o pohodlnost lidí, jejích neznalost a mnohdy i nemožnost dosáhnout změny. Pohodlnost a mnohdy i neznalost toho, že pro příjem MUX 4 (a samozřejmě i MUX RS7) musí upravit antény, což mnohdy znamená pozvat odborníka. A pro řadu lidí může být i nemožné přimět majitele či správce objektu k úpravě STA. Navíc Nova si nevzala ponaučení od ČT a totálně selhala informačně. Velké množství diváků dnes nepochopí, proč jim nejde NOVA HD a proč mají najednou 2x NOVA CINEMA.
Takže to je můj pohled na věc a vím, že je pouze jeden z řady možných. Nezbývá, než se nechat překvapit, co bude dál.
Hezký den všem.